Tvkaistaa syytetään taas laittomaksi

Sivustoa
		sponsoroi SatShop.fi

ankkanator

Huoltovalikon jäsen
Sijainti
saimaa
Tvkaistaa syytetään taas laittomaksi

Suomen suurimmat mediayhtiöt ja tekijänoikeusjärjestöt syyttävät netissä toimivaa tv-palvelua Tvkaista.fi:tä laittomaksi. Niiden mielestä palvelu käyttää luvatta tv-ohjelmien sisältöä, muuntaa sen toiseen muotoon ja myy eteenpäin. Tvkaistasta vastataan, ettei mitään vaatimuksia ole esitetty, eikä perusteluita uhkauksille ole annettu.

Tvkaista.fi:tä pitävät laittomana MTV Media, Nelosen taustayhtiö Sanoma Entertainment ja Yleisradio. Yle on syyttänyt Tvkaistaa luvattomaksi jo vuosia sitten, mutta ei ole käynnistänyt juridisia toimia. Mediayhtiöt ovat käyneet yhdessä neuvotteluja asiasta, ja mukana ovat olleet myös tekijänoikeusjärjestöt.

Tvkaistaa on syytetty siitä, että se välittää luvatta ja korvauksia maksamatta eteenpäin tv-ohjelmia Suomessa ja ulkomaille. Yritys taas vertaa palveluaan digiboksiksi netissä, jossa käyttäjä itse valitsee, mitä tallentaa ja katsoo.Mediayhtiöt ja tekijänoikeusjärjestöt yhteisrintamassa

Asia nousi esille uudelleen viime viikolla, kun MTV:n toimitusjohtaja Pekka Karhuvaara ilmoitti viime viikolla Viestintäfoorumi-tapahtumassa, että Tvkaistaa vaaditaan lopettamaan toimintansa. Karhuvaara sanoi, että Tvkaistalle lähtee parin päivän sisään kirje asiasta.

Tvkaistasta kerrotaan, että mitään uutta kirjettä ei ollut vielä torstaihin 29. tammikuuta mennessä tullut. "Mitään vaatimuksia meille ei ole esitetty", sanoo Tvkaistan toimitusjohtaja Fredrik Husberg.

Mediayhtiö MTV:ssä Tvkaistaa vaaditaan lopettamaan nykymuotoinen toimintatapa. "Tvkaista ei ole maksanut korvauksia tv-ohjelmien käytöstä. Mielestämme nykyinen toimintamalli on selkeästi laiton. Yritämme saada neuvottelutulosta yhteisvoimin", kertoo viestintäpolitiikan apulaisjohtaja Petra Wickström MTV:stä.

Tarjolla on useita videoformaatteja 300 kbit/s -striimistä Iphonelle alkuperäiseen, enintään 8 Mbit/s -striimiin. Juuri tv-lähetteen pakkaaminen uudelleen hiertää mediayhtiöitä.Wickström sanoo, ettei palvelussa ole kyse yksityisestä tallennuksesta ja kopioinnista, koska järjestelmä tallentaa automaattisesti kaikki ohjelmat. Tämän tulkinnan vuoksi esimerkiksi Saunalahden Saunavisio-palvelussa käyttäjä joutuu itse valitsemaan tallennettavat lähetykset.

Wickström sanoo, ettei MTV torppaa kokonaan tällaista nettipalvelua, mutta korvauksista olisi sovittava oikeudenhaltijoiden kanssa. "Nyt Tvkaista käyttää toisten sisältöä maksutta ja myy sitä eteenpäin. Korvauksista täytyy neuvotella ja toiminta saada luvalliseksi", korostaa Wickström.

Myös Sanoman tv-yksikössä katsotaan, että Tvkaistassa on kyse tv-lähetyksen uudelleenlähettämisestä. "Tvkaistaa on pyydetty lopettamaan nykyisenkaltainen palvelu, sillä se loukkaa eri oikeudenhaltijoiden oikeuksia", kommentoi lyhyesti Sanoma Entertainmentin toimitusjohtaja Anu Nissinen.

Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto on ollut mukana neuvotteluissa mediayhtiöiden kanssa, mutta vaatimuksista ollaan vielä vaitonaisia. "Tvkaistalla ei ole sopimusta Kopioston kanssa, mikä olisi edellytys tällaiselle toiminnalle", sanoo Kopioston toimitusjohtaja Pekka Rislakki.

Rislakki sanoo, että asiassa käydään yksityisluontoisia neuvotteluita, eikä hän halua kommentoida, mitä Tvkaistalta vaaditaan, jotta palvelu olisi laillinen.Tvkaista ihmettelee: epäselviä syytöksiä

Tvkaistan Fredrik Husberg sanoo, että mediayhtiöiden ja oikeudenhaltijoiden pitäisi ensin kertoa, mikä palvelussa on ongelmana. "Emme saa tähän selvää vastausta tv-yhtiöiltä tai tekijänoikeusjärjestöiltä. "

Husberg kiistää, että Tvkaista haluaisi käyttää sisältöä korvauksetta. "Olemme yrittäneet saada lisensoitua sisältöjä, mutta se ei ole onnistunut. Heillä ei ole joko oikeutta tai halua neuvotella asiasta", hän ihmettelee. "Jos oikeudenomistajalla on esittää hinnasto, otamme sen vastaan."

Husberg muistuttaa, että Tvkaista on jo aiemmin tavannut mediayhtiöt ja oikeudenhaltijat, eli keskusteluyhteys on olemassa. Husberg katsoo, että palvelu on muutenkin laillinen. Hän muistuttaa, että tekijänoikeuslaki sallii tehdä teoskopion laillisesta lähteestä. Yrityksen mielestä palvelu tekee käyttäjän pyynnöstä tv-ohjelmista eri versioita.

Lisäksi mediayhtiöt pitävät luvattomana sitä, että Tvkaista muuntaa signaalia eri muotoihin. Frerrik Husberg vastaa, että myös tallentavat digiboksit tallentavat ohjelmia eri muodoissa, ja vhs-nauhalle tallentaessa sisältö muuntuu kokonaan analogiseksi.


lähde : Tietokone.fi
 
Ylös