Uusi pakkaustekniikka teräväpiirtoon

Sivustoa
		sponsoroi SatShop.fi

wafer

Huoltovalikon jäsen
Sijainti
Porvoo
Laitteisto
*Edision OS Mega
*Laminas OFC-1200 P + Inverto Black Ultra Quad
*Moteck SG-2100A / 30W - 46E
* TBS5925 + win10 x64
* Marantz sr7010 + Kef R500
Uusi pakkaustekniikka teräväpiirtoon

Uusi pakkaustekniikka teräväpiirtoon

Kari Kemppaine
Julkaistu 03/02/2006 kello: 15:59


Teräväpiirtolähetysten mpeg-4 -pakkausteknologia otetaan käyttöön Suomessa syksyllä.

Uusi tekniikka alentaa hdtv-lähetysten kaistanleveyden tarvetta ainakin 30–40 prosenttia.

Nyt lähetyksissä käytetään mpeg-2 -videopakkausta.

Tehokkaampi pakkaus merkitsee teräväpiirto- eli hdtv-kanavien lähetyskustannusten alenemista. Siten entistä useampien kanavien lähettäminen mahdollistuu, ja kuluttaja voi odottaa hd-tarjonnan monipuolistuvan.

Kaupallisen hdtv-tarjonnan edelläkävijä Pohjoismaissa on ollut maksutelevisioyhtiö Canal+. Yhtiö aloitti C More -teräväpiirtokanavan viime syyskuussa ensimmäisenä Pohjoismaissa.

Teräväpiirtoboksi tarpeen

Suomessa Canal+:n teräväpiirtokanavaa on välittänyt tv-operaattori Canal Digital. Kanavan katsominen on vaatinut satelliittiantennin ja hd-signaalia ymmärtävän digisovittimen sekä teräväpiirtotelevision.

Hdtv-lähetys on digitaalista kuten sitä laajemmin käytössä olevat muut digilähetykset. Ero on kuvan terävyydessä.

Canal Digital Finlandin toimitusjohtaja Jyri Timonen vakuuttaa, että hdtv on digilähetysten ”lopullinen” standardi.

Timosen mukaan Canal Digitalille tulee tänä vuonna 2–3 uutta hdtv-kanavaa. Kehitystä vauhdittaa muun muassa urheilutarjonnan lisääntyminen.

Jalkapallon MM-kisat ovat tänä vuonna osittain hd-tuotantona, ja kahden vuoden päästä pidettävät Pekingin olympialaiset ovat jo kokonaan teräväpiirtoa.

Canal Digital ryhtyy välittämään mpeg-4 -pakattua signaalia ensi syksynä. Samaan aikaan yhtiö suunnittelee tuovansa markkinoille sekä kakkos- että nelospakkausta ymmärtävän hdtv-sovittimen.

– Sekä välitysjärjestelmä että laite on kehitetty meidän ja valmistajan yhteistyössä, yhtiön tekninen päällikkö Teemu Miettinen sanoo. Laitteen valmistajaa Canal Digital ei vielä paljasta.

Kaapeliverkko kaipaa päätteitä

Tänä vuonna hdtv-lähetysten kaupallisen tarjonnan pitäisi alkaa myös kaapeliverkossa ja internetissä.

Lähetysten käynnistymistä kaapeliverkoissa on hidastanut päätelaitteiden puuttuminen. Valmistajat eivät ole voineet toimittaa piirisarjoja, joilla saataisiin toimimaan myös mpeg-4 -pakkaus.

HTV eli nykyinen Welho suunnitteli tuotteistavansa hdtv-koelähetykset jo viime vuonna. Welhon liiketoimintajohtaja Anu Nissinen ei vielä nytkään tiedä päivämäärää, jolloin Welho aloittaa teräväpiirtolähetykset.

Nissinen vakuuttaa, että Welho voisi jo nyt välittää asiakkailleen Canal+:n C More -teräväpiirtokanavaa ja eurooppalaisen EURO1080-yhtiön HD-1 -kanavaa.

– Odotamme vain päätelaitteita, Nissinen selittää viivästymistä.

Internet-hd jo tänä keväänä

Maxisat Oy on internetin kautta välitettävien televisiolähetysten edelläkävijä Suomessa. Viime kesästä lähtien yhtiö on välittänyt laajakaistan yli koemielessä myös hdtv-lähetyksiä.

Yhtiö pyrkii käynnistämään teräväpiirron kaupalliset lähetykset vielä tämän kevään aikana.

– Vuoden alussa saimme testikäyttöön ensimmäiset myös mpeg-4 -pakkaustekniikkaa tukevat päätelaitteet, Maxinetin liiketoimintajohtaja Tommi Blom sanoo.

Nyt käytössä oleva mpeg-2 -pakattu hd-signaali vaatii laajakaistalta siirtonopeuden 16 megabittiä sekunnissa.

Uusi pakkaustekniikka pudottaa tarvittavan kaistanleveyden vähintään puoleen eli kahdeksaan megabittiin, mikä merkitsee keskittimiin liitettävien kotitalouksien määrän lisääntymistä.

- - - - - - -
Lähde: DigiToday
 
Ylös