Uudet (ylä)kaiuttimet 2020-

Sivustoa
		sponsoroi SatShop.fi

Lumikki

Huoltovalikon jäsen
Sijainti
Länsi Kanta-Häme
Laitteisto
9E,13E 100cm
19E,26E,28E 121cm
Vu+ Solo2 (2xS2) OA 5.3
Vu+ SoloSE (2xT2) OA 5.1
NUC5+ Kodi (18.5) Libre
RPi3B+ Kodi (17.6) Libre
LG C9 65" ja LCD 40"
AV Yamaha RX-V375
Proson 5.1
Avasin tämän jotta voisi hieman keskustella kaiuttimista.

Itselläni on tarve ensivuonna ostaa ylä-kaiuttimet Atmosta ja DTS:X varteen. Mutta samalla hieman mietin minkälaiset ja minkä merkkiset. Tähän asti minulla on yleensä ollut halvinta mahdollista, mutta en tiedä onko se halvin aina se kannattavin ostos. Toisaalta kun huoneen koko on aika pieni, kaikki ympärillä on betonia ja ollaan kerrostalossa niin akustiikka on aika surkea muutenkin. Tietysti matot, pimennysverhot, kirjahyllyt ja muut huonekalut parantavat hieman asiaa.

Nykyiset ja ensimmäiset 5.1 kaiuttimet ovat Proson merkkiset eli erittäin halvat. Proson merkkiä ei taida enää edes saada, joten joutuu todennäköisesti siirtymään johonkin toiseen merkkiin. Samalla voi hieman pohtia mihin merkkiin kannattaisi siirtyä, jos sitten vaikka myöhemmin ostaa siihen muitakin kaiuttimia.

Kaiuttimien hinnat kun ovat ihan mitä tahansa, olen nähnyt muutaman eron kaiuttimia ja on tuossa nähty 14k€ kaiuttimiakin. Itse en oikein viitsi pistää kovin paljon rahaa kaiuttimiin vaikka jostain luin että kaiutin pitäisi maksaa noin 300€ vähintäin ollakseen kunnollinen. Tiedä sitten onko tuossa totuutta. Itse en kuitenkaan koskaan ostaisi mitään yli 1000€ kaiutinta. Niin hifi-korva en ole ja rahalle on muutakin käyttöä. Joten ehkä minä henkilökohtaisesti haen sellaista kohtuu hintaista mutta kuitenkin ihan kohtalaista laatuakin.

Kaiutin merkkejä on paljon eli aika vaikea mihin suuntaan pitäisi siirtyä. Aktiivi kaiuttimiin en kuitenkaan ole menossa.
Gradient, Tannoy, Amphion, Wharfedale, B&W, KEF, Klipsch, DALI, Aurelia, Harman/Kardon,Mission, Yamaha, Jamo, Audio Pro, Sony, Onkyo, Elac, JBL, Polk, jne...

Minulla tuo yläkaiuttimien sijoitustilanne on aika helppo. Koska kuuntelu etäisyys on noin 2m +- 20cm. Koska huone on noin 3,7m leveä ja 2.6m korkea niin yläkauttimien sijoittelu atmos tyyppisesti on aika helppoa. Ne voi laittaa kattoon tai seinälle ja etäisyys olisi silti aina aika lähelle 2m. Kiinnityksellisesti se onko se ylös seinällä tai katossa ei oikein merkitse mitään koska molemmat ovat betonia. Jolloin kiinnitys siihen on samanlaista.

Jos olen ymmärtänyt oikein yläkaiuttimien sijannin niin noin 45 asteella ylöspäin kuuntelupisteestä neljä kaiutinta kuuntelupisteen ympärille neliöön.

Kysymykset:
1. Mikä olisi "edullinen" mutta kohtaisen laadukas kaiutin merkki?
2. Minkälaiset kaiuttimet sinne ylös kannattaisi laittaa?
3. Miten ne kannattaisi sinne asentaa eli kiinnitys?
 
Viimeksi muokattu:
Ylös