Tv-lupapinnarit halutaan esille lakimuutoksella

Sivustoa
		sponsoroi SatShop.fi

ankkanator

Huoltovalikon jäsen
Sijainti
saimaa
Tv-lupapinnarit halutaan esille lakimuutoksella

Liikenne- ja viestintäministeriö selvittää lakimuutosta, jolla mahdollistettaisiin maksu-tv-asiakkaiden ja tv-lupaa maksamattomien kansalaisten vertailu ristiin, jotta voitaisiin selvittää laittomasti televisiota katsovat.

Nykyinen henkilötietolaki ei tällaista salli, ja tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio on tyrmännyt ajatuksen. Viestintäministeri puolustaa asian viemistä eteenpäin.

"Nykyinen lainsäädäntö ei anna siihen mahdollisuuksia. Mielestäni oikeutus siihen tulee siitä, että näissä maksu-tv-yhtiöissä liiketoiminta perustuu siihen, että heidän asiakkaansa katsovat televisiota. Lain mukaan televisiota katsovien ihmisten tulisi maksaa televisiomaksu", perusteli viestintäministeri Suvi Lindén (kok.) selvityshanketta Ylen tv-uutisille eilen. Lindén sanoi keskustelevansa asiasta Reijo Aarnion ja oikeusministeri Tuija Braxin (vihr.) kanssa.

Eri arvioiden mukaan luvattomia tv-katsojia on Suomessa 200 000–300 000. Tv-maksuilmoituksen teki viime vuoden lopussa yhä noin 2 001 000 kotitaloutta, eli valtaosa.

Ehdotuksen tv-luvattomien kotitalouksien ja maksu-tv-tilaajien vertaamisesta teki Yleisradion toimitusjohtaja Mikael Jungner. Pelkästään tänä vuonna tv-luvan on perunut 50 000 kotitaloutta, mikä aiheuttaa Yleisradiolle 10 miljoonan euron menetykset ja säästökuurin.


Ylen rahoitusta setvitään keväällä

Yleisradion hallituksen puheenjohtaja Hannu Olkinuora sanoi eilen A-plus-ohjelmassa, että pidemmän päälle ratkaisun on tultava Ylen tarjoamasta sisällöstä. "Paras keino on se, että Yle tarjoaa sellaisia ohjelmia, joihin kansalaiset ovat tyytyväisiä", totesi Olkinuora.

Parlamentaarinen työryhmä selvittää Yleisradion rahoitusta ensi keväänä. Vaihtoehtoja on useita. Nykyisen mallin lisäksi Yleisradion rahoitus voitaisiin ottaa valtion budjetista, eli siirtää yleiseen tuloverotukseen, tai Ylen kanavat voitaisiin Norjan malliin sulkea salatun signaalin taakse, jolloin katsomiseen tarvittaisiin maksu-tv-kortti.

Budjettirahoitusta on perusteltu ongelmalliseksi siksi, että sen jälkeen Yleisradion rahoitus olisi suhdanteista riippuvainen, ja jos ohjelmisto ei miellyttäisi, eduskunta voisi kiristää rahoituksella. Toisaalta jo nykyisin valtioneuvosto vahvistaa tv-maksujen tason.

lähde: Sanoma Magazines Finland
 
Ylös