Super Hi-Vision lyö full-hd:n ylivoimaisesti

Sivustoa
		sponsoroi SatShop.fi

ankkanator

Huoltovalikon jäsen
Sijainti
saimaa
Super Hi-Vision lyö full-hd:n ylivoimaisesti

Kun Suomessa vielä epäröidään teräväpiirron mielekkyyttä televisiolähetyksessä, valmistelee Japanin viestintäministeriö standardia 16-kertaa terävämpään televisiotekniikkaan. Hankkeeseen on tälle vuodelle varattu 300 miljoonaa jeniä eli kaksi miljoonaa euroa.

Japanin yleisradioyhtiö NHK:n alun perin kehittämä 7680 x 4320 pisteen kuva on molempiin suuntiin tasan neljä kertaa tarkempi kuin nykyinen Full HD, jotta kuvan sovittaminen olisi mahdollisimman suoraviivaista. Kuvaamista varten NHK on rakentanut kameran, jossa on neljä Micron-yhtiön valmistamaa kahdeksan megabitin kennoa.

Super Hi-Vision -nimellä tunnetulla tekniikalla yksi elokuva vie raakadatana noin 15 teratavua. Lähetystä varten NHK on kehittänyt pakkaustekniikan, joka puristaa 24 gigabittiä sekunnissa virtaavan kuvasignaalin 180-600 megabittiin sekunnissa. Tämä välitetään 21 gigahertsin taajuusalueella toimivan satelliitin kautta kotien tallennuspalvelimiin.


24-kanavainen ääni

Kuvan tarkkuus on 33,2 megapikseliä ja kuvataajuus lomittamattomana 60 kuvaa sekunnissa. Tarkkuus mahdollistaa suurenkin kuvan katsomisen hyvin läheltä. Näin pieniin tiloihin voidaan tuoda valtavankokoinen televisio, jolloin kuvan leveys katselualasta on 100 astetta.

Äänimaiseman luonnollisuudesta huolehtii 22.2-kaiutinjärjestelmä, jossa on kaksi matalien äänten tehostekanavaa ja 22 äänikanavaa kolmessa tasossa varmistamassa kolmiulotteisen äänimaiseman.

Tähän mennessä ei ole vielä kehitetty täysin johdottomia kaiuttimia, joten täydellisen äänimaiseman rakentaminen vaatii melkoista kaapelointia.

NHK suunnittelee aloittavansa koelähetykset vuonna 2015 ja sen arvioidaan yleistyvän vuoden 2025 paikkeilla. Tällöin näyttöjen koon arvioidaan olevan 100-200 tuumaa tai televisiona käytetään erikoistarkkaa, paperinohutta A3-kokoista sylissä pidettävää katselulaitetta.


lähde : SanomaMagazinesFinland
 
Ylös