Näin säädät monikanavaisen 5.1 tai 6.1-järjestelmän

Sivustoa
		sponsoroi SatShop.fi

Raitsa

Ylläpitäjä
Ylläpitäjä
Sijainti
Turku
Laitteisto
3 * Nvidia Shield + Synology NAS DS218+ LG 77CX6LA + Genelec + RasPi/rAudio + Adam T5V + T7V + T10S - ArcoLinux
Näin säädät monikanavaisen 5.1 tai 6.1-järjestelmän

Monikanavainen äänentoisto tuntuu olevan hankala aihe kokeneemmillekin harrastajille. Tätä listaa kannattaa käydä läpi järjestyksessä, jotta perusasiat ovat varmasti kunnossa.

1. Kaiuttimien sijoitus ja kytkentä

Kaikki kaiuttimet tulisi olla suunnilleen korvan korkeudella. Vasen ja oikea kaiutin ovat noin 30 astetta sivussa keskikaiuttimesta, samalla etäisyydellä kuuntelijasta (pieni poikkeama korjataan myöhemmin viiveellä). Takakaiuttimien sijoitteluun on monta tapaa, itse pidän noin 120 asteen kulmasta.

Ota huomioon etäisyys seinistä. Jotkut kaiuttimet toimivat hyvin lähellä seinää, toiset vaativat hieman väliä. Kulma ei ole yleensä hyvä sijoituspaikka.

Huoneakustiikkaa
Varoitus: huoneakustiikan perusteet ovat tie joka helposti johtaa audionirvanan sijasta hulluuteen.
Huoneen vaikutus äänentoistoon on keskeinen. Pelkästään huolellisella kaiuttimien ja kuuntelupaikan sijoittelulla on mahdollista saavuttaa huomattavia parannuksia äänenlaadussa. Yksinkertaisuuden vuoksi käyn läpi korkeisiin ja mataliin taajuuksiin vaikuttavia seikkoja erikseen.

Korkeilla taajuuksilla ääni käyttäytyy hieman samaan tapaan kuin valo. Kaiuttimien sijoittelussa on hyvä ottaa huomioon heijastunut ääni, joka saapuu korvaan hyvin nopeasti kaiuttimesta suoraan tulleen äänen jälkeen. Tällaisia aikaisia heijastuksia syntyy usein lattiasta ja kaiuttimien takana tai sivulla lähellä olevista seinistä. Heijastuksen aiheuttavaa paikkaa voi arvioida peilin kanssa kuljettamalla peiliä ääntä heijastavalla (kovalla ja tasaisella) pinnalla ja etsimällä kohdan, jossa kaiutin näkyy peilistä kuuntelupaikalle. Näiden kohtien vaikutusta voi myöhemmin vähentää akustoinnilla (helpoimmillaan matolla, huonekalulla jne), mutta niitä kannattaa hieman miettiä tässä vaiheessa. Heijastukset voivat myös aiheuttaa epäselvyyttä ääneen, jos kaiutin on liian lähellä seinää.

Matalilla taajuuksilla merkittävimmät tekijät ovat kaiuttimen (tai subwooferin) etäisyys seinästä ja seisovat aallot. Sijoittamalla kaiutin lähelle seinää matalat taajuudet voimistuvat 3dB ja jokainen lisäpinta tuo 3dB lisää (seinällä lattian rajassa +6dB, huoneen nurkassa lattialla +9dB). Kaiuttimen sijoittamisessa lähelle seinää kannattaa kiinnittää huomiota korkeampien taajuuksien selkeyteen ja kaiuttimen suositeltuun sijoitukseen (jotkut on suunniteltu hyödyntämään seinän aiheuttamaa bassojen korostumista, toiset taas alkavat kumista bassojen korostuessa liikaa).

Seisovat aallot muodostuvat vastakkaisten seinien välille ja niiden vaikutus on dramaattinen - sopivassa paikassa joku taajuus voi korostua yli 10dB tai vaimentua lähes kuulumattomiin. Sijoittelulla voi vaikuttaa seisoviin aaltoihin kahdella tapaa. Kaiuttimen tai subwooferin sijoitusta muuttamalla voi estää joidenkin seisovien aaltojen heräämisen. Kuuntelupaikkaa siirtämällä voi päästä pois joidenkin seisovien aaltojen huipusta tai pohjasta.

Lisätietoja löytyy kuvien kanssa Gradientin sivuilta ja perusteellisesti linkkejä ePanorama.netistä.


Kaiuttimien tulisi olla samassa vaiheessa, eli johtoja kytkiessä plussat ja miinukset oikein päin (tai jokainen nurinpäin).

2. Perusasetukset

Vahvistimesta kaikki kaiuttimet pieniksi ja bassot ohjataan subbarille. Ota kaikki tilatehosteet ja virtuaalitilat pois päältä. Ota dynamiikan kompressointi (yökuuntelu) pois päältä.

Aseta subbarista jakosuodin pois päältä tai suurimpaan mahdolliseen taajuuteen. Tässä vaiheessa voi olla hyvä pitää vielä subbari kokonaan pois päältä tai hyvin hiljaisella.

Matalien taajuuksien ohjaus

5.1-ääniraidoissa on viisi täyden taajuuskaistan kanavaa ja LFE-kanava, joka on tarkoitettu vain matalille tehosteille. Kaikissa kanavissa voi kuitenkin olla hyvin matalia ääniä, joita useimmat kaiuttimet eivät pysty toistamaan. Tämän takia kotiteatterivahvistimissa on bassojenohjaus.

Tarkoituksena on ohjata matalat taajuudet sinne, missä ne voidaan parhaiten toistaa. Vahvistimissa on asetukset kaiuttimien koolle ("small/large"). "Pieni" ("small") tarkoittaa kaiutinta, joka ei pysty toistamaan koko taajuusaluetta 20-20000Hz. "Suuri" ("large") tarkoittaa kaiutinta, joka pystyy toistamaan koko taajuusalueen. Joissain vahvistimissa on myös säädettävä jakotaajuus; muissa se on yleensä 80Hz. "Pieniltä" kaiuttimilta ohjataan bassot subwooferille (tai pääkaiuttimille, jos käytössä ei ole subwooferia), "suuret" toistavat äänet sellaisinaan. LFE-kanava soitetaan käytännössä aina sellaisenaan subwooferista (tai pääkaiuttimista, jos käytössä ei ole subwooferia).

80 hertsin jakotaajuus ei tarkoita sitä, että 70 hertsin signaali ei kuuluisi "pienestä" kaiuttimesta ollenkaan. Siirtymä kaiuttimista subwooferille on asteittainen, joten kaiuttimen olisi hyvä pystyä toistamaan jonkun verran jakotaajuuden alapuolelle.

Asettamalla kaikki kaiuttimet "pieniksi" ja ohjaamalla bassot subwooferiin saavutetaan yleensä paras lopputulos. Subwooferin oma jakosuodin otetaan pois käytöstä, koska vahvistimelta tulee vain toistettava signaali.


Tarkista, että DVD-soittimesta tulee monikanavainen signaali, ei downmix. Tämän voit kokeilla vaikka Testi-DVD:n kanavatestillä - jos vasemman ja oikean takakanavan äänet kuuluvat molemmista takakanavista, kuuntelet downmixiä.

Aseta kaiuttimien viiveet arvioiden tai etäisyyden mittaamalla.

Kaiuttimien viiveet

Ääni etenee ilmassa keskimäärin noin 340 m/s eli siis suhteellisen hitaasti. Tästä syystä jos takakaiuttimet ovat esimerkiksi kaksi metriä lähempänä kuin etukaiuttimet, niiden ääni kuuluu ennen etukaiuttimien ääntä. Korva huomaa eron tilan muutoksena. Koska kaikkien kaiuttimien sijoittelu samalle etäisyydelle on yleensä vaikeaa, vahvistimissa on mahdollisuus asettaa eri kaiuttimille viiveitä.

Vahvistimesta riippuu millä tapaa viiveet asetetaan. On olemassa yleisesti kaksi tapaa: viiveiden asetus millisekunteina ja viiveiden asetus metreinä. Näistä viimeksi mainittu on helpompi käyttäjälle, koska vahvistin laskee itse viiveet annetuista etäisyyksistä. Jos viive asetetaan millisekunteina on viiveet laskettava itse.

Esimerkki: Oletetaan että huoneessa on monikanavajärjestelmä jossa etukaiuttimet sijaitsevat kolmen ja takakaiuttimet kahden metrin päässä kuuntelupisteestä. Tällöin takakaiuttimen ääni saapuu paikalle metriä ennen etukaiuttimia eli muodostuu siis epätasapainoa joka häiritsee tilatoistoa. Laskemalla saadaan yhden metrin vastaavan noin 3ms viivettä, koska ääni kulkee 34 cm/ms (3ms * 34cm/ms = ~1m). Asettamalla takakaiuttimien viiveeksi 3 ms saadaan kaikkien kanavien äänet saapumaan kuuntelijalle samaan aikaan.

Viive (ms) --- Etäisyys(m)
01 ----------- 0,34
02 ----------- 0,68
03 ----------- 1,02
04 ----------- 1,36
05 ----------- 1,70
06 ----------- 2,04
07 ----------- 2,38
08 ----------- 2,72
09 ----------- 3,06
10 ----------- 3,40


3. Pääkaiuttimien sijainti ja suuntaus

Tämä vaihe ei ole välttämätön, mutta auttaa varsinkin stereokuuntelussa eikä vaadi työkaluja tai laitehankintoja. Suosittelen.

Laita puhdas stereotila päälle ja kokeile jollain tuntemallasi levyllä, jossa on selkeä stereokuva. Suuntaa kaiuttimet suoraan itseäsi kohti. Solistin pitäisi olla selkeästi keskellä ja soitinten levittäytyä nätisti kaiuttimien väliin. Jos solistin ääni tulee epämääräisesti "jostain", tarkista kytkennät ja koita kääntää toisesta kaiuttimesta plus- ja miinusjohdot toisinpäin. Jos stereokuva on epämääräinen, voit koittaa siirtää kaiuttimiä lähemmäs toisiaan (60 asteen kulma voi olla liikaa).

Kun olet saanut äänen mieleiseksesi, voit alkaa "avata" kaiuttimien suuntaa - ts. suunnata niitä hieman ohi itsestäsi. Näin voit hieman laajentaa parasta kuuntelupaikkaa. Paras asento kaiuttimille ei ole välttämättä suoraan kuuntelijaa kohti tai suoraan eteenpäin, vaan luultavasti näiden välillä.

4. Vaiheet

Ensin kannattaa kokeilla, että kaikki kaiuttimet on kytketty oikeisiin kanaviin. Kokeneemmaltakin voi mennä johdot sekaisin.

Tarkista THX Optimizerilla, että kaikki kaiuttimet on kytketty oikeinpäin. "In-phase" kuulostaa tulevan kaiuttimien välistä, "out-of-phase" epämääräisestä paikasta.

5. Tasonsäätö

Tämä on helpointa suorittaa SPL-mittarin ja testilevyn kanssa. Kannattaa ostaa tai lainata mittari ja tehdä asiat kunnolla.

Jos mittaria ei ole kuitenkaan käytettävissä, säädön voi tehdä korvakuulolla testikohinan avulla. Subbaria ei saa säädettyä ilman mittaria. Testi-DVD:n avulla pääsee hieman parempaan lopputulokseen. Kanavat säädetään ensin testikohinalla suunnilleen oikealle tasolla ja sen jälkeen hienosäätö kohinapanoroinneilla.

Jos SPL-mittari on käytettävissä, aseta samalla referenssitaso. Eli valitse joku äänenvoimakkuus vahvistimesta (vaikkapa 0dB tai -10dB) ja kalibroi kaikki kanavat oikealle tasolle tällä voimakkuudella. Tasot ovat 85dB Avialle, Hifin Testi-DVD:llä 78dB ja THX Optimizerilla (ja yleensä vahvistimen omalla testikohinalla) 75dB.

Tarkemmat ohjeet Hifilehden Testi-DVD:tä ja AVIAa varten.

Tasot kannattaa tarkistaa erikseen DD- ja DTS-raidoilla, jos mahdollista. Hienosäädön voi suorittaa kohinapanoroinneilla.

6. Viiveet

Tätä vaihetta ennen kaiuttimien tasot täytyy olla säädetty kuntoon.

Käytä Testi-DVD:n viivetestiä viiveiden säätöön. Kun kanavien tasot ovat tasapainossa, ääni tuntuu tulevan siitä kaiuttimesta, jossa on liian vähän viivettä. Kun viiveet ovat kohdallaan, testinapsahdukset eivät paikallistu mihinkään yksittäiseen kaiuttimeen.

7. Hienosäätö

Elokuvia ja musiikkia kuunnellessa on hyvä hienosäätää tasot ja viiveet. Asetuksia ei kannata tehdä yksittäisiä levyjä varten, mutta kuuntelun myötä alkaa varmasti muodostua kuva siitä, onko tila "kallistunut" johonkin suuntaan.

Subbarin tason kalibrointi ilman taajuuskorjausta on hieman arpapeliä. Aika hyvään lopputulokseen pääsee, kun tasoa nostaa ensin muutaman desibelin ja alkaa siitä tiputtaa alaspäin, kunnes musiikki kuulostaa luonnolliselta. Tämän tason pitäisi toimia sekä leffoilla että musiikilla, ellei huone aiheuta rajuja muutoksia taajuusvasteessa (usein valitettavasti aiheuttaa).

8. Jatkoideoita

Seuraavaksi voisi olla syytä miettiä tarkemmin kaiuttimien (varsinkin subbarin) sijoitusta, taajuusvasteen mittausta, akustointia ja monia muita aiheita. Hyviä kuuntelu- ja lukuhetkiä!

Työkalut

Testilevy
Jonkunlainen testilevy on aina hyvä olla olemassa.

* Hifilehden Testi-DVD, 21€
* Avia Guide to Home Theater
* THX Optimizer, useimmilla THX-merkityillä levyillä

SPL-mittari
Perustyökalu, jota voi myöhemmin käyttää kevyenä mittamikrofoninakin

* RadioShack Sound Level Meter, n. 40€ Australiasta tilattuna

Kiitokset artikkelista rez:ille.
rez @ iki.fi
 
Takaisin
Ylös