Kalske määräsi nettiaktivistin syytteeseen dvd-purkuohjeesta

Sivustoa
		sponsoroi SatShop.fi

ankkanator

Huoltovalikon jäsen
Sijainti
saimaa
Kalske määräsi nettiaktivistin syytteeseen dvd-purkuohjeesta

Itsensä salanimellä ilmiantanut nettiaktivisti Marko Sihvo saa haluamansa oikeudenkäynnin Helsingin käräjäoikeudessa. Aktivistin toiveen toteutti apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske.

Jorma Kalske on päättänyt syyttää 30-vuotiasta helsinkiläismiestä dvd-levyjen kopiosuojauksen purkuohjeen levittämisestä internetissä. Teko on kielletty Lex-Karpela -nimellä tunnetussa, uudessa tekijänoikeuslaissa.


Tapaus on siitä harvinainen, että rikostutkinta käynnistyi miehen itsestään salanimellä tekemän tutkintapyynnön vuoksi, Helsingin Sanomat uutisoi. Lehden mukaan 30-vuotias mies kertoi poliisikuulustelussa olevansa ammatiltaan kansainvälinen vapaustaistelija.

Sihvo on aktiivisesti levittänyt tietoa tutkinnan etenemisestä, poliisikuulusteluista ja muun muassa takavarikoitujen tietokoneiden ja levyjen määristä.

Aktivisti on ilmoittanut vastustavansa sananvapauden rajoituksia julkaisemalla sensuroitua ja kiistanalaista materiaalia netissä.

Mies myöntää, että hän on julkaissut ylläpitämällään nettisivustolla tietokoneohjelmia, joiden avulla voi purkaa dvd-levyjen content system scrambling eli css- kopiosuojauksia.

Kalskeen mielestä kyse on teknisen toimenpiteen loukkausrikkomuksesta ja julkisesta kehottamisesta rikokseen.

Joukko tekijänoikeusaktivisteja teki vastaavanlaisissa tapauksissa tutkintapyynnöt itsestään jo toissa kesänä. Helsingin käräjäoikeus hylkäsi heidän syytteensä viime toukokuussa sillä perusteella, että laki kieltää vain tehokkaan kopionsuojauksen kiertämisen. Oikeus piti css-kopiosuojausta tehottomana. Syyttäjä on valittanut päätöksestä hovioikeuteen.

Keskusrikospoliisi tutki ”kansainvälistä vapaustaistelijaa” myös kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Mies oli koonnut omille sivuilleen runsaasti linkkejä rasistisille sivustoille. Helsingin Sanomien mukaan vähemmistövaltuutetun mielestä mies oli syyllistynyt kiihottamisrikokseen.

Sivuilla oli myös linkkejä sivuille, joilla käsitellään itsemurhaa, huumausaineita ja anarkistista toimintaa. ( www.parazite.org )

Kalske katsoi kuitenkin, että linkeillä mies arvosteli sananvapauden rajoituksia.


lähde: Digitoday
 
Ylös