Suomen hdtv:tä ruodittiin suljetussa kokouksessa

Sivustoa
		sponsoroi SatShop.fi

ankkanator

Huoltovalikon jäsen
Sijainti
saimaa
Suomen hdtv:tä ruodittiin suljetussa kokouksessa

Tänään aamulla kokoontui televisioalan toimijoiden ja liikenne-ja viestintäministeriön digitelevision yhteistyöfoorumi, jossa pohdittiin digi-tv-:n nykytilaa ja jatkoa. Kaikkien huulilla oli tulevaisuuden suurimpana kysymysmerkkinä teräväpiirtotason televisio. Se tulee antenniverkkoonkin, mutta julkista käsittelyä vältellään vielä.

Liikenne- ja viestintäministeriön tiloissa järjestettyyn tilaisuuteen osallistui reilut 50 ihmistä antenniurakoitsijoista tv-yhtiöihin. Paikalle ei haluttu tiedotusvälineiden edustajia.

"Kyseessä oli aivan tavallinen yhteistyöfoorumi, joka on häärännyt digi-tv-siirtymän kanssa. Halusimme kutsua sen koolle digi-tv-siirtymän kauden päätteeksi", sanoo ylijohtaja Liisa Ero liikenne- ja viestintäministeriöstä.

"Pohdimme myös mitä tapahtuu seuraavaksi ja mitä haasteita on ratkottava. Mitään päätöksiä ei tehty, joista olisi suurelle yleisölle tiedotettavaa."

Tilaisuudessa oli useimpien huulilla hdtv eli teräväpiirtotasoinen televisio. Se on tullut ensin kaapeli- ja satelliittilähetyksiin, mutta ajan myötä myös maanpäällinen digi-tv seuraa. Yhtä mieltä oltiin siitä, että nykyisten digiboksien on toimittava vuoteen 2016 asti.

"Kyllä se hdtv sieltä tulee, ensin kaapeli- ja satelliittimarkkinassa kansainvälisellä ohjelmistolla. Tätä kautta alkaa laajempikin kysyntä heräämään", kommentoi Swelcomin toimitusjohtaja Anu Nissinen.

"Massamarkkinan edellytys on suomalaisten toimijoiden vahva tuki", hän painottaa.

Suomessa ei myöskään haluta, että kotimaiset kanavat menettäisivät asemiaan siksi, että ulkomaiset kanavat tarjoaisivat hdtv-sisältöä.


Ylelle ja kaupallisille yhtiöille ehkä yhteinen hd-kanava

Tietokone-lehden tietojen mukaan kokouksessa pohdittiin hdtv-lähetysten mahdollista aloittamista kokeilumuodossa nykyisten peruskanavien rinnalla.

Tilaisuudessa harkittiin, että Yleisradio ja kaupalliset tv-yhtiöt voisivat avata yhden yhteisen maanpäällisen hd-kanavan, koska resurssit eivät ainakaan alkuvaiheessa riitä omiin teräväpiirtoisiin lähetyksiin.

Suomessa ollaan perustamassa hd-foorumia, josta on tulossa alan toimijoiden yhteistyöelin. Sillä on paljon pohdittavaa. Ratkaisematta on muun muassa se, olisiko resoluutio 720p-tasoa vai korkeampi, ja olisiko videoformaatti mpeg-2 vai tehokkaampi mpeg-4. Sekin on auki, pitäisikö Suomen odottaa tulevaa digi-tv:n dvb-t2-standardia. Päätöksiä ei kokouksessa tehty.

Anu Nissinen sanoo, että Suomessa on tarpeen seurata, mihin kehitys isoissa Euroopan maissa menee. "On pakko myös tietyllä tavalla tehdä oikea-aikaisia ratkaisuja", hän pohtii.

Teknisesti hdtv:tä voitaisiin ajaa vapailla vhf-alataajuuksilla. Yle vaikuttaa kokouksen perusteella olevan kiinnostunut aloittamaan kokeiluja jo tänä vuonna.

Tietokone-lehden tietojen mukaan nyt päättyneestä digi-tv-siirtymästä todettiin, että vastuualueiden olisi oltava selkeämmät.

Hdtv-projekti kaipaa selvästi vastuulliset tahot sen sijaan, että kauppiaat, laitevalmistajat ja tv-kanavat syyttävät ongelmista toisiaan. Erityisesti Kuluttajaviraston edustaja esitti huolensa siitä, että ongelmat digi-tv:n käytössä ovat vielä aivan liian tavallisia. Samaa hässäkkää ei haluta toistaa.


lähde : Tietokone / LVM
 
Ylös