MSX-1 -ohje

Sivustoa
		sponsoroi SatShop.fi

olliraa

Huoltovalikon jäsen
Sijainti
Laihia
MSX-1 -ohje

No niin, tässäpä olis sitten "mäsäxäohje", kun sille tuli ainakin 1 ääni :)

Tämä ohje olettaa, että sinulla on jokin MSX-1 -standardin mukainen kone, eli esim. Canon V-20, SVI-728 tai Sony HitBit, Toshiba HX-10. Näitä MSX-1 -koneita on ainakin oman käsitykseni mukaan Suomessa myyty.

Tämä ohje ei sinänsä ole mitenkään ihmeellinen, mutta toivottavasti vähentää turhaa tiedonhakua. Perusideana tässä ohjeessa on se, että alunperin kasettina/moduulina olleet pelit muunnetaan wav/mp3-muotoon, siirretään halpaan mp3-soittimeen ja kytketään soitin msx:n kasettiasemaporttiin :) Soittimethan eivät enää maksa mitään ja eri tiedostojen selaaminen on todella helppoa :) Pelien (varsinkin alunperin kasetilla toimitetttujen) lataaminen on myös todella nopeaa, sillä wav/mp3-tiedostot on ikäänkuin pakattu.

Itse en ole MSX-1 -koneille löytänyt mitään MMC Replayn tapaista sd/cf-moduulia. Oman käsitykseni mukaan 64 k muistia ei anna mahdollisuutta tähän. Tämän vuoksi olen itse käyttänyt tätä "kasettipatenttia" ;) Loistavaa on myös se, että klassiset Konamin moduulipelit saa toimimaan yllättävän hienosti paria poikkeusta lukuunottamatta.

No niin, asiaan...

MSX-1:n kasettiportin pinout täällä:

http://pinouts.ru/Storage/CassetteMsx_pinout.shtml

Noista nastoista ei tartte kytkeä kuin tuo audio input, koska output ohjasi alunperin ymmärrykseni mukaan kasettiaseman moottoria (jota nyt siis ei ole ;) Toiseen päähän vaan ministereoplugi ja molemmat piuhat tuohon yhteen nastaan din-liittimessä.

Moduulipeleistä varsinaiset wav/mp3-tiedostot tehdään MicroWaver-ohjelmalla, jonka saat täältä:

http://cax.nm.ru/msx/tools/mwaver.zip

Sitten vaan konvertoimaan pelejä. Komento on seuraava:

mwaver -cd -c filename.bin

Konamin klassiset moduulit (ja nimenomaan bin-versiot) löytyivät aikaisemmin googlettamalla hakusanalla "possi msx", mutta saitti on näemmä alhaalla tällä hetkellä :( Kyselkää yksityisviestillä, jos nuo bin-tiedostot kiinnostavat ;) Rom-tiedostoista (siis esim. nemesis.rom, joita netti on pullollaan) konvertoiminen onnistuu huomattavasti huonommin (liittyy jotenkin kopiosuojaukseen, mikä noissa Konamin moduuleissa kuulemma aikoinaan oli).

Kasettipelejä saat torrentteina tai ihan vaan googlettamalla. Kasettipelit (cas-tiedostoja) voit muuttaa waviksi (ja tietysti eteenpäin mp3-muotoon) esim. cas2wav-softalla.

http://home.kabelfoon.nl/~vincentd/download/castools-1.3.zip

Molemmissa tapauksissa muunnettujen wavien lataaminen tapahtuu komennolla:

BLOAD"CAS:",R

ja sitten vaan soittimesta oikea tiedosto ja "Play" :) :)

HUOM. Jos soittimessa on jonkinsortin fade-in -toiminto, niin ota se ehdottomasti pois päältä..
HUOM2. Jos pelit eivät toimi, niin syy on erittäin todennäköisesti soittimen äänenvoimakkuudessa (liian hiljaa tai liian kovaa ;) Kokeilemalla selviää sopiva taso :)
HUOM3. Yksi erittäin potentiaalinen laite on tietenkin myös vanha kannettava cd-soitin :) Useimmiten näissä on jopa parempilaatuinen äänilähtö, joten pelien laataaminen menee nykysoittimia helpommin. Cd:lle menee kumminkin kymmeniä pelejä, joten ihan käyttökelpoinen vehjes sekin on :)

Tätäkin ohjetta tarkennetaan tarvittaessa.
 
Ylös