Uusi taajuuskisa alkaa Suomessa

Sivustoa
		sponsoroi SatShop.fi

ankkanator

Huoltovalikon jäsen
Sijainti
saimaa
Uusi taajuuskisa alkaa Suomessa

Tulevaisuudessa Suomessa voidaan jakaa nopeampien 3g-verkkojen ja teräväpiirtolähetysten verkkolupia media- ja teleyhtiöille nykyisten "kauneuskilpailujen" lisäksi huutokaupalla. Työryhmä ehdottaa taajuuskaupan sallimista siksi, että taajuudet tulisivat tehokkaaseen käyttöön, eikä niitä varattaisi ilman aikomuksia hyödyntää rajallista luonnonvaraa.

Suomessa halutaan lisätä taajuuksien ja toimilupien markkinaehtoisuutta, mutta samanaikaisesti varmistaa kontrolli rajallisen luonnonvaran käyttöön. Politiikkaan tulisi lisää vaihtoehtoja. Verkkoluvan voisi saada huutokaupalla tai kauneuskilpailun kautta ja korotetulla toimilupamaksulla.

Taajuuksien kauppaamisen salliminen ei tarkoittaisi sitä, että niin tehtäisiin aina. Valtioneuvosto päättäisi ratkaisusta tapauskohtaisesti.

Toimiluvat myöntäisi jatkossakin nykyiseen tapaan valtioneuvosto, joka myös määrittelisi taajuuksien käytön ehdot. Yritykset voisivat siirtää toimilupiaan eteenpäin, mutta valtioneuvosto voisi erityisestä syystä olla hyväksymättä siirtoa. Kiellon syynä voisi olla esimerkiksi kilpailun rajoittuminen.

Uusia taajuuksia vaativat nopeat langattomat ja liikkuvat verkot aina 100 megabittiin asti sekä aikanaan myös maanpäälliset hdtv-lähetykset.


Monta taajuuskaistaa ratkaistavana

Taajuuksien kaupallistaminen olisi työryhmän mukaan mahdollista Suomessa aikaisintaan ensi vuoden lopusta. Vuoden alusta vapautuu vanhanaikaisten radiolinkkien käytöstä 2,5–2,69 gigahertsin taajuusalue, jota voitaisiin hyödyntää niin seuraavan sukupolven lte-kännykköihin kuin mobiili-wimaxiin.

Harkittavaksi tulee myös analogisilta tv-lähetyksiltä vapautuneiden yläpään uhf-taajuuksien käyttö, jossa odotetaan kilpailua media- ja telealan toimijoiden välillä. Viestintävirasto kerää näistä parhaillaan lausuntoja. Myös alhaisemmilla vhf-taajuuksilla vapautuvasta kaistasta on tulossa päätöksiä.

Työryhmä ehdottaa, että neljästä verkosta kolme tulisi taajuusjakoisille teknologioille, kuten seuraavan sukupolven 3g-verkkojen lte. Yksi verkko varattaisiin aikajakoisille teknologioille, kuten mobiili-wimax. Vähintään yksi lupa annettaisiin uudelle toimijalle, jolla ei ole kännykkäverkkojen verkkolupaa ennestään.

Kyse on nimenomaan verkkoluvista, ja jatkossakin verkossa voisi toimia useita halukkaita palvelu- ja virtuaalioperaattoreita.

Selvitysryhmän ehdotusten toteuttaminen vaatii muutoksia lakiin laki radio- ja telepäätelaitteista sekä viestintämarkkinalakiin, ja alan toimijoilta pyydetään asiasta vielä lausuntoja. Työryhmän ehdotus (pdf) on luettavissa netissä.

EU ei pakota Suomea sallimaan radiotaajuuksien huutokauppaa. Komissio on kuitenkin linjannut, että taajuuksien markkinaehtoisuutta tulisi kuitenkin lisätä.


lähde : Tietokone / LVM
 
Ylös