Ruotsalaisyritys myymään DVD-elokuvia BitTorrentilla ja ilman DRM:ää

Sivustoa
		sponsoroi SatShop.fi

ankkanator

Huoltovalikon jäsen
Sijainti
saimaa
Ruotsalaisyritys myymään DVD-elokuvia BitTorrentilla ja ilman DRM:ää

IDG.se esittelee tuoreessa artikkelissaan Peter Alvarssonin ja hänen Headweb-yrityksensä, joka tulee lähiviikkoina käynnistämään Hollywoodiakin kiinnostavan kokeilun DVD-levyjen online-myynnissä. Yritys tulee hyödyntämään jakelussaan BitTorrent-tekniikkaa itse kehittämällään asiakasohjelmalla, ja sen myymät, sisällöltään ja laadultaan täysin fyysisiä DVD-levyjä vastaavat elokuvat eivät sisällä DRM-suojauksia. Asiakkailla ei siten tule ole olemaan mitään vaikeuksia niiden polttamisessa DVD-levyille ja soittamisessa millä tahansa DVD-soittimella.

"Tämä on ainoa ala, jossa kuluttajia ei ole kuunneltu lainkaan", kertoo Alvarsson yrityksensä taustasta. "Kaikki alalla on tapahtunut tähän mennessä elokuvayhtiöiden ehdoilla. Meidän lähtökohtamme on myydä sitä, mitä kuluttajat haluavat, ja me otamme mallia siitä, mitä piraatit tekevät."

Elokuvien vuotamista ilmaiseen vertaisverkkolevitykseen pyritään estämään silmiin näkymättömällä mutta koneellisesti luettavalla asiakaskohtaisella vesileimalla, jollaisia käytetään myös elokuvien teatterikopioissa kameralla kuvattujen piraattiversioiden jäljittämiseksi. Vesileimojen käyttö oli ehto, jolla Alvarsson sai puhuttua elokuvayhtiöt mukaan hankkeeseensa. "Me jätimme koko DRM:n pois", Alvarsson toteaa. "Kopiointisuojilla on niin lyhyt elinikä, ja ne murretaan kuitenkin. Olen sitäpaitsi sitä mieltä, että sisällön lukitseminen on ylipäänsä väärä tapa edetä. Siitä tulee vain eräänlainen kollektiivinen rangaistus." Elokuvayhtiöistä mukaan ovat tässä vaiheessa uskaltautuneet ruotsalaisten ohella myös useat eurooppalaiset yhtiöt. Palvelun lanseerausvaiheessa lähdetään liikkelle noin 500:lla elokuvalla, mutta jatkossa pitäisi olla luvassa lisää materiaalia niin Euroopasta kuin Yhdysvalloistakin.

Asiakasohjelmassa on pyritty helppouteen ja käyttömukavuuteen tarjoamalla BitTorrent-toimintojen ohella myös integroitu maksupalvelu, mediasoitin sekä DVD:n polttotoiminto. Jakelussa pyritään hyödyntämään BitTorrent-verkkojen ekonomiaa siten, että materiaalia edelleen levittävät asiakkaat saavat jakelusta bonuspisteitä, joita voi hyödyntää uusien elokuvien ostamisessa. Elokuvien hintataso pyritään pitämään sadan kruunun eli noin kymmenen euron alapuolella. Alvarson uskoo, että hänen kokeiluaan seurataan tarkasti myös Hollywoodissa. "Kaikki tiedostavat, että kopiointisuojat eivät ole paras ratkaisu, mutta monilla yrityksillä on poliittisia vaikeuksia luopua niistä. Ne haluavat mieluummin nähdä ensin, kuinka palvelu toimii."
 
Ylös