Koeajossa Dr.HD D15

  • Viestiketjun aloittaja huve
  • Aloituspäivämäärä
Sivustoa
		sponsoroi SatShop.fi

huve

Huoltovalikon jäsen
Tilasin Irlannista tämän boksin, että saisin ennen joulua. Kun ei tilauksessa näkynyt statuksen muutoksia kauppiaan webbi-sivuilla lähetin tiistai aamuna sähköpostia. Vastauksena tuli, että heillä oli ollut ongelmia serverissä ja laittoi paketin postiin samana aamuna kuten seurannasta näkyi. Paketti olikin sitten noudettavissa perjantaina postista vaikka oli tullut tavallisella postilla kirjattuna kirjeenä. En uskonut saavani sitä ennen joulua, mikä oli mukava yllätys. Tämän kaupan valinta perusteena oli, että webbi-sivuilla luki käyttävänsä GLSsää (jota ei siis käytetty) ja Saksassa oli kaksi kauppaa, mutta saksalainen sofort lieferbar on minulle aina tarkoittanut,
että postitetaan viikon päästä tilauksesta.

Mustassa pahvilodjussa toisella puolella tekstit englanniksi ja toisella venäjäksi. Viritin, kake, patterit ja n. 1,8 m HDMI-johto, virtalähde rakennettu boksin sisälle. Manuaali venäjäksi ja englanniksi. Manuaalin kannessa lukee D15 / F15 ja kummankin boksin speksit ja kuvat etu- että takapaneelista, kummassakin ilmeisesti sama kake, koska siitä oli vain yksi kuva. Aikovatkohan jatkaa F15 valmistusta? Ilmeisesti ei kauheasti eroa mallien välillä. Manuaali on kyllä uusi painos, kun kuvassa jossa päivitetään firmistä on grandtriple niminen tiedosto jolla päivitetään.

F15 enemmän liitäntöjä; lnb, lan, 2xusb, hdmi, scart, komponentti, komposiitti, sarjaportti, spdif, audio, kolme kortin lukijaa, speksien mukaan sekä prosessorissa kellotaajuutta 100 Mhz vähemmän kuin D15. D15:ssa siis yksi usb, hdmi, komposiitti, audio, spdif, sarjaportti, lnb (in ja out) ja lan.

Kokemusta minulla ei ole muista bokseista kuin Faval Mercury HS100 (50 eur), FTA USB PVR, jossa aika herkkä viritin ja muutaman päivän kokemus Golden Media Triplexistä, jota koitin kesällä ennen kuin se meni kaverille, eikä siitäkään enää paljoa muista.

D15 jonkin verran nopeampi toiminnoissaan kuin Faval ja käynnistys kesti viisi sekuntia kauemmin, 20 sekuntia. Verkkoliitännän kautta sai säätiedot, kartan ja webbiradioita sekä yhteyden pc:hen, jossa piti olla oma ohjelma käytössä. Myöhemmässä päivityksessä luki että ftp olisi tullut mutten kokeillut. Verkkojuttuja kokeilin kerran, eipä ollut tarvetta muulloin. Firmiksen saa päivitettyä lanin kautta, kun tiedosto on omalla tietokoneella, webbi-päivitystä ei ole.

Kanavat sai järjetykseen salauksen, transponderin tai aakkosten mukaan,vasemmalla aakkoset joista voi valita. Kanavia voi editoida (myös PIDit) erillisessä valikossa. Transpondereihin ei pääse käsiksi kuin tietsikalla eikä niitä boksissa saa sortattua taajuuden mukaan vaan uudet löydetyt transponderit tulee vanhojen perään. Eli boksissa voi lisätä transpondereita, muttei deletoida.

Blind scan toimii ihan hyvin, ei tosin aina löydä kaikkea. Spektrianalysaattori on myös ihan näppärä ja nopea, mutta olisin tehnyt siitä isomman, ruudulla olisi tilaa. Jotta palkeista muodostuvasta spetristä olisi iloa tulee sitä zoomata, joka onnistuu nuolinäppäimillä. Keskustelupalstoilla kertovat, että toimii nopeammin kuin F15, samoin kuin blind scan. Kuva on hyvä, parempi kuin Favalissa, mutta johtuneeko D15 1080p:stä kun Favalissa 1080i.

27,5W sain kanavat viritettyä sisälle (PIDit tuli mukana), mutta avain oli muuttunut, joten en päässyt testaamaan. Eli pystyi 44100 DVB-S2 nopeuteen toisin kuin boksin spekseissä on määritetty. Jos PIDit ei tulisi mukana niin niitä siis pääsisi laittamaan itse kanavien editointi menun kautta.

Minulla on siis Golden Interstar (Famaval) 110 (105*114 cm) lautanen, Inverto black ultra single LNB and Moteck SG2100a moottori. Virittimiä Faval Mercury HS100, 50 euron yksinkertainen FTA USB PVR ja Mystique SaTiX-S2 Sky V2 USB tietokonekortti (46 Eur). Käytössä halpaa koksukaapelia ja halpoja valmiina ostettuja F-kaapeleita sekä puolen metrin lättänä ikkunakaapeli.

Tietsikkakortti on hiukan Favalia herkempi. Kun Favalissa kuvassa häiriöitä niin kortissa hyvä kuva, toisinaan myös molemmissa kuvissa häiriöitä yhtäaikaa. Kurkkasin Favalin sisälle ja siinä virittimenä Sharp S7HZ7306A ja demodulaattori Availink AVL2108LGa. Tuota Sharpin viritintä on ainakin ollut Openbox S10, jota amerikkalaisilla palstoilla sanotaan herkäksi. Tosin ainakin yksi verkkokauppa lopetti S10 myynniin kun niissä oli niin paljon vikoja. Availinkin demodulaattoria löytyy ainakin Azboxeista ja pystyy speksien mukaan 45000 nopeuteen niin DVB-S kuin S2. Myös Faval löytää 27,5W kanavat, mutta siihen ei saa BISSin purkua. Mystiquessa M88DS3103 demodulaattori and M88TS2022 viritin. D15:sta en ole nähnyt missään mikä chippejä siinä on sisällä.

Kun laitoin vehkeen ensimmäisen kerran tulille niin hyvä paikka olisi kokeilla 28E, niin näkisi tuleeko paremmin parvekelaseista läpi. Eipä tullut kaikki transponderit eutelsat 28A:sta, mutta ei tule muillakaan virittimillä. Sitten lasit pois edestä. Ja hämmennys suuri kun ylätaajuusalueelta (12,5-12,73 GHz) jäi usempi transponderi puuttumaan. Ne kyllä löytyi transponderilistoista, mutta ei vaan D15 kaikkia löytynyt. Faval kiinni D15:ssa sen lnb-out liittimestä ja löytää ja näyttää kaikki kanavat virheettömästi. Yritin etsiä D15 asetuksista, jos olisi jotain pielessä, mutta ei ole. Sitten uutta yritystä suoralla 5m kaapelilla lnb:stä suoraan virittimeen, siis kulkematta moottorin ja ikkunakaapelin kautta. Ei vieläkään kaikkia transpondereita, 12524H ei mitään (SNR n. 3,8 dB viritysmenussa) ja 12560H 4,4 dB, kun virheettömään kuvaan tarvitaan n. 4,7 dB näissä DVB-s FEC 2/3 transpondereissa.

Ohessa kuva, jossa olen vertaillut näitä kolmea viritintä Eutelsat28A:ssa. D15 ja tietsikka kortti siis vaativat n. 4,7 dB ja Faval 17% virhettömään kuvaan. Kyseessä siis optimitilanne suoralla kaapelilla lnb:stä D15 boksiin, jossa sinkku ei kulje moottorin ja ikkunakaapelin kautta. Ja D15 lnb-outista Favaliin tai Mystiqueen, jota ne aina huonommassa asemassa kuin D15.d15 faval mystique e28a.png

Kokeilin heikkoja transpondereita (12,5-12,75 GHz) myös 36E ja 5E, joissa sama ilmiö Favalilla näkyy ja D15 ei. Lisäksi tuossa loop-thrussa tulee myös häviöitä. Kun katselin suomi-ruotsi nuorten MM-matsia 16E, niin D15 oli hyvä kuva, mutta Favalissa pätki pahasti ja Mystiquessa hyvä kuva.Kun kaapelin laittoi suoraan Favaliin niin siinä oli hyvä kuva. D15 loop-thru on aktiivinen. Jos boksin menussa on laittanut boksin näytön energiansäästötilaan (näyttö pimeä), niin kuso ei kulje, mutta jos on normal tilassa (näytössä kello, kun boksi kiinni), niin kuso kulkee.

Eli jos etsii herkkää viritintä, niin ei voi suositella. Blind scan ja spektrianalysaattori toimivat hyvin. Haluaisin päästä myös deletoimaan turhia transpondereita itse boksissa ja saada ne lajitelluksi taajuuden mukaan.

Kun ilmoitin Irlantiin, että boksi tulee takaisin ja että viritin ei ole herkkä, niin vastasi, että F15:ssa on herkkä viritin, mutta on loppuun myyty. Keskustelupalstoilla en ole nähnyt kuin yhden muun harrastajan sanoneen viritintä epäherkäksi. Feedejä 3E:stä F15:lla näkyi, mutta D15 ei. Kun manuaalissa on esillä tuo F15 niin tuleekohan vielä myyntiin. D15:sta voisi sanoa, että ovat
ryssineet muuten hyvän boksin huonolla virittimellä.

Jatkosuunnitelma olisi joku enigma2 boksi. Jos siinä ei ole herkkä viritin niin voisi koittaa viritellä tuota Mystiquea siihen, ainakin sille on Linux ajurit, joten voisi olla enigmassakin. Skannailua voisi sitten tehdä tiesikalla usb-kaapeli vaihtamalla. Tai jos F15 tulisi vielä myyntiin tai sitten geosatpro microhd, mutta sitä ei taida saada kuin suoraan amerikasta. Spektreissä näkyy singnaalin vaimenemista ylätaajuuksilla, joten voisi joskus kokeilla vaikuttaako parempi kaapeli mitenkään. Suurin häviö tulee kyllä lättänässä ikkunakaapelissa.
 

aints

Huoltovalikon jäsen
Sijainti
Vantaa
Laitteisto
AX HD61 GigaBlue Trio 4K 2x amazon firestick 4K max, 2x nvidia shield pro
Sinun tulee rekisteröityä nähdäksesi muutakin kuin ensimmäisen viestin sisältö.
 

Liitetiedostot

  • D15_119p_130926.rar
    3.1 MB · Lukukerrat: 1
Takaisin
Ylös