IPTV MAG254 ja Medi@link ML6500STC IPTV boksit

Sivustoa
		sponsoroi SatShop.fi

PNP

Valvoja
Sijainti
Turku
Laitteisto
VU+ Ultimo 4K, Duo4k, Samsung 4k 65", AppleTV
Hieman juttua ja ajatuksia oheisista laitteista.

BoksitjaSäätimet.jpg

Kuvassa boksit päällekkäin, MAG on selvästi pienempi kooltaan, mutta koko varmasti selittyy, sillä että Medi@link on taas monipuolisempi toiminnoiltaan, se sisältää myös S2, T2 ja C virittimet, joten sen käyttö ei rajoitu pelkästään iptv käyttöön.

Kaukosäätimet ovat kooltaan samanlaisia, mutta medi@linkin säädin on huomattavan paksu. Medi@linkin säädin sisältää myös enemmän painikkeita, joka taaskin selittyy noilla ominaisuuksilla. MAG:n säädin on muuten huomattavasti mukavampi käyttää, ja näppäinten sijoittelu parempi.
Etulevyn liitännät/painikkeet eroavat myös huomattavasti, MAG ei sisällä mitään muuta kuin yhden USB liittimen. Medi@link sen sijaan on kuin normaali digiboksi, siitä löytyy pieni näyttö, peruskäytön näppäimet, luukun takaa yksi USB sekä CI paikka.

Takaa.jpg

Takaa laitteiden ero ei ole yhtä huomattava, MAG yhden tarkoituksen laitteena on liitännöiltään kuitenkin saman tasoinen, USB, optinen ääni, HDMI, analoginen video/ääni, ethernet sekä kaukosäätimen erillisen vastaanottimen liitin. Medi@linkin takaa löytyy tietty sellaista mitä MAG:ssa ei ole, eli antenni liittimet. Jokaiselle tyypille on oudosti eri liitin, tietty S2:n f-liitin on omansa, mutta myös T2 ja C virittimille on omat liittimensä, kun ne yleensä ovat yhdessä ja samassa. Valikoimassa on myös tietty ethernet, HDMI, USB ja digiääni joka MAG:ta poiketen on RCA. Medi@linkistä löytyy analogi liittimenä scart ja lisäksi vielä RS-232 huolto tarpeisiin. Molemmissa tietty vielä samanlainen 12V virtaliitin.

Käyttöliittymän toiminnan kannalta tunnutaan olevan aika samalla viivalla, molemmissa käyttöliittymä toimii riittävän jouheasti, ja hidastumiset ilmenevät lähinnä palveluntarjoaja serveristä, stalker rajapintaa käytettäessä se käyttöliittymä ladataan netistä aina kun porttaali käynnistetään, ja näissä tuntuu olevan huomattavaakin nopeuseroa.
Käyttöliittymä on molemmissa periaatteeltaan samanlainen, pysty ja vaakariveissä kuvakkeita joissa liikutaan nuolinäppäimillä, mutta MAG:ssa ei tuohon käyttölittymään normaalikäytössä törmää, vaan boksi käynnistyy yhden porttaalin tapauksessa suoraan siihen ja monen tapauksessa valikkoon josta halutun voi valita.
Medi@linkissä taas tullaan aina siihen perus digiboksi näkymään, ja sieltä sitten valitaan mitä halutaan. Itse stalker käyttöliittymäkin on toteutettu periaatteessa samoin, mutta digiboksimaisemmin. Näistä kuvia boksien ohje ketjussa.

Yksi merkittävä ero tässä käsiteltyjen laitteiden välillä on, Medi@link on 4k boksi, eli iptv osa tukee H265 purkua ja 4k kanavia, normaali tv puoli sen sijaan ei ole 4k yhteensopiva.
MAG254 taas on HD tasoinen, MAG laitteita on myös 4k versiona, mutta eivät tällä hetkellä ole kauhean luotettavia toiminnaltaan.


Tässä testissä olen testannut näiden kahden boksin käyttöä sekä ilmaisiin että maksullisiin iptv palveluihin, sekä hieman eri palvelujen toimintaa.

Ensimmäinen asia joka kävi selville hyvin nopeasti, kun aloin tutkia ns. Ilmaisten kanavien käyttöä, oli että tässä asiassa, kuten ei monessa muussakaan, ole ns. Ilmaista lounasta. Jos kerta kaikkiaan haluat iptv kanavia mutta et ole niistä valmis maksamaan senttiäkään, valitse Medi@link. Siihen saa jonkin verran valmistajan päivittämiä ilmaisia kanavia, mutta niidenkin näkyminen vaatii jatkuvaa päivitys napin painallusta aina kun haluat alkaa katsoa jotain, eikä näkyminen sittenkään ole itsestään selvää.

Manuaalisesti käsin kanavien lisääminen kumpaankaan boksiin on tuhoon tuomittu idea, tai vaatii tooooodella pitkää pinnaa, päivitys pitää tehdä hakemalla lista jostain niitä jakavalta sivustolta tai foorumilta, ja tapauskohtaisesti joko yksitellen kaukosäätimellä tai parhaassa tapauksessa usb tikun kautta koko lista kerralla lisäten boksiin. Samalla pitää toimimattomat poistaa kaukosäätimellä, tai lista paisuu mahdottomaksi.

Ehdottomasti paras ja helpoin tapa on tilata kanavapaketti joltain tarjoajalta, paketit sisältävät hyvinkin vaihtelevan määrän erilaisia kanavia ympäri maailman, yleensä jaoteltuna maiden mukaan. Paketit sisältävät yleensä myös erikseen listatut urheilu, viihde, elokuva ja aikuisviihde kanavat. Itse tykästyin myös kaikkiin ympärimaailman oleviin eksoottisiin kanaviin, joita ei millään konstilla muutoin saisi näkyviin, niitä on mukava ajankuluksi joskus bongailla ja ihmetellä vaikka varsinaista katsottavaa ei niistä tulisikaan, usein jää ihmettelemään erikoisia ohjelmia pitkäksikin aikaa. Tähän uuteen harrastukseen voi todella jäädä koukkuun ainakin joksikin aikaa.

Paketteja löytyy usealta tarjoajalta ja erilaisilla kestolla, yleensä löytyy 1kk – 1v, mutta joillakin ei ole kuin 1v mittaisia paketteja. Yleensä saa myös muutaman tunnin kokeilu aikoja. Hinnat vaihtelevat €5 / kk jopa lähelle €30 / kk, toki pidemmät tilaukset laskevat hinnan kalleimmillakin sinne €8 / kk paikkeille, silloin tosin joutuu yleensä sitoutumaan vuodeksi. Myös kuvanlaatu vaihtelee huomattavasti HD laadusta ihan sinne perinteiseen video laatuun ja allekin, mutta pitkälti lähdemateriaalista kiinni, ei se afrikkalaisen pikkukanavan kuva kauhean laadukas ole satelliitistakaan. Kuvanlaatua pahempi ongelma on joskus kanavan pätkiminen, yleensä siihen törmää suosituilla urheilukanavilla, mutta joskus pätkii myös muutkin kanavat niin, ettei katselusta tule mitään. Kannattaakin minun mielestäni käydä kanavat heti läpi, ja laittaa ne mielenkiintoisimmat ja toimivat heti suosikeiksi, niin ei sitten tarvitse käydä aina koko listaa selaten läpi. Toki ei se aina ole sama kanava mikä pätkii, usein se on se suosituin sillä hetkellä, mutta selvästi myös kanava kohtaista eroa on jatkuvastikin. Suomalaisia tekstejä on turha odottaa mihinkään kanavaan, mutta jonkinlainen epg kyllä suosituimpiin kanaviin löytyy, ainakin osalta tarjoajia. Bokseista löytyy myös tallennus painike, mutta kaikissa kokeilemissani kanavissa se antaa ilmoituksen, että tallennus estetty tällä kanavalla.

Keskustelua noista kanavapaketeista on paras jatkaa täällä asiaan jo paneutuneessa ketjussa, IPTV - IPTV palveluntarjoajat
Tai täällä eri kanaviin paneutuvassa ketjussa, IPTV - IPTV-kanavat (tuhansia kanavia internetin kautta (Enigma2, Roku, MAG)

Täältä löytyy MAG254 porttaalin käyttöönotto ohje. IPTV - MAG254 kanavapaketin käyttöönotto.
Sekä täältä Medi@linkin, IPTV - Medi@link ML6500STC kanavapaketin käyttöönotto

Molempia laitteita löytyy tuolta sponsorikaupasta.
Medi@link SmartHOME ML6500STC Combo HD-digiboksi, HEVC, DVB-S2+T2/C + IPTV - IPTV - Digiboksit
Infomir MAG254 IPTV-digiboksi, ilman kanavia - IPTV - Digiboksit


Olen tekemässä myös molemmista laitteista pientä käyttöönotto ohjetta, mutta se on vielä hieman kesken, laitan tämän tekstin tilalle linkin siihen kunhan valmistuu.
 
Ylös