Kiina julkisti EVD-speksit

Sivustoa
		sponsoroi SatShop.fi

Raitsa

Ylläpitäjä
Ylläpitäjä
Sijainti
Turku
Laitteisto
3 * Nvidia Shield + Synology NAS DS218+ 2 * LG 77" + Genelec + WiiM Pro Plus & Mini + Adam T5V + T7V + T10S - ArcoLinux
http://fin.afterdawn.com/uutiset/arkisto/4711.cfm

Kiinan hallitus julkisti tänään lopulliset määritykset uudelle DVD:n kanssa kilpailevalle formaatilleen, EVD:lle. Julkistuksen ajoitus oli loistavasti suunniteltu, sillä parhaillaan DVD Forum on pattitilanteessa neuvotteluissaan DVD-formaatin seuraajan valinnasta. DVD Forum on umpikujassa siitä, kumpi kilpailevista länsimaisista formaateista, HD-DVD vaiko BD-ROM, valitaan korvaamaan nykyinen punaiseen laseriin pohjautuva DVD.

Kiina on suunnitellut omaa formaattiaan jo vuosia, mutta kehitys on kiihtynyt viimeisen parin vuoden aikana, kun Kiinasta on kasvanut maailman ylivoimaisesti suurin DVD-soitinten valmistusmaa ja maasta ulos vierivät lisenssimaksudollarit ovat olleet omiaan jouduttamaan kehitystä. Kiinan uusi formaatti EVD eli Enhanced Video Disc pohjaa sekin siniseen lasersäteeseen kuten myös DVD Forumin hampaissa olevat länsimaiset uudet formaatitkin ja tarjoaa siten selkeästi suuremman tallennuskapasiteetin kuin nykyinen punaiseen laseriin pohjautuva DVD (mutta tarkkaa tietoa EVD:n tallennuskapasiteetista ei toistaiseksi ole). Suurin uutuus formaatissa on kuitenkin käytetty pakkausmetodi. EVD käyttää yhdysvaltalaisen On2 Technologiesin kahta formaattia, vaihtoehtoisesti joko VP5:ä tai VP6:a. Molemmat formaatit ovat useissa testeissä voittaneet kuvanlaadussa ns. Advanced Simple Profile -määritystä käyttävät MPEG-4 -pakkauskodeekit, kuten XviDin sekä DivX5:n. On2:n mukaan kiinalaiset valmistajat joutuvat maksamaan On2:lle lisenssimaksuina kaksi dollaria valmistettua soitinta kohti, joka on selkeästi edullisempaa kuin koko lisenssipaketti joka DVD-soitinten niskaan yhytetään. Lisäksi On2 ei peri lainkaan lisenssimaksuja myydyistä levyistä, joka on omiaan tekemään formaatista entistä kiinnostavamman kiinalaisten ja monien muidenkin silmissä.

EVD pystyy tallentamaan sekä tavallisia PAL- ja NTSC-resoluutioita sekä HDTV-resoluutioita. EVD:n toivotaankin auttavan Kiinan HDTV-lähetysten suosion nopeassa kasvattamisessa lähivuosien aikana. Soitinten suurin ongelma tulee ainakin aluksi olemaan hinta, sillä EVD-soitin, joka ei siis tue ollenkaan alaspäin DVD-formaatteja, tullee maksamaan Kiinassa hieman reilu 200 euroa, kun taas tavallinen DVD-soitin maksaa Kiinassa vain noin 85 euroa.

Lisää aiheesta:
http://www.reuters.co.uk/newsArticle.jhtml?type=technologyNews&storyID=3842033&section=news
http://www.eetimes.com/sys/news/OEG20031118S0012
 
Takaisin
Ylös