Nyrkkeilyä: Ricky Hatton – Kostya Tszyu 4.6.2005

Sivustoa
		sponsoroi SatShop.fi

Raitsa

Ylläpitäjä
Ylläpitäjä
Sijainti
Turku
Laitteisto
3 * Nvidia Shield + Synology NAS DS218+ LG 77CX6LA + Genelec + RasPi/Volumio + Adam T5V + T7V + T10S - ArcoLinux
Nyrkkeilyä: Ricky Hatton – Kostya Tszyu 4.6.2005

Vauhdikas nyrkkeilyvuosi saa maailman eliitin osalta jatkoa ensi viikonloppuna, kun kipinät sinkoilevat Englannissa Manchesterissa. Kevyen välisarjan australialainen maailmanmestari, kivikova Kostya Tszyu matkaa lauantaina ammattinyrkkeilyn kehtoon ja kohtaa siellä nälkäisen haastajan, Ison-Britannian iskukoneen Ricky Hattonin, tämän fanaattisen kotiyleisön edessä. Tunnelma tulee olemaan kuuma niin kehässä kuin lehtereilläkin, ja kaikesta päätellen kaksitoistaeräiseksi kaavailtu IBF-liiton tunnustama mestaruusottelu käydään läpi vielä moneen kertaan sen jälkeen kun voittajan käsi on nostettu ilmaan saarivaltion illassa.

Manchesterin ylpeys, 26-vuotias Ricky "Hitman" Hatton aloitti ammattilaisuransa vuonna 1997. Jo ensimmäisen kamppailunsa hän kävi kevyessä välisarjassa, ja enimmilläänkin hän on painanut otteluissaan vain reilun kilon yli painoluokan rajan, joten sarja sopii hänelle hyvin. Hattonin uraa lähdettiin viemään eteenpäin tiiviillä ottelutahdilla: esimerkiksi vuonna 1998 hän kävi kehässä kahdeksan kertaa. Vastustajien taso ei kuitenkaan noussut ihan samassa suhteessa, ja niinpä Hatton on joutunut odottamaan tunnustusta Brittein saarten ulkopuolelta kauan. Hattonilla on kyllä hallussaan myös miniliitto WBU:n mestaruus, jota hän on puolustanutkin jo viiteentoista kertaan, mutta tuon tittelin arvo on nimellinen.

Viime vuosina Hatton on lyönyt koviakin nimiä, Ben Tackien ja Vince Phillipsin heidän joukossaan, mutta yleensä vastustajat on valittu niin, etteivät he ole olleet huippuvaarallisia. Menettely on tuttu muillekin brittiläisen suurpromoottori Frank Warrenin alaisuudessa otteleville nyrkkeilijöille: kehätyöläiselle kasvatetaan näyttävä ottelulista kotikehän kamppailuilla, ja riski otetaan vasta, kun suuret tienestit ovat varmoja. Sama ilmiö on nähtävissä myös Warrenin ylemmän keskisarjan huippunimen Joe Calzaghen kohdalla. Kotimaassaan Hattonia on myös kritisoitu saman sarjan toisen brittitähden Junior Witterin välttelystä. Totta on, ettei Hatton ole vaikuttanut kovin innokkaalta nousemaan kehään lahjakkaan maanmiehensä kanssa, mutta toisaalta Witter on kyvyistään huolimatta suhteellisen tuntematon, joten hänen nujertamisensa ei olisi Hattonille kovin suuri meriitti.

Hattonin hillitystä, koulupoikamaisesta ulkonäöstä ei vähällä uskoisi, millainen demoni hänestä kehässä kongin soitua kuoriutuukaan. 172-senttinen ja leveäharteinen Hatton on yksi kehien tämän hetken häijyimmistä hyökkäysnyrkkeilijöistä. Yleensä hän rynnistää vastustajiensa kimppuun turhia tunnustelematta ja aloittaa läkähdyttävän kovan pommituksen, jolla hän uuvuttaa vastustajansa.

Hatton on omimmillaan, kun hän saa vastustajansa köysiin ja hallintaansa. Silloin hän kovilla ylävartalon voimillaan pitämään nämä aloillaan ja jyskyttämään moukareitaan vartaloon tauottomasti. Tässä Hattonia auttaa myös hänen uupumusrajoja tuntematon kuntonsa: britti pystyy lyömään tarvittaessa jokaisen iskunsa koko vartalonsa voimilla vaikka kahdentoista erän ajan. Erityisen tunnettu Hatton on vasemmasta vartalokoukustaan. Myöskään Hattonin jalkojen nopeutta ei sovi ylenkatsoa. Yleensä hän tavoittaa vastustajansa hyvin ja pystyy tarvittaessa myös liikkuvaan kaukonyrkkeilyyn. Näillä avuillaan Hatton on tahkonnut tahrattoman 38 voiton listan ja 28 tyrmäystä.

Hattonin suojaus on kohtalaisen hyvä, mutta hän ottaa myös iskuja vastaan, minkä vuoksi lauantain ottelussa hänen leukansa joutuu kovaan testiin. Ylipäänsä Hattonilta puuttuu vielä kokemus ja näytöt todella kovista kehistä ja uuvuttavista taisteluista, joten siinä suhteessa hänen kykynsä ovat vielä jonkinasteinen kysymysmerkki.

Tukea täydeltä Manchesterin M.E.N. Areenalta Hatton varmasti saa, mutta on eri asia, riittääkö se voittoon. Vastakkaiseen kulmaan asettuva 35-vuotias Kostya Tszyu ei nimittäin ole vain yksi tämän hetken maailman parhaista nyrkkeilijöistä, vaan ehkäpä myös kaikkien aikojen paras kevyen välisarjan maailmanmestari.

Kostya TszyuTszyu (kuvassa) on siitä harvinainen nyrkkeilijä, että hän on ehtinyt tehdä pitkän ja menestyksekkään uran sekä amatöörinä että ammattilaisena. Neuvostoliitossa syntynyt ja siellä nyrkkeilyoppinsa saanut Tszyu kävi amatöörinä yli 270 ottelua, joissa hän kärsi vain muutaman tappion, voitti kaksi maailmanmestaruutta ja kukisti esimerkiksi Vernon Forrestin ja Terron Milletin kaltaiset tulevat ammattilaistähdet. Tszyu otteli kevyessä välisarjassa jo amatöörinä, ja siinä sarjassa hän on aina myös pysynyt.

Valtavasta kokemuksestaan johtuen Tszyu oli poikkeuksellisen valmis nyrkkeilijänä heti kun hän riisui paitansa vuonna 1992 uudessa kotimaassaan Australiassa. Jo uransa neljännessä ammattilaisottelussa hän kohtasi pitkäaikaisen huippunyrkkeilijä Juan LaPorten, ja ensimmäisten kymmenen uhrin joukkoon mahtui myös ex-maailmanmestari Livingstone Bramble. Jo kahdentoista voitetun ottelun jälkeen spekuloitiin vakavasti Tszyun ja silloin vielä voimissaan olleen kehälegenda Julio Cesar Chavezin kohtaamisella, mutta se toteutui vasta vuosia myöhemmin.

Helppo voitto Jake Rodriguezista ja nousu sen myötä IBF-liiton maailmanmestariksi 1995 tekivät Tszyusta todella kuuman nimen nyrkkeilymaailmaan. Kun vakuuttavat voitot jatkuivat seuraavanakin vuonna, alettiin puuhata Tszyun ja välisarjan supertähden Oscar De La Hoyan välistä jättiottelua, jossa miljoonat olisivat vaihtaneet omistajaa. Suunnitelmat kariutuivat kuitenkin shokeeraavasti 1997, kun Tszyu täysin yllättäen kärsi TKO-tappion Vince Phillipsille. Ylivoimaiset voitot olivat ehkä tehneet Tszyusta liiankin itsevarman, hän luotti liikaa iskuvoimaansa ja unohti suojauksen, ja elämänsä ottelun tehnyt Phillips pääsi yllättämään hänet oikeilla suorillaan.

Tappio oli Tszyulle karvas pala, ja erityisesti amerikkalainen nyrkkeily-yleisö leimasi hänet niin tyypilliseen tapaan ylimainostetuksi keskinkertaisuudeksi, mutta Tszyu itse ei jäänyt murehtimaan. Vuonna 1999 hän teki komean paluun voittamalla sarjan WBC-liiton tittelin löylyttäen arvostetun Miguel Angel Gonzalesin pahanpäiväisesti. Seuraavana vuonna hän nujersi helposti pahoin hiipuneen Chavezin ja 2001 hän poimi itselleen sarjan muutkin tittelit. Vuosi 2001 oli Tszyulle myös lopullinen paluu pound-for-pound -listojen kärkisijoille. Paljon huomiota saaneessa kamppailussa hän täräytti kovassa nosteessa olleen nykyisen välisarjan maailmanmestari Zab Judahin katolleen toisessa erässä ja sai kyvyilleen koko nyrkkeilymaailman tunnustuksen.

Sen jälkeen Tszyu onkin ollut kehässä vain kolmesti, sillä loukkaantumiset pakottivat hänet pitämään puolentoista vuoden ottelutauon 2003-04, kunnes hän palasi viime marraskuussa tyrmäten näyttävästi Shramba Mitchellin kolmessa erässä. Tuo voitto nosti Tszyun ottelulistan lukemiin 31 voittoa, 25 tyrmäystä, sekä yksi tappio.

Hattonin tavoin Tszyukin on varreltaan lyhyt, mutta sitäkin voimakkaampi. Usein Tszyun iskuvoiman salaisuudeksi on mainittu hänen jykevät jalkansa, joilla hän ponnistaa moukareidensa taakse painon, mutta väkivahva on myös hänen ylävartalonsa. Tszyu on tyyliltään eteenpäin pyrkivä nyrkkeilijä, vaikkakaan hän ei hyökkää yhtä vauhdikkaasti kuin Hatton. Hän käyttää vasenta suoraansa itäeurooppalaiseen tapaan etäisyyden mittaamiseen ja ohjaa voimillaan vastustajansa sopivaan asemaan, ja paikan saadessaan hän antaa paukkua molempien käsien voimalla. Tszyun bravuuri on lyhyt, äärimmäisen tarkka ja räjähtävän kova oikea suora, jolla hän on ratkaissut useimmat ottelunsa. Niin ikään hänen iskuvalikoimastaan pahaa jälkeä tekevät hyvin pienessä tilassa liikkuva vasen koukku sekä nopeat iskusarjat.

Tszyuta ei tunneta jalkatyöstä, mutta se on petollisen hyvä. Hän liikkuu vakaasti molempien jalkojensa varassa, mutta etenee kehässä taloudellisesti ja osaa sulkea vastustajiensa pakotiet hyvin. Tszyun suojaus vaikuttaa joskus avonaiselta, mutta hänen ottelusilmänsä on hyvä ja samoin leuka kestää paljon tällejä. Tszyun kehäkarisma syntyykin juuri hänen levollisesta mutta määrätietoisesta olemuksestaan: hän näyttää siltä, ettei häntä yksinkertaisesti voi pysäyttää, vaikka häntä kohti kuinka iskisi.

Tszyu on viime vuosina myös kasvanut nyrkkeilijänä erittäin älykkääksi. Hän on tullut tunnetuksi siitä, että hän osaa mukautua mihin tahansa ottelutyyliin: liikkuvatkaan vastustajat eivät kykene pitämään häntä poissa iholtaan, ja hyökkäystä yrittävät törmäävät hänen vastaiskuihinsa. Hieman arvoituksellista on se, onko Tszyu vielä nuoruutensa päivien vedossa. Ottelu Mitchellia vastaan viime marraskuussa oli varsin vakuuttava, mutta sitä edeltäneessä kamppailussaan Jesse James Leijaa vastaan Tszyu vaikutti vähän hidastuneen entisestään.

Voi olla, että Ricky Hatton yrittää yllättää pikku hiljaa ikääntyvän mestarin liikkuvalla nyrkkeilyllä, mutta tätä on pidettävä epätodennäköisenä. Luultavampaa on, että Hatton rynnii Tszyun päälle kuten muidenkin vastustajiensa kimppuun ja kamppailusta tulee voimainkoitos, jossa perääntymään joutuva jää tappiolle. Paljon on kiinni siitä, miten hyvin Hatton lopulta kestää iskuja. Jos hänen leukansa on samaa luokkaa kuin hänen kuntonsa, britillä on mahdollisuus raataa työvoitto Tszyusta. Hatton pystyy nimittäin Tszyuta kovempaan vauhdinpitoon, ja väsymättömällä rynnäköllään hän voi viedä enemmän erävoittoja nimiinsä. Tszyuta vastaan hyökkääminen on kuitenkin riskialtis teko. Sen tekemällä Hatton altistaa itsensä Tszyun pelottaville vastaiskuille, ja silloin hänen kovuutensa joutuu todelliseen puntariin. On tunnettu tosiasia, että vastaanotetut iskut väsyttävät liikettä nopeammin ja jos Hatton joutuu nielemään liikaa mestarin iskuja, hänen omat voimansa voivat ehtyä kesken matkan.

Vähäisen ottelutuntumansa vuoksi Tszyun iskukyky juuri nyt on hieman arvoituksellinen, mutta Mitchellia vastaan hän näytti niin hyvältä, että hän starttaa otteluun ennakkosuosikkina. Hatton on ehdottomasti kyvykäs haastaja, mutta vastustaja on yksinkertaisesti todella kova. Kaikesta päätellen ottelu tulee kuitenkin olemaan hyvin viihdyttävä ja raju niin kauan kuin se kestää, tapahtuipa ratkaisu sitten mihin suuntaan tahansa. Paljon muuta eivät nyrkkeilyn ystävät varmaan voi toivoakaan.

Janne Romppainen
http://www.boxing.fi/sivu.php?lid=332&lan=2

****************************

June 4 (Saturday), 2005 At The MEN Arena, Manchester, England
(Showtime) Kostya Tszyu (31-1) vs. Ricky Hatton (38-0)
(For The Ring Magazine World Jr. Welterweight Championship)
(IBF Jr. Welterweight belt)
David Barnes (17-0) vs. Bradley Pryce (20-5)
Stephen Foster (18-0) vs. Sandor Koczak (24-2-2)
Danny Williams (32-4) vs. Ralf Packheiser (12-6)
Wayne Alexander (22-2) vs. Christian Bladt (28-4-1)
Matt Skelton (16-0) vs. TBA

Tulee ainakin Sport1 Hungary 19.2E
http://www.nemzetisport.hu/Sport1_Tvmusor_index.php?musornap=2005-06-07

Kiitoksia infosta Vkeys:ille.
 

Vkeys

Huoltovalikon jäsen
Sinun tulee rekisteröityä nähdäksesi sivuston sisältöä.
 

Vkeys

Huoltovalikon jäsen
Sinun tulee rekisteröityä nähdäksesi sivuston sisältöä.
 
Ylös