KKO: Suojauksen purku ei ole laitonta

Sivustoa
		sponsoroi SatShop.fi

Raitsa

Ylläpitäjä
Ylläpitäjä
Sijainti
Turku
Laitteisto
3 * Nvidia Shield + Synology NAS DS218+ LG 77CX6LA + Genelec + RasPi/rAudio + Adam T5V + T7V + T10S - ArcoLinux
Lainaus Digitoday.fi: http://www.digitoday.fi/digi98fi.nsf/pub/md20030630131016_j_30449988

Helsinki (30.06.2003) - Korkein oikeus on pitänyt ennallaan hovioikeuden päätöksen, jonka mukaan satelliittitelevision salausjärjestelmän ohittavia älykortteja valmistanut ja myynyt henkilö ei syyllistynyt väärennökseen toimissaan.

Syytetty oli valmistanut älykortteja tallentamalla piirilevylle kiinnitettyyn mikropiiriin suojattujen satelliittitelevisiolähetysten katselemiseen tarvittavat tiedot. Henkilö oli myynyt kräkättyjä kortteja edelleen.

KKO:n perjantaina julkistetun päätöksen mukaan mukaan älykorttia, jonka tarkoitus oli purkaa salaus vastaanottolaitteen vastaanottamasta lähetyksestä, ei voitu pitää sellaisena rikoslaissa tarkoitettuna todistuskappaleena. KKO hylkäsi tällä perusteella henkilön saaman syytteen väärenöksestä.

Käräjäoikeus tuomitsi

Syyttäjä vaati krakkerille Oulun käräräoikeudessa tuomiota törkeästä väärennöksestä. Syytetty oli syytteen mukaan valmistanut Oulussa 100 - 150 kappaletta vääriä todistuskappaleita eli tässä tapauksessa kräkättyjä älykortteja.

Syyttäjän mukaan älykortteja oli tarkoitus käyttää harhauttavina todisteina. Älykorteilla oli mahdollista katsella salattuja satelliittitelevisio lähetyksiä. Syytetty myönsi syytteen kuvaaman toiminnan, mutta katsoi, ettei ollut syyllistynyt rikokseen.

Oulun käräjäoikeus tuomitsi syytetyn ehdolliseen vankesrangaistukseen. Tuomio kumottiin myöhemmin hovioikeudessa. Tuomista valitettiin KKO:hon, joka kuitenkin piti hovioikeuden vapauttavan tuomion ennallaan.

- Rikoslaissa ei nykyisin ole säädetty rangaistavaksi suojauksen purkujärjestelmien oikeudetonta valmistamista tai muita vastaavia purkujärjestelmiin kohdistuvia toimia, Hovioikeus totesi KKO:n vahvistamissa perusteluissaan.
 

Muuli

Huoltovalikon jäsen
Sinun tulee rekisteröityä nähdäksesi muutakin kuin ensimmäisen viestin sisältö.
 
Takaisin
Ylös