Kuvanlaadusta

Sivustoa
		sponsoroi SatShop.fi

anttist2

Huoltovalikon jäsen
Kuvanlaadusta

Postaanpas tämän tännekin herättämään keskustelua.

Heräsin tässä ihmettelemään että miten on mahdollista etteivät Saksalaiset juurikaan valita digi-tv:n kuvanlaadusta vaan ovat pikemminkin innoissaan sen perusteella mitä olen eri foorumeita lueskellut. Suomessa tilanne tuntuu olevan toinen.

Saksassa käytettävillä lähetysparametreillä muxin siirtonopeus on 14.75 Mbit/s ja Suomessa 22.12 Mbit/s. Saksalaiset tunkevat muksiinsa 4 kanavaa eli suoraan muksin kapasiteetista jaettuna 3.69 Mbit/s kanavaa kohti. Suomessa vastaavasti Mux A: 22.12 Mbit/s / 5 = 4.424 Mbit/s, Mux B: 4.424 Mbit/s, Mux C: 4.424 Mbit/s (poislukien sextv.fi, estradi ja alueelliset kanavat).

Yksi mahdollinen syy on tietysti että Saksalaiset eivät lähetä radiokanavia (vai lähettävätkö?) Se ei edelleenkään selitä mux B:n osalta mitään, koska siinä ei ole radiokanavia. Mux B:n ohjelmat ovat kuitenkin ne joiden laadusta eniten valitetaan. Radiokanavien kanssakin nopeutta pitäisi kuitenkin jäädä vähintään saman verran kuin Saksassakin. Yksi pieni osansa asiaan on tietysti Mux B:n kuvaan poltetulla tekstityksellä joka liikkumattomana kohteena liikkuvassa
MPEG2 kuvassa ei ilmeisesti ole kovin optimaalinen asia pakkausalgoritmien tehokkuuden kannalta. Miten suuri vaikutus tällä sitten lienee? Tuskin sekään selittää asiaa kokonaan. Toiseen suuntaan vaikuttaa se että Saksalaisista kanavista osa lähettää Dolby Digital ääntä joka vie enemmän kaistaa.

Onko Suomessa siis:
a) enemmän muuta roskaa mukana, MHP jne.
b) lähetysrauta joka ei osaa ottaa kaikkea irti muxin kapasiteetista
c) lähetyshinnoittelu jonka vuoksi muxin kapasiteettia jää käyttämättä
d) kuluttajat jotka valittavat herkemmin

Käsittääkseni Suomen kanavamäärällä ja lähetysparametreillä pitäisi olla kaikki edellytykset kohtuullisen hyvään kuvaan oikein käytettynä.
 
Takaisin
Ylös