Kolmiulotteinen televisio syntyy madonrei'illä

Sivustoa
		sponsoroi SatShop.fi

ankkanator

Huoltovalikon jäsen
Sijainti
saimaa
Kolmiulotteinen televisio syntyy madonrei'illä

Suhteellisuusteorian kummajaisia arkikäyttöön

Suomalaistutkijat ovat mukana hankkeessa, jossa on kehitetty kolmiulotteinen televisio. Kuvapisteenä toimii varsin erikoinen materiaali, madonreiän pää suhteellisuusteoriasta. Kenellekään on tuskin yllätys, että käytännön toteutuksessa on vielä haasteita, mutta hämmästyttäviä tuloksiakin on jo saatu.

Kansainvälinen tutkijaryhmä on luonut matemaattisen mallin madonreiän rakentamiseksi, ja tutkijaryhmässä on Suomesta mukana matematiikan professori Matti Lassas Teknillisestä korkeakoulusta.


Tarvitaan näkymättömyysmateriaalia ja madonreikiä

Tutkijat kertovat, että madonreikä on suhteellisuusteoriassa käytetty käsite, jolla tarkoitetaan tavallisen avaruuden ulkopuolella kulkevaa oikotietä kahden paikan välillä. Termi madonreikä on peräisin leikkimielisestä toteamuksesta, että omenassa oleva mato pääsee omenan läpi nopeammin tekemänsä tunnelin läpi kuin omenan pintaa pitkin.

Aiemmin sama matemaatikkoryhmä on tutkinut näkymättömyysverhoamisen teoriaa. Näkymättömyysverhoamisella tarkoitetaan kappaleen vuoraamista eksoottisella materiaalilla niin, että vuorattuun kappaleeseen osuva valo kiertää kappaleen ympäri. Tällöin kappale vaikuttaa kauempaa katsottuna näkymättömältä.

Uusi ehdotus madonreikien rakentamiseksi vastaa putken vuoraamista näkymättömäksi, jolloin putken alku- ja loppupää on ikään kuin yhdistetty näkymättömällä tunnelilla.


Metamateriaaleilla on jo saatu "ihmeitä" aikaan

Tutkijat kertovat, että näkymättömyysverhon ja keinotekoisen madonreiän rakentamiseen tarvittavat uudet materiaalit, eli niin kutsutut metamateriaalit, ovat juuri nyt aktiivisen tutkimuksen kohteena. Vuonna 2006 Duken yliopistossa onnistuttiin kehittämään näkymättömyysverhoamiseen soveltuva metamateriaali, joka toimii mikroaalloilla.

Vastaavat materiaalit soveltuvat keinotekoisten madonreikien rakentamiseen mikroaaltojen käyttämillä taajuuksilla. Mutta kolmiulotteisen television rakentaminen tulee vaatimaan samanlaisia materiaaleja näkyvän valon aallonpituuksilla. Tämä taas edellyttää erittäin kehittynyttä nanotekniikkaa.

Tutkijoiden mukaan ensimmäisiä oikeita sovelluksia saatettaisiin nähdä tutkatekniikassa ja lääketieteen kuvantamisessa.
 
Ylös