Pohdintaa Linnan ohjausta

Sivustoa
		sponsoroi SatShop.fi

Mixu

Valvoja
Sijainti
Turku
Tuli ostettua isohko täystiilinen omakotitalo joka on rakennettu 90 luvulla. Tarkoitus olisi parannella sitä vähän joka osa-alueella ja rempata kuntoon huone kerrallaan. Kotiautomaatioon kerran tottuneena, en ole siitä enää valmis luopumaan. Tiedostan kyllä hyvin, että isossa talossa, työn ja laitteisiin menevän rahan määrä tulee olemaan sitä luokkaa, että paremmin nukkuisi mikäli sitä ei mihinkään tiedostoon rekisteröisi jossa se totaalin laskee näkyville. Otetaan harrastelun kannalta ja se menee, joka vuosien varrella on mennäkseen.

Aikaisemmassa talossa käytin AMX pohjaista järjestelmää, jonka ohjelmointikieltä opiskelin ja pystyin näin itsenäisesti sitä hallinnoimaan. Välillä sitten sain apuja kokeneemmilta kavereilta ja siitä ihan hyvä järjestelmä tulikin.

Valaistuksen ohjaus on pääpainona kun aletaan ohjausta suunnitella, varsinkin eri tilanteiden ohjaus. Aikaisemmassa talossa jokainen valaisin oli himmennettävä ja nyt onkin ollut opettelemista taas taloa ympäri juostessa niitä sammutellen. Miksi enää edes tehdään taloja joissa pätkitään yksittäisiltä valoilta 230V!!!!!???? On todella iso ikävä sitä maagista nappia ulko-oven vieressä. josta sai kaikki valot pois. Kotiintullessa oli taas kiva laittaa perustilanne päälle, eikä näpytellä kauppakassit kädessä valoja päälle jääkaappia kohti edeten. Nämä ovat varmasti osittain sellaisia asioita, että mikäli niitä ei ole ikinä päässyt kokemaan, niin ei varmasti osaa kaivatakaan.

Äänentoisto on toinen osio, jota ohjattiin ennen ja nyt mietin, miten raskaasti sitä jaksan uudessa ohjailla. Moottoriverhoja, sähkölukkoja, kaikenmoista on tarkoitus lisäillä. Näistä kaikista kirjoittelen omia osioita, mikäli on kiinnostuneita täällä? Crestroniin aion siirtyä laitteiston osalta ja AMX jää historiaan.

Eli onko kiinnostusta lukea jos tänne päivittelen mietteitä ja edistymää?
 

Raitsa

Ylläpitäjä
Ylläpitäjä
Sijainti
Turku
Laitteisto
3 * Nvidia Shield + Synology NAS DS218+ LG 77CX6LA + Genelec + RasPi/rAudio + Adam T5V + T7V + T10S - ArcoLinux
No tottakai tätä seurataan isolla mielenkiinnolla 👌

Smart Home Data GIF by Siemens
 

sampsi

Huoltovalikon jäsen
Laitteisto
Denon AVR-X1600H
Kyllä vain, itelläni käytössä paljon zigbee laitteita,esim kun tulen kotia valot syttyy minun huoneeseen ja työ huoneeseen automattisesti. Sitten kun poistun kotoa,tai käyn nukkumaan niin valot + turhat sähkölaitteet sammuu automaattisesti
 

Tontze

Huoltovalikon jäsen
Laitteisto
Vu+ duo2 & OepnAtv 6.3
Nvidia shield 2017
Av Yamaha HTR-3065
Samsung UE55F8005
Ilman muuta kiinnostaa, itselläkin joitakin automaatioita zigbee+zwave.
 

Mixu

Valvoja
Sijainti
Turku
Ensimmäiseksi remppakohteeksi valikoitui keittiö. Se oli sellainen oikein 90 lukulainen tammikaappinen. Oli sinne joku asentanut jossain kohtaa LED nauhat kaappien alle, värilämmöltään siniset ja teholtaan mitättömät.

No nyt tulee uusi keittiö ja koko talon ohjaus alkaa hahmottumaan kun aloitetaan tästä tilasta ensin. Alla valaisimien paikkoja ja liitteenä ohjausjärjestelmän kuvaa. Jokainen nauhakokonaisuus tulee omalle kanavalleen joita näin ollen pystyy himmentämään miten haluaa. Tai itseasiassa kahdelle kanavalle, koska käytän värilämpösäädettäviä nauhoja jotka sitten tietysti nappaavat kaksi kanavaa, kylmälle ja lämpimälle puolelle. Käytän valaisimien himmentimien ohjaukseen DMX:ää jossa on 512 kanavaa. Minun purkissani on vielä kaksi lähtöä, että tuskin saan ihan heti kanavia täyteen. Tarkoitus kun ei kuitenkaan ole mitään pikseliohjattuja tehdä täällä.

Alla nauhojen ja valaisimien paikkoja. Tuo keittiöfirman tekemä kattokuva ei ole laisinkaan oikeanlainen. Me tehdään rimakatto väliseinätolpista. Siitä kertopuumallista.

1633072798472.png
1633073115329.png
 

Liitetiedostot

  • Crestron Control System layout Rev1.pdf
    5.7 MB · Lukukerrat: 9

Mixu

Valvoja
Sijainti
Turku
Huomasin entisessä talossani, että yksittäisten valaisimien sijaan, tuli ohjattua enemmänkin erilaisia valaistustilanteita. Niitäkään ei loppujen lopuksi ollut kovin montaa. Samalla taktiikalla mennään nyt ja aionkin hoitaa dokumentoinnin paremmin tässä projektissa. Teen kunnon suunnitelmat ja päivitän niitä, niin on sitten vähemmän pään raapimista kun kuitenkiin asiat unohtuu, jotka nyt on tuoreessa muistissa. Myös kaapeloinnista teen piirustukset niin ei tarvitse sitten arvailla myöhemmin.

1633335886506.png

Kun näitä Crestronin nappipaneeleita suunnittelen, niin se pakottaa jo miettimään millaisia tilanteita sinne sitten tulisikaan. Paneeliin saa erilaisia nappikonfiguraatioita ja niistä sopivan valitseminen ei olekaan niin helppoa kuin luulisi. Kun haluaisi käytön olevan yksinkertaista ja rajattua, mutta silti niin, että siinä on tarpeeksi toimintoja. Sitten vielä LED indikointi nappien vieressä on asia joka pitää miettiä kuntoon. Kun näitä asioita pohtii jo nyt niin on hyvä pohja kun aloittaa ohjelmoinnin. On mahtavaa kun on lähes rajattomasti mahdollisuuksia, se sitten vaan aiheuttaa loputonta mietintää, että mitä jos kuitenkin näin sittenkin..eikun noin.

1633335966258.png

Nämä paneelit on mainioita, koska niissä on kaksi contact closure inputtia mukana. Saan siis vaikka joltain kivalta rosterinapilta näille input tiedon helposti samalla rahalla. Ihan mielettömän hieno keksintö heiltä. AMX:ssä tälle piti ostaa erillinen interface.

CRESTRON-C2NI_CB__B_T-KIT-Boitier-mural-de-contro%CC%82le.png
 

Raitsa

Ylläpitäjä
Ylläpitäjä
Sijainti
Turku
Laitteisto
3 * Nvidia Shield + Synology NAS DS218+ LG 77CX6LA + Genelec + RasPi/rAudio + Adam T5V + T7V + T10S - ArcoLinux
Kannattaa laittaa mitä itse haluaa ja mistä itse pitää.
 

Mixu

Valvoja
Sijainti
Turku
Katossa olevat spottivalot voivat tehdä katosta hieman rauhattoman näköisen.

Valaistussuunnittelijat suosivat niiden sijasta esimerkiksi epäsuoraa valaistusta ja valopaneeleita tai valokattoa.
Olen vahvasti samaa mieltä spottivaloista, kun käytetään niitä yleisvalaistuksen tekemiseen. Epäsuora valo on mieleinen ja siksipä tähänkin keittiöön tulee 25 metriä LED nauhaa. Nuo spotit on liesitasoa varten, koska on kiva saada siihen kohdistettu valo. Katosta tulee sen verran villi, että en usko näiden kahden häiritsevän. Teen rimakaton johon vielä ripustan pari Ikean pöytätasoa roikkumaan rikkoakseni sitä vähän. Nämäkin spotit saattaa vielä vaihtua johonkin muuhun. Ehkä pintamallisiin säädettäviin, katsotaan.

Kaikkea saa kyseenalaistaa ja mielellään otan ehdotuksia vastaan jos tulee ideoita. Yksi kaveri juuri kysyi, että eikös keittiöön tule liiketunnistinta. Aloin sitten selostamaan miten häiritsevää se on, kun räpsyttelee moista päälle, että vessassa toimii kyllä, mutta ei keittiössä minulla. Aloin siinä samalla sitten jo miettiä, että perhana, ehkä se olisi illalla hyvä. Iltapalalle mennään monesti myöhään ja ei se huono olisi, jos jokin todella himmeä valo tulisi päälle silloin automaattisesti. Eli liiketunnistin on tulossa sittenkin, koska kaveri kyseli.

Se välillä unohtuu miten paljon ohjelmointi antaa vapauksia sääntöjen tekemiselle. Liiketunnistin laittaa valot päälle vain, mikäli ei ole mikään muu valaistustilanne päällä ja huoneessa on pimeää muutenkin, eikä päivänvaloa ikkunasta myöskään.
 

Mixu

Valvoja
Sijainti
Turku
Vihdoinkin keittiö on yhtä sokkelinpalaa vaille valmis. On ollut aikamoinen homma kun itse on tehnyt kaiken (poislukien putkityöt), niin aina ei vaan jaksa vääntää kun pitää ottaa rennosti ja muuallakin talossa on puuhailtu kovasti. Katto oli myös todella isotöinen.

Tässä kuvia, miltä näyttää nyt.

Yleiskuvaa ovelta, josta lähinnä kuljetaan


Yleiskuvaa ruokailuhuoneen ovelta
Sisääntulon nappipaneeli


Genelecin lattiasubista tuli seinämallinen kera uuden värin. Telkkarin alapuolella taas kaiutinkankaan takana Genelecin seinäkaiuttimet.


Upotin pikku Alexa ääniohjauspurkin tähän, mutta sen jälkeen päätinkin panostaa ruudulliseen 8" Echo Showhun, joten tämä on tavallaan turha. Sain sen niin nätisti istutettua tuon tekonahkapaneelin sisään, että ihan säälittäisi peittää se tai ottaa pois. Jätän toistaiseksi siihen.


Tässä se ruudullinen malli. On kiva laittaa vaikka pastankeittoajastin äänellä päälle ja näkee ruudusta miten paljon on jäljellä.


Tässä pystyy hyvin huijaamaan ihmisiä, Sonyn OLED telkkari on upotettu seinään niin, että paksumpi osa on piilossa ja telkku näyttää superkalliilta wallpaper mallilta.


Katossa on myös liiketunnistin, jota ei vielä ole ohjelmoitu.


Tiskialtaan vieressä on kolmas painonappipaneeli. Aika saman näköinen Schneiderin pistorasian kanssa.Valojen ohjauspainikkeet on juuri oikeissa paikoissa ja esiohjelmoidut tilanteet enemmän kuin riittäviä. Niitä varmasti tulee vielä hienosäädettyä. Tabletista ja puhelimesta onnistuu tasojen säätö myös yksittäin. Koko keittiössä on kuitenkin 16 erikseen säädettävää valaistustasoa, niin on huomattavasti helpompaa miettiä ne valmiisiin tilanteisiin. Mikäli, siitä haluaa poiketa, niin sekin sitten onnistuu. Äänellä voi myös laittaa päälle kaikki mitä napeistakin. Tosin englanniksi pitää sanoa. Alexa on kehittynyt huimasti viime vuosina ja esimerkiksi siivousvalot saa tällä hetkellä näillä komennoilla päälle:

"Alexa, turn on cleaning lights"
"Alexa, it's a mess in here"
"Alexa, cleaning time"
"Alexa, let's clean the kitchen"

Vastaukset/kuittaukset voi myös ohjelmoida vapaasti, eli mitä Alexa vastaa näihin. Kokonaisuudessaan vielä ei ole tullut eteen asioita, joita olisi pitänyt tehdä eri tavalla. Paitsi tuo ensimmäinen Alexa asennus. Sellaista se kuitenkin on, laitteet kehittyy ja määrätynlaista evoluutiota tulee tapahtumaan jatkuvasti.

Otan kuvan ohjauskeskuksesta, kun saan johdotukset siistittyä. Muutamia laitteita olen odotellut jo kohta vuoden saapuvaksi niin on vielä väliaikaisesti heitetty paikalleen, ihan käsittämätöntä tämä komponenttipula.
 

Raitsa

Ylläpitäjä
Ylläpitäjä
Sijainti
Turku
Laitteisto
3 * Nvidia Shield + Synology NAS DS218+ LG 77CX6LA + Genelec + RasPi/rAudio + Adam T5V + T7V + T10S - ArcoLinux

Raitsa

Ylläpitäjä
Ylläpitäjä
Sijainti
Turku
Laitteisto
3 * Nvidia Shield + Synology NAS DS218+ LG 77CX6LA + Genelec + RasPi/rAudio + Adam T5V + T7V + T10S - ArcoLinux
Hienoa, että suunnitelmissa ollut saarekkeen tolppa on saatu eliminoitua tuolla hienolla jalalla.

Lieden kärynpoisto lienee aktiivihiilellä liesitasossa?
 

Raitsa

Ylläpitäjä
Ylläpitäjä
Sijainti
Turku
Laitteisto
3 * Nvidia Shield + Synology NAS DS218+ LG 77CX6LA + Genelec + RasPi/rAudio + Adam T5V + T7V + T10S - ArcoLinux
Mitä merkkiä/mallia tuo liiketunnistin on? Onko siellä naksahtava rele tai vastaava vai onko tuo äänetön?
 

Mixu

Valvoja
Sijainti
Turku
Hienoa, että suunnitelmissa ollut saarekkeen tolppa on saatu eliminoitua tuolla hienolla jalalla.

Lieden kärynpoisto lienee aktiivihiilellä liesitasossa?
Kiitos, tuon jalan hitsasi kaveri mittojen mukaan ja taitaa kestää pienen kuorma-auton verran tuo pöydänpääty nyt painoa. Hyvä niin, koska olisi suunnitelmissa valaa betonista ruokapöytä ja laittaa siihen pari noita lisää.

Elica Switch on liesitaso ja imee keskeltä ja puhaltaa kaapin sisälle. Aktiivihiilet hoitaa homman ja hyvin toimii, vaikka itsekin olin aika skeptinen sen suhteen, että miten mahtaa olla.

Liiketunnistin on Crestronin tekemä ja on tosi edistyksellinen. Ei ole relettä joka naksuu, sekä on Cresnet dataväylässä kiinni. Kaksi tunnistustapaa, IR ja ultraääni. Kummankin herkkyyttä voi säätää ja indikointi on keskellä punaisella ja vihreällä ledillä, minkä toki saa myös pois päältä. Lapset jo sitä yrittää huijata, hiipimällä siinä onnistumatta, heh.

 

Mikko-vaari

Huoltovalikon jäsen
Sijainti
Espoo
Laitteisto
Sony XR-55A80J ; Wave Frontier 90; VU+ Solo SE
Hienolta näyttää - ihan kateeksi käy, kun ei ole enää niin nuori, että innostuisi asentamaan.
Pienenä huomautuksena (kokemuksesta): tarkasta kuukauden/vuoden välein nuo katossa olevien tasojen yläpinnat. Sinne voi leijailla kaikesta huolimatta rasvaista pölyä.
 

Mixu

Valvoja
Sijainti
Turku
Hienolta näyttää - ihan kateeksi käy, kun ei ole enää niin nuori, että innostuisi asentamaan.
Pienenä huomautuksena (kokemuksesta): tarkasta kuukauden/vuoden välein nuo katossa olevien tasojen yläpinnat. Sinne voi leijailla kaikesta huolimatta rasvaista pölyä.
Kiitos, hyvä huomio, täytyykin muistaa pyyhkiä se.
 

Tontze

Huoltovalikon jäsen
Laitteisto
Vu+ duo2 & OepnAtv 6.3
Nvidia shield 2017
Av Yamaha HTR-3065
Samsung UE55F8005
Hieno köökki on :O
 

jko

Huoltovalikon jäsen
Hienolta näyttää - ihan kateeksi käy, kun ei ole enää niin nuori, että innostuisi asentamaan.
Pienenä huomautuksena (kokemuksesta): tarkasta kuukauden/vuoden välein nuo katossa olevien tasojen yläpinnat. Sinne voi leijailla kaikesta huolimatta rasvaista pölyä.

Hienon näköistä työtä. Itse olisin ehkä pistänyt pari led-nauhaa noiden katossa olevien tasojen yläpinnalle antamaan epäsuoraa valoa katon kautta ja samalla "korottamaan visuaalisesti" kattoa. Toki tämä on vain oma mielipide mitä itse olisin tehnyt pientä lisäystä.

Valaistus näyttää olevan toteutettu erinomaisesti, värilämpötilat eivät heittele huoneen eri valaisimissa ja valaisimet näyttää olevan mietitty sen mukaan etteivät häikäise kuitenkaan silmiin.

Paljonko Mixu:lta meni aikaa tuon kaiken rakenteluun ja suunnitteluun? Epäilemättä paljon.
 

Mixu

Valvoja
Sijainti
Turku
Hienon näköistä työtä. Itse olisin ehkä pistänyt pari led-nauhaa noiden katossa olevien tasojen yläpinnalle antamaan epäsuoraa valoa katon kautta ja samalla "korottamaan visuaalisesti" kattoa. Toki tämä on vain oma mielipide mitä itse olisin tehnyt pientä lisäystä.

Valaistus näyttää olevan toteutettu erinomaisesti, värilämpötilat eivät heittele huoneen eri valaisimissa ja valaisimet näyttää olevan mietitty sen mukaan etteivät häikäise kuitenkaan silmiin.

Paljonko Mixu:lta meni aikaa tuon kaiken rakenteluun ja suunnitteluun? Epäilemättä paljon.

Kiitos paljon kehuista. Alunperin oli tosiaan tarkoitus sijoittaa tuonne levyjen päälle nauhaa. Se kuitenkin kaatui siihen, että levyjä olisi pitänyt laskea, jotta olisi saanut kokonaan ympäri. Sitten sen lasketun osan reuna olisi pitänyt päällystää jotenkin nätisti, vaikka mustalla kankaalla tai samalla rimalla. Sitä kokeiltiin ja soviteltiin ja lopulta todettiin, että valo ei näytä tarpeeksi hyvältä ja lopputuloksesta tulee helposti vähän virityksen näköinen, siksi se sitten jäi. Vaikka tuo näyttää yksinkertaiselta rakenteelta niin oli siinä vähän jumppaamista, kun levyt piti ensin liittää toisiinsa, tehdä niile painon kestävä kiinnitysrakenne kattoon oikealle korolle ja sopivasti rimojen väliin. Levyt ovat muuten Ikean pöytälevyjä, kaikkia kolmea kokoa.

Kaikki LED nauhat ovat värilämpösäädettävää mallia. Katossa oleva vielä COB mallista, jossa ei näy pisteet. Onneksi senkin sävy tosiaan sattui olemaan samaa muun nauhan kanssa. Yleensä en haluaisi tuollaista suoraa LED linjaa mihinkään, vaan juurikin mielummin epäsuorasti. Katon rimoitus on halkaistua väliseinätolppaa, ja siihen oli pakko tehdä johonkin sauma, muuten olisi tullut liian isoja moduuleja asennettavaksi ja sovitettavaksi. Nytkin oli hullu homma saada kaikki tasapainoon. Kun ei ne seinät kuitenkaan koskaan ole ihan suorakulmassa ja kaikki kertaantuu noissa rimoissa. Ne ovat vielä tehty moduuleina niin, että yläpuolelta on ensin laitettu taustakangas. Sitten ammuttu naulapyssyllä rimat kohtiin joissa katossa menee koolaus. Sitten ruuvattu mustilla ruuveilla ne kattoon rimojen välistä, jotta mitään ei jää näkyviin. Ihan järkyttävä duuni ensin halkaista väliseinätolpat, hioa ne, öljytä ne, rakentaa moduulit ja sitten kiinnittää kattoon. Mikäli olisi joutunut työstä maksamaan, niin olisi varmasti ollut tämän tienoon kallein katto ainakin.Kyllä tuossa koko keittiötä puuhatessa sellainen 8kk meni, suunnitteluun ja tekemiseen. Ei todellakaan koko ajan tehden. Aika monella kaverilla ei ollut mitään käsitystä miten paljon voi asioihin mennä aikaa, kun itse tekee ja ei sen yksinkertaisimman kautta. Monet hoki meille "no eiks se vieläkään ole valmis". No olisi varmaan jos olisi vaan maalattu katto ja olisi pari työmiestä. Itse kun nauttii tekemisestä, ja mielummin laittaa sen rahan materiaaleihin kuin maksullisiin miehiin niin aikataulu ei saa olla liian tiukka.
 
  • Kiitos
Reactions: jko

Raitsa

Ylläpitäjä
Ylläpitäjä
Sijainti
Turku
Laitteisto
3 * Nvidia Shield + Synology NAS DS218+ LG 77CX6LA + Genelec + RasPi/rAudio + Adam T5V + T7V + T10S - ArcoLinux
Rimakattoa kannattaisi ehkä alkaa teollisesti valmistamaan, se taitaa olla aika suosittua tällä hetkellä ja valmiit paneelit maksavat n. 120€/m2.
Meille hifimiehille oiva tuote parantuvan akustiikankin kannalta.

 

jko

Huoltovalikon jäsen
Rimakattoa kannattaisi ehkä alkaa teollisesti valmistamaan, se taitaa olla aika suosittua tällä hetkellä ja valmiit paneelit maksavat n. 120€/m2.
Meille hifimiehille oiva tuote parantuvan akustiikankin kannalta.


Näyttää ainakin omaan silmään tuo Ovelus-merkkinen valmis rimakatto siltä, että se ei kummoisesti akustiikkaan auta. Pitäisi minusta olla rimojen päällä vaikka joku musta kangas tai paperi ja sen päällä sitten vaikka kovavillaa tai akustiikkalevyä, jonne äänet voisivat vaimentua. Kai tuo valmiskin voi jonkinlaisena diffuusorina toimia. Mitoitus sellainen, että e toimi kovin hyvin siinäkään tarkoituksessa.
 

jko

Huoltovalikon jäsen
Kaikki LED nauhat ovat värilämpösäädettävää mallia. Katossa oleva vielä COB mallista, jossa ei näy pisteet. Onneksi senkin sävy tosiaan sattui olemaan samaa muun nauhan kanssa. Yleensä en haluaisi tuollaista suoraa LED linjaa mihinkään, vaan juurikin mielummin epäsuorasti. Katon rimoitus on halkaistua väliseinätolppaa, ja siihen oli pakko tehdä johonkin sauma, muuten olisi tullut liian isoja moduuleja asennettavaksi ja sovitettavaksi. Nytkin oli hullu homma saada kaikki tasapainoon. Kun ei ne seinät kuitenkaan koskaan ole ihan suorakulmassa ja kaikki kertaantuu noissa rimoissa. Ne ovat vielä tehty moduuleina niin, että yläpuolelta on ensin laitettu taustakangas. Sitten ammuttu naulapyssyllä rimat kohtiin joissa katossa menee koolaus. Sitten ruuvattu mustilla ruuveilla ne kattoon rimojen välistä, jotta mitään ei jää näkyviin. Ihan järkyttävä duuni ensin halkaista väliseinätolpat, hioa ne, öljytä ne, rakentaa moduulit ja sitten kiinnittää kattoon. Mikäli olisi joutunut työstä maksamaan, niin olisi varmasti ollut tämän tienoon kallein katto ainakin.

Kyllä tuossa koko keittiötä puuhatessa sellainen 8kk meni, suunnitteluun ja tekemiseen. Ei todellakaan koko ajan tehden. Aika monella kaverilla ei ollut mitään käsitystä miten paljon voi asioihin mennä aikaa, kun itse tekee ja ei sen yksinkertaisimman kautta. Monet hoki meille "no eiks se vieläkään ole valmis". No olisi varmaan jos olisi vaan maalattu katto ja olisi pari työmiestä. Itse kun nauttii tekemisestä, ja mielummin laittaa sen rahan materiaaleihin kuin maksullisiin miehiin niin aikataulu ei saa olla liian tiukka.

Tahtoo se suunnittelu ja mietintä viedä yllättävänkin paljon aikaa. Varsinkin jos jotain sellaista on tekemässä, jota ei löydy maailmassa mistään valmiina ainakaan myytävänä. Sitten myös tarvikkeiden tilaamisen kanssa menee helposti kuukausi kaksi kun niitä ei välttämättä saa mistään suoraan Suomesta tai Euroopasta tilattua vaan pitää tilata jostakin Aasiasta yleensä joskus Yhdysvalloista.

Itselläni pienenä projektina on nyt tehdä vähän tämän näköinen "valeikkuna", koska yhteen huoneeseen kaipaisin ikkunaa myös neljänteen suuntaan.

IMG_0804.JPG


Opaalipleksi "49" hommattu ja leikautettu, alumiininen upotettava "ikkunakehys" on hommattu, alumiininin jäähdystyslevy led nauhoille on leikattu, luokkaa sata wattiset laadukkaat 4000K ja 6000K led-nauhat ostettu Saksasta ja Mean Wellin 24V laatumuuntaja ja sähköt vedetty ja värintoisto CRI 90 luokkaa noissa nauhoissa. Homma alkaa olla nyt pian valmis, mutta LEDien PWM himmentimet vaihdan vielä ehkä toisenlaisiin, koska PWM taajuus on 750 Hz ja se näkyy ikävästi raitana kuvassa ja videokuvassa jos huoneessa ottaa kuvan tai kuvaa videota ja LEDit on himmennetty.

Tuollainen pieni projekti, jonka helposti kuvittelisi valmistuvan päivässä tai illassa muutamassa tunnissa, mutta todellisuudessa se vaatii varmaan kaikkineen suunnitteluineen ja tarvikkeiden hakemisineen ja rakenteluineen viikon työmäärää vastaavan määrän tunteja. Ja maksaa tarvikkeetkin yli 500 euroa.

Välillä sitten suunnitelmia pitää korjata lennossa. Esimerkiksi silloin kun huomaa, että esimerkiksi ne led-nauhat erottuu taustalta raitoina opaalipleksissä, kun niiden välinen etäisyys on 7 cm vaikka itse laskeskellut ettei pitäisi enää erottua. Sitten kokeillaan mikä toimii ja muutetaan valaisimen rakennetta niin, että etäisyydeksi valonauhojen ja opaalipleksin väliin saadaan 10 senttiä, jolloin ne eivät enää erotu lainkaan vaan opaalipleksi näyttää taseisesti valaistulta aivot tulkitsevat sen olevan jonkinlainen ikkuna ulos. Silloin lopputulos on onnistunut kun kukaan ei siihen osaa kiinnittää oikein mitään huomiota.

Iso työ kaikkiaan, mutta nyt on sitten värilämpötilaltaan ja valonmäärältään vapaasti säädettävä 125*35 cm "ikkuna", josta tulee valoa maksimissaan 10-20 tuhatta lumenea riippuen värilämpötilasta ja siitä miten kirkkaalle sen säätää. Toimii vielä noiden Zigbee 3 / Philips Hue siltojen yms. kanssa langattomasti, jolloin sen voi ajastaa kännykällä vaikka aamuisin kirkastumaan vähitellen 30 minuutin aikana nolla teholta täydelle teholle.

Vielä kun löytyisi jostakin PWM himmennin, joka toimii Zigbee 3 systeemien kanssa yhteen ja jonka PWM taajuus on vähintään 25 kilohertsiä niin olisi kyllä kiva. Pääsisi sillä kokonaan eroon siitä välkynnästä tai oikeastaan raidoista kuvissa. Ja joku systeemi löytyisi, joka mittaisi ulkovalon värilämpötilaa ja säätäisi valaisimen värilämpötilan vastaamaan ulkona kulloinkin olevan luonnonvalon värilämpötilaa.
 

PeeHoo

Huoltovalikon jäsen
Sijainti
Espoo
Laitteisto
Vu+ Duo2 (1x tuplaS2, 1xtuplaT), Vu+ Ultimo (3xT), Nvidia Shield Pro 2019, Denon X3700H, 2 x Raspberry Pi, Asus RT-AC5300, Asus RT-AC68U (AiMesh), ZenWifi AC (AiMesh)
Vihdoinkin keittiö on yhtä sokkelinpalaa vaille valmis. On ollut aikamoinen homma kun itse on tehnyt kaiken (poislukien putkityöt), niin aina ei vaan jaksa vääntää kun pitää ottaa rennosti ja muuallakin talossa on puuhailtu kovasti. Katto oli myös todella isotöinen.

Nyt mennään näissä viimeistelyissä ja yleensäkin ilmeessä sellaiselle tasolle että meikäläistä vituttaa (kateudesta) :mad:. Melkein toivoisin että @Mixu saisi bannia foorumilta 😂
 

Mixu

Valvoja
Sijainti
Turku
Tahtoo se suunnittelu ja mietintä viedä yllättävänkin paljon aikaa. Varsinkin jos jotain sellaista on tekemässä, jota ei löydy maailmassa mistään valmiina ainakaan myytävänä..
Kiitos kun jaksoit selittää noin yksityiskohtaisesti. Todellakin pystyn samaistumaan. Tosi hieno projekti ja varmasti upean näköinen livenä. En ole muuten koskaan tullut ajatelleeksi tuota värilämpötilan mittausta ulkona ja mätsäämistä sisällä. Kiitti vaan, taas menee aikaa ja rahaa..🤣
 
  • Kiitos
Reactions: jko
Ylös