Kysymys Satelliittiharrastuksen aloittaminen 2020

Sivustoa
		sponsoroi SatShop.fi

hittimittari

Huoltovalikon jäsen
Laitteisto
Vu+Duo2 HD, DNA antenni, OpenViX 5.3 +Simple Ten Eighty theme
Olen monessakin asiassa "myöhäisherännäinen", ja pelkäänpä että tätäkin harrastusta aloitellessani olen jo valmiiksi 20v myöhässä.. :) Itseä kiinnostaa ensisijaisesti ilmaiskanavien vastaanotto, mutta ei rajata keskustelua pelkästään siihen.

Tätä (ja muitakin) foorumeita selatessani huomasin että aika monet keskustelut aiheen ympäriltä ovat jo useamman vuoden (ja enemmänkin) vanhoja, joten paljon on voinut muuttua, niin tekniikan kuin ohjelmatarjonnan puolella.

Jos verrataan harrastuksen aloitusta tänään vaikkapa 10 tai 20 vuoden takaiseen tilanteeseen, onko jotain asioita oleellisesti muuttunut tai mitä erityisesti kannattaisi ottaa huomioon? Ainakin satelliitteja ja kanavia poistuu, ja uusia tulee tilalle. Muutenkin tarjonnassa ja keiloissa voi tapahtua muutoksia, ilmaislähetyksiä siirtyy maksukortin taakse jne. Vaikka vastaanottotekniikan perusperiaate lienee pysynyt samana, minkälaista kehistystä laitteistossa on tapahtunut? Mitä ovat ne laitteet ja yksittäiset komponentit joihin nyt kannattaa panostaa?

Suomessa tällähetkellä vastaanotettavaa satelliittitarjontaa ajatellen (etenkin 0.8W, 4.8E, 9E, 13E, 19E, 28E, mutta myös muut), millaiset ovat nykyisten satelliittien elikaaret, onko jokin tulossa tiensä päähän ja poistumassa? Tai onko suunnitteilla uusia meilläkin näkyviä satelliitteja? Jos joku poistuu vanhuuttaan, korvataanko sama positio yleensä uudella?

Näistä on mahdollisesti jo olemassa omiakin, edelleen aktiivisia, keskusteluketjuja, ja tarkoitukseni ei missään nimessä ole siirtää niistä keskustelua tähän ketjuun. Mutta arvostan jos viitsit linkata kyseisen keskutelun tähän alle. Tarkoitus olisi saada päivitystä vastaanottoon liittyviin kysymyksiin joihin aloitteleva harrastaja törmää ja jotka vaikuttavat esim. ensimmäisen laitteiston hankinnassa tai nykyisen päivityksessä.

Ymmärrän että tämä on valtavan laaja aihe, mutta aloituspostaukseni voisikin kiteyttää kysymykseen: "jos nyt aloittaisit harrastuksen, miten sen tekisit; millä laitteilla, mihin satelliittiin (tai satelliitteihin) suuntaisit lautasen, ja miksi?"
(tähän ei tietenkään ole yhtä oikeaa vastausta, päinvastoin, mitä enemmän vastaukset ja perustelut poikkeavat toisistaan, sitä enemmän se antaa aloittelijalle eväitä laitehankintoihin ja auttaa ymmärtämään mahdollisa rajoituksia ja vaatimuksia)
 
Ylös