Led-tekniikka tulee televisioihin (IFA-messut)

Sivustoa
		sponsoroi SatShop.fi

ankkanator

Huoltovalikon jäsen
Sijainti
saimaa
Led-tekniikka tulee televisioihin (IFA-messut)

Viihde-elektroniikan IFA-messut Berliinissä ovat perinteisesti suuri televisiotekniikan esittelypaikka.

Tänä vuonna alan teollisuus iloitsi lcd-taulutelevisioiden hyvästä myynnistä ja vielä paremmista markkinanäkymistä. Samalla kun lcd-näytön läpimurtoa juhlitaan, niin se on jo saanut vahvan haastajan led-tekniikasta.

Sony esitteli ensimmäisenä lcd-television, jonka taustavalaistus on ledien varassa. Panasonic ja Samsung lupailivat vastaavia ratkaisuja markkinoille lähitulevaisuudessa. Ledin läpimurto tapahtunee kuitenkin kotiteatteriprojektoreiden kautta.

Texas Instruments esitteli hehkulamputtoman dlp-projektorin. Sen markkinoille tuloa saadaan kuitenkin vielä odottaa.

Valmiita ratkaisuja löytyy led-tekniikalla toimivista taskuprojektoreista. Ensimmäisenä myyntiin tullut Aiptekin Pocketcinema V10 takaa led-valolähteillään 20 000 tuntia kuvaa, jonka valovoima on 10 ansi-lumenia ja on pimennetyssä tilassa siedettävää tasoa 50 tuuman kokoon asti.

Kodinkoneet valtasivat IFA:n Berliinin IFA-messut (Internationale Funkausstellung) eivät ole enää vain viihde-elektroniikan, vaan kaikkien kodinkoneiden tapahtuma.

Joillekin elektroniikkajäteille, kuten Philipsille tämä mahdollisti oman tuotepaletin entistä monipuolisemman esittelyn. Osastolla tarjoiltiin televisioiden ja musiikkisoitinten ohella myös espressoa omista kahvinkeittimistä ja parranajoa omilla partakoneilla.

Suureksi osaksi elektroniikkamessuilla esillä olleet kodinkoneet olivat perinteisiä laitteita. Tietotekniikkaa hyödyntäviä laitteita oli vain muutamia, kuten Juran espressokeitin, jota voi ohjelmoida netin kautta tai LG:n jääkaappi, johon oli istutettu dvd-soitin ja lcd-näyttö.

Automaattisesti täydennyksiä netin kautta tilaavia jääkaappeja tai muita futuristisia laitteita ei messuilla näkynyt.

Pääasiallinen markkinointikriteeri oli energiansäästö. IFA:n omassa messulehtisessä kehuttiin saksalaisia kodinkonevalmistajia.Suurempia ja parempia televisioita

Messuisäntien mukaan televisioista tulee isompia, litteämpiä ja entistä tarkempia. Ja halvempia.

Samalla, kun laitevalmistajat markkinoivat yhä isompia näyttöjä, ja esittelevät näytön standardikokona jopa 37 tuumaa, niin pienempien näyttöjen hinnat kaupassa ovat koko ajan huomattavasti halventuneet.

Isojen näyttöjen myötä teollisuus on halunnut avata tietä teräväpiirtokuvalle. Tänä vuonna yhä useampi laite pystyy täyteen full hd -kuvaan eli laite toistaa näytöllä 1 080 vaakajuovaa.

Sisältöpuolella teräväpiirtoa tarjoava dvd:n seuraajasodan voittanut blu-ray ei ole vielä osoittautunut odotetuksi myyntimenestykseksi.

Yhtä vaikeaa näyttää laitevalmistajilla olevan vakuuttaa kuluttajaa kännykkätelevision erinomaisuudesta. Edellisillä IFA-messuilla povattiin sen läpimurtoa, mutta nyt siitä ei enää pidetty ääntä, vaikka EU on asettunut yhden standardin, dvb-h:n taakse.

Saksalainen Fraunhofer-instituutin tutkijoiden mukaan internet-tv:n leviämistä hidastavat hankalat käyttöliittymät sekä korkeat tekijänoikeusmaksut.


lähde : Tekniikka & Talous
 
Ylös