Uudelle dvb-t2-tekniikalle laaja tuki hdtv-lähetyksissä

Sivustoa
		sponsoroi SatShop.fi

ankkanator

Huoltovalikon jäsen
Sijainti
saimaa
Uudelle dvb-t2-tekniikalle laaja tuki hdtv-lähetyksissä

Anvia ja Digita menisivät suoraan uuteen digi-tv-standardiin

Suomessa on lainsäädännölliset ja tekniset valmiudet aloittaa maanpäälliset teräväpiirtolähetykset ensi vuodesta alkaen. Tv-toimijoiden ja viestintäministeriön ratkaistavana on se, pitäisikö Suomessa mennä hdtv-lähetyksissä suoraan uuteen dvb-t2-tekniikkaan vai aloittaa dvb-t-lähetyksillä, joita tukevia laitteita on jo saatavana. Uusi tekniikka saa digi-tv-verkkolupaa hakevien Anvian ja Digitan kannatuksen.

Uuden standardin etuja ovat taloudellisuus ja tehokkuus. Kahteen vhf-taajuusalueen kanavanippuun voidaan saada 6–8 kanavaa kuvan- ja äänenlaadusta riippuen, kun taas nykyisellä dvb-t-standardilla jäädään puoleen, tai allekin tästä.

Digitan mukaan dvb-t2-standardin verkoissa lähetyskustannukset jäävät 70 prosenttia alhaisemmiksi kuin nykystandardilla. Kustannuksilla on väliä, kun etenkin kaupalliset tv-kanavat kärvistelevät heikentyneen taloustilanteen kanssa.Hd-televisiot ja -digiboksit heti vaihtorumbaan

Markkinoilla on jo monia mpeg-4-tekniikkaa tukevia hdtv-vastaanottimia sekä digibokseina että v-vastaanottimina. Tämä olisikin nykytekniikalla aloittamisen etu. Teräväpiirtoa tukevan digitelevison tai -digiboksin hankkineet kuluttajat eivät heti joutuisi hankkimaan uutta laitetta.

Uuden dvb-t2-standardin laitteita taas odotetaan aikaisintaan vuoden 2010 alussa, kun Isossa-Britanniassa aloitetaan teräväpiirtotasoiset digi-tv-lähetykset.

Verkkoyhtiö Digitan mukaan kesällä on kuitenkin valmistumassa Pohjoismaiden yhteinen dvb-t2 Nordic -määrittely päätelaitteita varten. Näin koetetaan varmistaa yhteensopivuus, jotta eri maissa ei olisi käytössä omia versioitaan standardista.

Digita arvioi, että ensi vuoden alussa hdtv-peitto voisi olla 30 prosenttia kansasta, ja vuoden 2011 loppuun mennessä voitaisiin tavoittaa 60 prosenttia suomalaisista. Lähetykset olisivat kokeiluvaiheessa vuoteen 2016 asti, ja siihen asti on luvattu nykyisten tavallisten dig-tv-lähetysten vähintään jatkuvan. Teräväpiirrosta tulisi siis lisäpalvelu nillle, jotka haluavat hyödyntää uutta tekniikkaa ensimmäisten joukossa.Hdtv-verkosta kilpailee neljä operaattoria

Digitan kanssa luvasta kilpaileva Anvia olisi valmis aloittamaan lähetykset keväällä 2010.
Kahden hdtv-kanavanipun verkkolupaa hakevat Anvia, DNA, Digita ja Telemast Nordic.

Laajasti on käyty keskustelua siitä, pitäisikö kilpailun lisäämiseksi kaksi hdtv-kananippua myöntää Digitan kilpailijalle, jotta Suomen kaikki kuusi digi-tv-kanavanippua eivät olisi yhden yhtiön hoidossa.

Lupahaku koskee tässä vaiheessa vasta verkon rakennusta ja ylläpitoa. Tv-kanavia koskevat ohjelmaluvat ovat tulossa hakuun aikaisintaan syyskuussa.lähde : Tietokone.fi
 
Ylös