Polarisaation säätö (skew)

Sivustoa
		sponsoroi SatShop.fi

esam55

Huoltovalikon jäsen
Sijainti
joensuu
Polarisaation säätö (skew)

Useissa aiheissa on sivuttu LNB-kulman hienosäätöä, skew. Kuten tiedämme, Ku-alueen signaalit ovat useimmiten joko pysty- tai vaakapolarisoituja. Taivalla olevista satelliiteista, Astrat eivät ole "linjassa" maan pysty- ja vaaka-akseleiden kanssa kuten muut. Astra1 ei aiheuta yleensä säätötarvetta, koska se on niin voimakas. Astrat 2 ja 3 vaativat hienosäätöä, kun tavoitellaan heikompia signaaleja, esim. Astra 2 south beam.

Oheisessa taulukossa on skew-kulman arvot Joensuussa, Jyväskylässä ja Porissa. Tiedot on osoitteesta:
http://www.satlex.org/fi/azel_calc.html . Astroille tulee siis +7 astetta. Skew +7,83 tarkoittaa siis, että LNB:tä käännetään peilin edestä katsottuna 7,83 astetta vastapäivään. Miinusarvot käännetään myötäpäivään.

Jos käytössä on moottoriohjattu (polarmount) antenni, niin skew-kulman muutoksen hoitaa moottori, astroja lukuunottamatta. Itselläni on moottori ja olen hienosäätänyt LNB:n kulman Astra 2 south beamin mukaan. Muut minulla olevat satelliitit ovat niin voimakkaita, ettei tuolla säädöllä ole käytännössä merkitystä. Esim. Siriuksella vantagen laatulukema muttuu 98->93.

Kiinteillä antenneilla hienosäätö kannattaa tietenkin tehdä, jos kuvan laadussa on haasteita.
 

Liitetiedostot

  • skew.doc
    90.5 KB · Lukukerrat: 102
Ylös