Tv-kuva terävöityy - verkossa

Sivustoa
		sponsoroi SatShop.fi

ankkanator

Huoltovalikon jäsen
Sijainti
saimaa
Tv-kuva terävöityy - verkossa

Digi-tv lupasi paljon, mutta tarjosi vähän. Huimasti parempi kuvanlaatu jäi haaveeksi, eikä tarjontakaan parantunut, ja lupailtua paluukanavaa kukaan ei liene edes nähnyt.

Digitalisoiminen kuitenkin avasi television uusille pelureille. Perinteisten televisioyhtiöiden rinnalle nousivat internetoperaattorit ja -palveluntarjoajat, jotka lupaavat lunastaa digi-tv:n lupaukset.
Esimerkiksi iptv-palvelut on luonteva toteuttaa, kun kuvamateriaali on jo valmiiksi digitaalisessa muodossa mpeg-pakattuna.

Tutkimusyhtiö Management Research Group arvioi hiljattain, että maailmassa on vuodenvaihteessa 37 miljoonaa maksullisen iptv-palvelun käyttäjää. Viime vuonna heitä oli vasta noin 15 miljoonaa.

Tuhansien antennien maa

Harvaan asutussa Suomessa perinteisen antennijakelun asema on edelleen vahva. Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto Ficom arvioi keväällä, että tilanne voi kuitenkin muuttua, mikäli vapaasti etenevillä radioaalloilla ei kuljeteta pian hd-tasoista kuvaa.


Mitä kuuluu taskunpohjalle?

Televisio on viettänyt hiljaiseloa taskun pohjalla viimeiset pari vuotta. Lähetyksiä ja laitteita on tarjolla, mutta käyttäjiä vain kourallinen.

Gartner julkisti viime vuoden lopulla tutkimuksen, jonka mukaan vain viisi prosenttia eurooppalaisista kännykänkäyttäjistä on kiinnostuneita mobiilitelevisiosta. Taskutelevisio siis puskee sokeasti tekniikka edellä markkinoille.

Vastustuksesta huolimatta operaattorit ovat tyrkyttäneet mobiilitelevisiotaan innokkaasti. Tyrkyttämällä ei kuitenkaan saada uskollisia asiakkaita, ja kokeilijat sammuttavatkin taskutelevisioitaan vauhdilla.

M:Metrics julkisti helmikuussa tutkimuksen, jonka mukaan mobiilitelevisio menettää käyttäjiä samaa tahtia, kuin uusia kiinnostuneita ilmaantuu.

Mobiilitelevision taival alkoi väärällä jalalla, sillä operaattorit valjastivat mobiilitelkun sikahintaisten ja pätkivien 3g-liittymiensä mannekiiniksi. Sittemmin yhteyshinnat ovat pudonneet ja tarjolle on tullut ihan oikea dvb-h-tekniikkaan perustuva mobiilitelevisio.

Jatkossa dvb-h-tarjonta varmasti piristyy. Uusien puhelinmallien ja palveluiden markkinat ainakin Euroopassa on turvattu, sillä EU:n komissio naulasi maaliskuussa dvb-h-teknologiasta standardin mobiilitelevisiolle.

Nokia on arvellut, että parissa vuodessa dvb-h-viritin löytyy lähes kaikista sen kännykkämalleista. Viimeistään silloin mobiilitelevisiollekin löytyy yleisöä.

Nykyistä televisiokuvaa viisi kertaa tarkempaa kuvanlaatua tarjoava hdtv on arkipäivää vain maksullisilla satelliitti- ja kaapelikanavilla.

"Nyt satelliitista saa kahdeksan hdtv-kanavaa, mutta ensi vuonna niitä on varmaan jo parikymmentä. Uusia matalan resoluution sd-kanavia ei enää tule tarjolle, niitä pikemminkin karsitaan hd-kanavien tieltä", Canal Digitalin tekninen johtaja Teemu Miettinen sanoo.

Sen sijaan antenniverkon televisiotoimintaan jaetut taajuusalueet eivät riitä hd-tasoisen kuvan välittämiseen.


Terävän kuvan houkutukset

Seuraavaksi teräväpiirtojakelu leviää ip-televisioon. Suomen Ericssonin toimitusjohtaja Janne Laitala uskoo, että tämä kiihdyttää iptv-markkinat hurjaan nousuun.

Ficomin keväisen selvityksen mukaan vuodenvaihteessa suomalaiskodeissa oli hd-valmiita televisiota jo lähes miljoona kappaletta.

"Hd-televisiota on myyty jo hurjat määrät, joten paine tarkempaan sisältöön on valtava", Canal Digitalin Miettinen selittää kasvupaineita.

Ficom uskoo, että vuoden 2010 loppuun mennessä 80 prosentilla suomalaisista on teräväpiirtoon pystyvä televisio. Tuolloin myös iptv:n vaatima kahdeksan megabitin laajakaista on peruskauraa, Ericssonin Laitala komppaa.


Iptv on vielä nappikauppaa

Suomessa ip-televisiomarkkinat ovat vielä lapsenkengissään, vaikka palveluja on ollut tarjolla jo muutaman vuoden ajan. Markkinointi on ollut olematonta, eivätkä operaattorit suostu paljastamaan omia asiakaslukujaan.

Ericssonin arvion mukaan ip-pohjaista televisiota katsellaan vasta noin 20 000 suomalaistaloudessa. Tilanne on muutaman vuoden päästä jo aivan toinen, mikäli Ericssonia on uskominen.

"Uudet kuituyhteydet tuovat ip-television tänä vuonna 50 000 kotitalouteen. Vuonna 2011 ip-televisioasiakkaiden määrä paisuu jo 350 000:een", Laitala ennustaa.

Hänen mukaansa ip-television valtteja ovat parempi kuvanlaatu, vuorovaikutteiset palvelut ja räätälöitävä ohjelmistotarjonta. Esimerkiksi tietyn urheilujoukkueen fani voi tilata itselleen vain oman seuransa ottelut, Laitala selittää.


Kirkas kuva kuidusta

Perus-iptv toimii noin kahdeksan megabitin laajakaistayhteydellä. Teräväpiirtopalvelu vaatii vähintään kolminkertaista kaistaa, johon kupariyhteys ei kunnolla kykene.

Sonera vetää kotitalouksiin kuitenkin vauhdilla valokuitua, jolloin yhteysnopeudet voidaan nostaa 100 megabittiin. Operaattori on lupaillut, että tämän vuoden loppuun mennessä kuitua on tarjolla 400 000 suomalaiskodissa.

Useat operaattorit paketoivat nopeimpien laajakaistayhteyksien kylkeen iptv-digiboksin, jolloin tv-kuva tulee nettipiuhaa pitkin.

Tietoliikenneala puhuu mieluusti triple play -ratkaisusta, joka tarkoittaa ääni-,data- ja videopalvelut yhdistävää verkkoyhteyttä.

Ericssonin Laitala uskoo, että huippunopeiden kuituyhteyksien yleistyessä hdtv-palvelut leviävät myös suurille massoille.

Terävä televisio tulisi siis nettipiuhasta ennen antennia.


Teräviä maistiaisia Pekingistä

Suuren yleisön ilmaiseen antennijakeluun hd-kuvaa on turha odottaa ainakaan ennen vuotta 2010, jolloin Yle on luvannut seuraavan kerran pohtia asiaa.

Ensimmäiset Yleisradion kustantamat ilmaiset hd-maistiaiset saadaan kuitenkin Pekingin olympialaisista elokuussa. Tuolloin luvassa on 200 tuntia ilmaisia hd-kisalähetyksiä niin antenni-, ip-tv- kuin satelliittilähetyksinäkin. Lähetysten vastaanottamiseen tarvitaan erityinen hd-digiboksi.

Yleisradion omilla kanavilla hd-lähetyksiä ei nähdä, mutta Yle tarjoaa lähetykset ilmaiseksi jakeluyhtiöiden käyttöön.

Digita levittää hd-olympialaisia antenniverkossa ja Canal Digital satelliitissa. Saunalahti on puolestaan luvannut välittää urheilun ilosanomaa omassa Saunavisio-nettipalvelussaan.


lähde: Talentum
 

xxx

Rekisteröimätön kävijä
Sinun tulee rekisteröityä nähdäksesi sivuston sisältöä.
 
Ylös