Suomen ensimmäinen 3D elokuvateatteri avataan pian

  • Viestiketjun aloittaja Mixu
  • Aloituspäivämäärä
Sivustoa
		sponsoroi SatShop.fi

Mixu

Valvoja
Sijainti
Turku
Suomen ensimmäinen 3D elokuvateatteri avataan pian

Bio Rex -elokuvateatteriketju aloittaa elokuvan uuden aikakauden tuomalla kolmiulotteiset elokuvat uusiin digitaalisiin elokuvasaleihinsa. Digitaalisesti elokuvia esitetään tänä vuonna jo Espoossa, Hämeenlinnassa ja Kajaanissa. Ensimmäinen kolmiulotteinen elokuvaesitys on toukokuussa.

Hämeenlinnan Verkatehtaalla sijaitsevasta Bio Rexistä tulee Suomen ensimmäinen digitaalinen 3D-elokuvateatteri, kun sinne asennetaan toukokuun aikana Dolbyn:n 3D-esityslaitteisto. Samassa yhteydessä digitalisoidaan Verkatehtaan elokuvateatterissa toinen sali, sekä Kajaanin Bio Rexissä kaksi salia.

Espoossa, kauppakeskus Sellossa, loka-marraskuussa 2008 avattavaan Bio Rex Selloon tullaan asentamaan samoin digitaaliset esityslaitteistot.

Bio Rex aloitti digitaaliset elokuvanäytökset jo syyskuussa 2007, jolloin ketjun ensimmäinen digitaalinen esityslaitteisto asennettiin Hämeenlinnan Bio Rexiin.

Hankkeen toteuttamiseksi Bio Rex on solminut laajamittaisen yhteistyösopimuksen Italialaisen Cinemeccanican kanssa. Asennettavaan laitteistoon kuuluu mm. DOLBY DSS/DSP 100 D-Cinema serverit, DOLBY 3D-kit sekä Barcon ja Cinemeccanican 2K D-Cinema projektorit. Asennetava laitekanta on täysin yhteensopiva suurimpien elokuvastudion yhdessä määrittelemän DCI-spesifikaation kanssa.

Elokuvien D-Cinema esitykset edellyttävät elokuvan masteroinnin ja pakkaamisen DCI:n määrittelemään muotoon ja formaattiin (DCP, JPEG2000). DCP-paketti sisältää elokuvan kuva- ja äänimateriaalin, ja tarvittaessa useita eri kielisiä tekstityksiä sekä vaihtoehtoisia ääniraitoja. Paketit ovat salattuja ja niiden esittämiseen tarvitaan laitteisto- ja elokuvakohtainen esitysavain (KDM).

Paketit ja avaimet jaellaan teattereihin esimerkiksi internetin tai siirrettävien kovalevyjen avulla. Bio Rex on perustanut Digital Solutions -yksikön tarjoamaan näitä palveluja tuotantoyhtiöille, levittäjille ja elokuvateattereille.

Suomen elokuvasäätiö on tukenut hanketta myöntämällä Hämeenlinnaan asennettaviin laitteisiin investointitukea.

”Todellinen murros elokuvateattereissa on lähtenyt käyntiin kiihtyvällä vauhdilla. Digitaalisen esityslaitteiston myötä voimme tarjota katsojille aivan uudenlaisen elokuvakokemuksen. Perinteiset elokuvat esitetään entistä korkeammalla laadulla ja niiden rinnalla yleistyvät huiman kokemuksen tarjoavat stereoskooppiset-elokuvat.

Ohjelmisto laajenee, kun perinteisen elokuvatarjonnan rinnalla tullaan esittämään dokumentteja, kotimaisia ja ulkomaisia live-konsertteja tai vaikka oopperaa eri puolilta maailmaa. Myös paikalliset tuotannot, pelitapahtumat ja interaktiivinen elokuva saa tilaa valkokankailla”, sanoo Bio Rex Cinemasin toimitusjohtaja Marko Röhr.

Maailmalla 3D-elokuvateatterit yleistyvät nopeasti ja niiden esitykset ovat keränneet suuria katsojamääriä. Kaikkien suurten levitysyhtiöiden julkaisulistoilla on tälle vuodelle kolmiulotteisia elokuvia ja esimerkiksi Disney on julkistanut tiedon, että sen animaatioelokuvat tehdään jatkossa myös kolmiulotteisina.

Stereoskooppisista elokuvista on innostunut myös laaja joukko elokuva-alan kovimpia nimiä. James Cameron on ilmoittanut kuvaavansa tulevaisuudessa kaiken 3D:nä. Myös Suomessa valmistaudutaan kolmiulotteisiin elokuvatuotantoihin. MRP Matila Röhr Productions Oy on aloittanut ennakkovalmistelut kolmiulotteisen elokuvatuotannon osalta. Suunnitelmissa on ainakin laajasti maailmalla levinneen Vedenalainen Islanti -elokuvan uudelleenfilmatisointi digitaalisella 3D-kalustolla.

“Kolmiulotteisuus muuttaa elokuvan katsomiskokemusta enemmän kuin äänen ja värin tulo aikanaan. Katsoja todellakin astuu sisään elokuvan maailmaan ja tarinaan. Tämän vuoksi kaikki tulevat elokuvamme suunnitellaan jatkossa siten, että kolmiulotteinen esitysmahdollisuus otetaan huomioon”, sanoo elokuvatuottaja Ilkka Matila MRP Matila & Röhr Productions Oy:stä

”Digitaalinen esitystekniikka nostaa 3D-elokuvien katsomisen aivan uudelle tekniselle tasolle. Voimme unohtaa kaikki aikaisemmat filmipohjaisten kolmiulotteisten esitysten ongelmat. Myös sisällöllisesti digitaalinen 3D–ohjelmisto on huippuluokkaa: maailman parhaimpia elokuvia maailman edistyneimmällä tekniikalla. Kotimaiselle elokuvatuotannolle 3D on uusi kiinnostava haaste. Myös tässä kehitystyössä Suomen elokuvasäätiö on innolla mukana”, sanoo Suomen elokuvasäätiön levityspäällikkö Harri Ahokas.

lähde:filmikamari.fi
 
Ylös