Sat-tv:n urbaanilegendoja osa 1

Sivustoa
		sponsoroi SatShop.fi

Vkeys

Huoltovalikon jäsen
Sat-tv:n urbaanilegendoja osa 1

Toisinaan tulee ihmeteltyä erilaisilla satelliittitelevisiota sivuavilla/käsittelevillä nettipalstoilla esiintyviä "tietoja". Tuleeko muille mieleen omia hämmästyksen aiheita? Seuraavassa muutama itselleni mieleen jäänyt ja sitkeästikin elävä mutuluulotietokuvitelma vuosien varrelta?.?.

28E ns. Astra 2 vaatii hirmuisen suuren lautasantennin? Ei vaadi, vaikka tämä toisinaan esille tuleekin tässä muodossa. Vain yksi yksittäinen satelliitti kyseisessä positiossa, eli Astra 2D vaatii suurehkon lautasen. Siihenkään ei voida yksiselitteistä kokotarvetta antaa, koska keila täällä meilläpäin käyttäytyy varsin eri tavoin, eri puolilla suomea, joten yksiselitteistä varmaa vastausta ei ole. Kuitenkin 1.8m ja siitä ylöspäin.

Muutenhan osa 28E kanavista tulee näkyville jo hyvinkin pienellä lautasella. Toki tässäkin tapauksessa on eroja läntisen ja itäisen suomen osalta, joten se huomioitakoon.


Sky Uk:n (siis tuon 28E operaattorin) tilaaminen tänne on laitonta? Ei ole, koska ei siihen suomen lainsäädännöstä löydy ensimmäistäkään pykälää mihin tuo voisi oikeassa elämässä liittyä. Epäilemättä kyseisen operaattorin johtoporras ei moiselle toiminnalle varmastikaan taputa mutta ei se mitenkään kriminalisoitua kuitenkaan ole.

Toimiiko vaikkapa ruotsalainen canal digitalin kortti täällä suomessa, jos sukulainen sen tilaa ja minä käytän sitä suomessa, että voin katsella ruotsalaisia kanavia? No tokihan se toimii, koska mistä se kortti sen tietäisi, missä se fyysisesti sijaitsee, eikä satelliitista tuleva signaali mitään keinotekoisia valtioiden rajoja tarkastele.

Nilesat (7W) vaatii viisimetrisen antennin? No ei tarvitse (ja tarvitsee?). Varsin monet kanavat tulevat näkyville jo 1m+ kokoisella antennilla, ainakin etelärannikolla. Varsinkin Nilesat 102 on huomattavasti vahvempi kuin netin kautta katseltavat satelliittien keilakartat (fotprint) antaa olettaa.

Koska lännessä sijaitseva Hispasat (30W) näkyy mutta on jo lähellä horisonttia, ei itäänkään päin kovin kauas täällä näy? Näkyy kyllä, koska mehän sijaitsemme varsin idässä. Joten 80E asti on hyvin helppoa katsella eri satelliitteja. Käytännössä jopa hieman idemmäksi. Riippuu tietenkin satelliittien lähetyskeiloista, että mikä näkyy missäkin, joten osa itäisistä on toki suunnattu ihan muualle kuin Suomi.

Tuleeko mieleen muita..?
 
Ylös