Laite-esittely Miraclebox 9 esittelyä ja ensikokemuksia

  • Viestiketjun aloittaja PNP
  • Aloituspäivämäärä
Sivustoa
		sponsoroi SatShop.fi

PNP

Valvoja
Sijainti
Turku
Laitteisto
VU+ Ultimo 4K, Duo4k, Samsung 4k 65", AppleTV
Miraclebox 9 on uusimpia tulokkaita digiboksi valikoimassa, joita harrastajapiireissä suositaan, boksissa on potentiaalia myös tavallisen käyttäjän olohuoneeseen. Suoraan paketista käyttöön saamisen helppous on tärkeää, ja siinä on onnistuttu mielestäni hyvinkin. Ainoa suurempi miinus tässä suhteessa on tallennukseen tarvittavan kovalevyn itseasennus, helppoa tietty jos valitsee levyksi ulkoisen usb mallin.
Paketista paljastuu boksin lisäksi kaukosäädin, virtajohto, ohjekirja ja hdmi kaapeli. Hdmi kaapelin löytyminen on positiivinen yllätys, sellaisen kun joutuu yleensä hankkimaan erikseen. Miinuksen saavat sensijaan kaukosäätimen paristot, ne kun eivät ole yleisiä joka kodista löytyviä aa tai aaa paristoja, vaan ns. nappi paristoja, joita ei yleensä löydy silloin kuin tarvitsisi. Ohjekirjakin sisältää vain englannin ja ruotsinkielen.

_DSC8411.jpg_DSC8417.jpg

Itse boksi on kuten mikä tahansa digiboksi, ei siis mitään mullistavaa muotoilua, mutta kaikki on paikoillaan ja siististi kasattuna. Näyttö on AZBoxistakin tuttu pistematriisinäyttö, joka sijaitsee etupuolen vasemmassa reunassa, oikealla ovat kaksi CI+ paikkaa ja kaksi kortinlukijaa. Keskellä on viisi näppäintä, keskellä virtapainike ja sen ympärillä nuolinäppäimet joilla ylös/alas vaihdetaan kanavia ja vasemmalle/oikealle säädetään äänen voimakkuutta. Takaa löytyvät liitännät videolle: hdmi, komponentti, 2kpl scart ja video. Äänelle: optinen ja rca. Data: 2kpl usb2, esata, ethernet sekä sarjaportti. Lisäksi löytyy virtakytkin. Takana ovat tietysti myös virittimien liittimet, joita löytyy siis kaksi kappaletta ja ne voivat olla DVB-S2, DVB-T2 tai DVB-C tyyppisiä haluttuna kokoonpanona.

_DSC8412.jpg

Käyttöliittymä on kohtalaisen helppokäyttöinen mutta samalla monipuolinen, menu näppäimestä avautuva päävalikko jakautuu neljään osaan, System Tools valikossa hallittaan tallennusvälineitä, ajastuksia, kanavalistaa ja varmuuskopioita. Asetukset valikossa tehdään perusasetukset. Asennus valikossa hallitaan virittimä ja kanavanhakua, sekä vekko asetuksia, lisäksi sieltä löytyy tiedot järjestelmästä sekä järjestelmän palautus. Lisätoiminnot valikosta löytyy Laskin, Kalenteri, sekä kortinlukijoiden ja CI-paikkojen asetukset, lisäksi siellä ovat plugin valikko ja Free TV+, jossa löytyy suosittuja verkko palveluja, esim. Youtube.

Ok näppäimellä avautuu kanavalista, jossa pystyy valitsemaan haluamansa lajittelun kanavalistaan, erilaisten sääntöjen mukaan, esim. aakkojärjestys, lähettimen mukaan, viritimen mukaan, jne... lisäksi täällä pystyy lisäämään ja poistamaan kanavia suosikkilistoilta, sama kanava voi olla usealla suosikkilistalla, HD-kanavat sijoittuvat automaattisesti suosikkilistalle jonka nimi on HD, muut suosikkilistat pitää täyttää itse. Täältä löytyy myös kanavalistan asetukset.
Kanavia voi hakea tässä myös nimihaulla, esim. MTV näyttää kaikki tuolla alkavat kanavat omana listanaan josta niitä pystyy lisäämään suosikkilistoille. EPG näppäimestä kerran painettaessa tulee graafinen epg jossa siis usean kanavan epg poikittaisina palkkeina. Toisen kerran painettaessa tulee kanava kohtainen epg, katsottavasta kanavasta. EPG näppäimellä voi vaihdella näiden kahden tilan välillä ja kanava kohtaisessa epg:ssä voi kanavaa vaihdella oikea/vasen nuolilla. Molemmissa tiloissa voi kanavia hakea nimi haulla tai sisältökoodilla. Tässä näytössä on lisäksi mahdollista käynnistää xmlTv-EPG:n päivitys manuaalisesti. FAV näppäimestä pääsee valitsemaan käytössä olevan suosikkilistan. Teletext näppäimestä avautuu tekstitv.

HD-kanavien vastaanotto T ja C verkossa vaatii nykyään CI+ yhteensopivan modulin, sekä tuen boksista, eli boksin tulee olla hyväksytty. Miraclebox 9:lle on saatavana firmware joka on tuon hyväksynnän saanut, ja näin ollen HD kanavat näkyvät sekä T että C verkoissa kunhan hankkii erillisen CI+ modulin ja parittaa sen kortin kanssa. Kortti paritetaan moduliin, joten boksista ei tarvita mitään paritusnumeroita. Jos omistat vaikkapa T verkkoon sekä TV-viihteen että DNA:n kortit, pitää sinun hankkia kaksi modulia, koska joku fiksu insinööri on keksinyt, että moduliin voi parittaa vain yhden kortin.
Kanavat näkyvät mainiosti parituksen jälkeen, ja esimekiksi MTV3 HD kanavalla on jo jonkin verran aitoa HD materiaalia, jolloin kuva on aivan mahtavaa, myös SD kuvan laatu on tässä boksissa kohdillaan. CI+ firmwarella tallenteet ovat salattuja, eikä niitä pysty katsomaan kuin boksissa, vaikka ne pystyykin siirtämään tietokoneelle.
Tallennus onnistuu usealtakin HD kanavalta yhtäaika, kunhan kahden virittimen niput riittävät, ainakin kolme HD kanavaa on tallentunut yhtäaikaa virheettä omissa testeissä. Enempää en ole voinut testata. Jos käytössä on firmware joka ei ole CI+ hyväksytty, ei HD kanavia pysty katsomaan kuin satelliitin kautta.

Tallentamista varten kovalevyn voi liittää neljällä eri tavalla, sisäisellä sata liitännällä, ulkoisella esata liitännällä, usb liitännällä tai verkon kautta. Asetuksista pystyy valitsemaan mitä asemaa käytetään tallennuksissa, toisto liittymässä näytettävä asema voidaan valita myös, jolloin voidaan katsella myös verkossa tai ulkoisella levyllä olevia eri muotoisia videoita, omien tallenteiden lisäksi.
Boksi tuntuu toistavan erimuotoisia videoita kohtuullisesti teksteineen, pieniä ääniongelmia huomasin joissain HD videoissa, äänet saattoivat siis puuttua kokonaan. Esim. TV-kaistasta ladatut H264 muotoiset tallenteet toistuivat hienosti. Valitettava miinus enigma2 boxien omistajille on kyvyttömyys niiden tallenteiden toistamiseen, myös miracleboxin tallenteiden toistaminen tietokoneella tai esim. enigma boxilla on haastavaa, käytännössä ei toimi esim. suositulla vlc playerillä, mplayer on mainittu toimivaksi. Toisille boxeille tallenteet voi muuntaa vaikkapa ilmaisella handbrake ohjelmalla.

Käyttöjärjestelmänä on enigma2 boxien tapaan linux, käyttöliittymä on omansa, mutta halutessa tähänkin saa enigma2:en, tosin sen kehitys on vielä pahasti kesken eikä tuettuna on kuin tuplavirittimellinen S2 boxi. Mutta virallinenkin käyttöliittymä on aivan toimiva ja käyttökelpoinen, siihenkin saa enigman tapaan plugin lisäosia, esim. nettiselaimen, joka onkin vakiona asennettuna boxissa, ja tukee myös näppäimistöä ja hiirtä usb:n kautta. Testaamistani bokseista, tässä se on jopa käyttökelpoinen, jos vain tosiaan omistat langattoman näppäimistö hiiri yhdistelmän. Lisäksi vaikkapa dreamboxin omistajille käyttökelpoinen plugin on XCAM, jolla saa luettua dreamboxissa olevan kortin, jottei tarvitse vaihdella korttia huoneesta ja boksista toiseen.

Tekstitykset eri kanavilla ja eri muodossa tuntuvat toimivan hyvin, automaattinen valinta vaan tuntuu joskus haluavan laittaa minulle ruotsalaiset tekstit, vaikka suomalaisetkin löytyy, riippumatta asetuksista, joissa nuo voi valita monipuolisesti. Mutta manuaalinen valinta tulee Subtitle näppäimestä, ja on nopea vaihtaa jos menee väärin. Ääni raidan valintakin lötyy keltaisesta napista, se oli hieman hukassa aluksi mutta löytyi lopulta kun huomasin napissa olevan himmeän kaiutin symbolin.

PIP toiminto on myös suuren ruudun omistajalle kätevä, sillä saa kaksi kanavaa vierekkäin yhtä isona, ääni tietty kuuluu vain toisesta, mutta näppärä toiminto sinänsä. Tietty normaali pikkukuva yläkulmassa myös löytyy. Harmittavasti tuo PIP ei osaa käyttää ainakaan kahta eri tyyppistä viritintä, vaan kanavien pitää olla samasta nipusta.

Kätevä toiminto on myös automaattinen ajansiirto, joka alkaa aina kanavaa vaihdettaessa ja "muistaa" kaksi tuntia taaksepäin. Suoran lähetyksen voi tietysti myös laittaa pauselle ja jatkaa vaikkapa jääkaapilla käynnin jälkeen, mainosten aikana voi sitten kelata suoran lähetyksen kiinni, tai hypätä ohjelman loputtua takaisin suoraan. Näppärä toiminto tässä olisi mahdollisuus tallentaa tuo ajansiirto muisti normaaliksi tallenteeksi halutessaan, sellaista mahdollisuutta en löytänyt. Ajansiirron asetuksissa voi tuon automaattisen toiminnon aikaa muuttaa tai kytkeä sen pois kokonaan, jolloin tallennus alkaa vasta pausea painettaessa. Mutta ajattelepas kuinka kätevää on suorassa jääkiekko tai jalkapallo pelissä vaikkapa katsoa maali uusintana, tai oliko tilanne paitsio vai ei yms.

Kanavahausta sen verran, että tästäkin S2 virittimestä löytyy blind scan, pitänee sitäkin testata tarkemmin. Kanavanhaku itsessään on toteutettu samaan tapaan kuin muissakin bokseissa, löytyy automaattiset ja manuaaliset haut erilaisine vaihtoehtoineen.

_DSC8420.jpg
 
Ylös