Yle pettyi opetusministeriön dvb-h-kantaan

Sivustoa
		sponsoroi SatShop.fi

ankkanator

Huoltovalikon jäsen
Sijainti
saimaa
Yle pettyi opetusministeriön dvb-h-kantaan

Yleisradio ei ole voinut aloittaa mobiili-tv-lähetyksiä yhtä nopeasti kuin kaupalliset kanavat MTV3, Nelonen ja The Voice, koska se ei ole päässyt ainakaan Kopioston kanssa sopuun maksukiistassa. Ylessä toivottiin opetusministeriöltä konkreettista ehdotusta ja petyttiin, kun sellaista ei eilen saatukaan.

Yleisradion tv-toimialan johtaja Olli-Pekka Heinonen toteaa Tietokone-lehdelle, että totta kai yhtiössä toivottiin ministeriöltä selkeätä konkreettista sovintoesitystä, joka veisi asiaa eteenpäin.

Sellaisen sijaan opetusministeriö ilmoitti, että koko asia on tv-toimijoiden ja tekijänoikeuksien haltijoiden välinen sopimusasia, eikä se vaadi uutta lainsäädäntöä tai opetusministeriön lähtemistä neuvotteluiden osapuoleksi tai sovittelijaksi.


Yle ei laita kännykkä-tv:tä tv-maksuun

"Ehdotusta toivottiin erityisesti siitä, miten toimia, kun on kyse samanaikaisesta ja samansisältöisestä lähetyksestä kännykkä-tv:ssä kuin digi-tv:ssä", sanoo Heinonen. Juuri tuosta olisi Ylelläkin kyse, koska vain kännykkä-tv:tä varten räätälöity sisältö häämöttää vasta kauempana tulevaisuudessa.

Heinonen sanoo, että kiistaan ei ole nyt näköpiirissä ratkaisua, mutta neuvotteluita jatketaan edelleen tänä syksynä. Yksi ratkaisu voi olla Digitan verkkovuokrasta neuvottelu siten, että kaupalliset kanavat maksaisivat kaistasta enemmän kuin Yleisradio, koska niillä on mahdollisuus saada kännykkä-tv:stä lisää tuloja mainosten ja maksullisten palveluiden kautta.

"Haemme mallia, jossa lupamaksajille ei synny uusia rasitteita", kuvaa Heinonen. Ylen toiminta rahoitetaan tv-maksuilla, ja yhtiö on luvannut, ettei kännykkä-tv nosta tv-maksua. Heinonen pitää tätä erityisen tärkeänä, kun palvelu olisi etenkin alkuun vain harvojen käytettävissä.


Hallitus neuvottelee syksyllä

Viestintäministeri Suvi Lindén (kok.) on patistanut Yleisradiota aloittamaan kännykkä-tv-lähetykset dvb-h-verkossa, jotta kännykkätelevisiolle saataisiin Suomessa menestymisen mahdollisuudet. Ministerin mielestä myös julkisen palvelun yhtiön on oltava mukana.

Hallituksessa asiassa neuvotellaan viimeistään lokakuussa, ja työryhmänä toimii kesäkuussa perustettu arjen tietoyhteiskunnan neuvottelukunta. Sen puheenjohtajana toimii kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen (kesk.,), ja mukana ovat ministerit kaikista hallituspuolueista.

Ryhmässä ministerit tuovat esiin näkemyksensä ja asiaa hallitukselle esittelevä ministeri lähtee ratkomaan tekijänoikeusmaksujen kiistaa. Opetusministeriön tulkinta on, että mitään uutta lainsäädäntöä ei tarvita, vaan asia on ratkaistava tv-kanavien ja tekijänoikeusjärjestöjen kesken.
 
Ylös