Kaiuttimien sijoitteluongelma

Sivustoa
		sponsoroi SatShop.fi

JiiPee

Huoltovalikon jäsen
Sijainti
Espoo
Tulipa tuossa ostettua Philipsin MX980 -kotiteatteripaketti, 5+1 kaiutinta + viritinvahvistin.
Nyt kun tässä suunnittelin paketin tuloa odotellessa, miten kaiuttimet sijoittaisin, niin huomasin että se onkin vähän ongelmallista.

Olohuone on katselusuunnassa n. 4 metriä pitkä, ja leveyssuunnassa ehkä saman verran leveä. Sohvalta katsottuna vasemmalle puolelle avartuu lisäksi ruokailutila, joka on siis samaa tilaa, ei väliseiniä tms.

No, ongelma koskee lähinnä etukaiuttimien sijoittelua. Tv-tason molemmin puolin on 2 metriä korkeat kirjahyllyt, joista toisessa on lasiovet. Tv-taso on 120cm leveä, ja hyllyt "kiinni" tv-tasossa, eli mitään rakoa ei jää. Eli, hyllyjen välissä tilaa tuo 120cm. Tv:n yläpuolella on pari hyllykköä, kirjahyllyjen välissä.
Nyt olen tietty selaillut nettiä kovasti, ja mm. Dolbyn sivuilta löytyi hyvät sijoitteluohjeet, mutta eihän niitä etukaiuttimia saa millään siten, kun ohjeissa. Eli, niitä ei saa ensinnäkään samaan linjaan, koska tv tulee seinästä niin paljon ulos (kirjahyllyt n. 30cm syviä). Toisaalta, tyhjä tila tv:n ympärillä on tuo 120cm, joten sitä kauemmaksi etukaiuttimia ei saa. Kun ei nuiden lasiovienkaan takia kaiuttimia voi laittaa hyllyyn.

Vaihtoehtoja sijoitukselle siis ovat:
1. Keskikaiutin tv:n päälle ja sivukaiuttimet samalla korkeudelle kirjahyllyihin kiinni.väliä kaiuttimille jää siis vain joku 100cm.
2. Keskikaiutin tv:n päälle ja sivukaiuttimet kirjahyllyjen päälle (siis 2 metrin korkeuteen! Tällöin ne tietenkin saa etäämmälle toisistaan).
3. Kaikki 3 kaiutinta noihin tv:n yläpuolella oleviin hyllykköihin. Tällöin sama ongelma kuin 1. vaihtoehdossa, eli kaiuttimet metrin päästä toisistaan.
4. Keskikaiutin tv:n päälle ja sivukaiuttimet tv:n viereen tv-tasolle.

Nyt se suuri kysymys, eli mitä kannattaa tehdä? Joku sanoisi ehkä, että muuttaa järjestelyä tms. mutta se ei valitettavasti onnistu.
Saako äänistä mitään iloa irti jollain järjestelyllä? Auttaisiko esim. jos kaiuttimet laittaa ylös ja suuntaa ne katsojaa kohti?

Itse en ole mikään hifiasiantuntija, ja uskon että äänet minun korviini saattavat kuulostaa upeiltakin vaikka millä järjestelyllä, mutta olisi kiva jos kertoisitte hyviä vinkkejä. Toivottavasti saatte jonkinlaisen käsityksen viestistäni.

Vielä nuista takakaiuttimista. Niiden sijoittelu tuskin on niin ongelmallinen, sillä ne saa seinään kyllä kiinni mihin vaan. Mutta, mille korkeudelle ne suurinpiirtein kannattaa laittaa ja suunnataanko ne kuulijaa kohti, eli siinä tapauksessahan ne ovat melkein toisiaan vasten.???

Paljon kysymyksiähän tässä tuli, mutta jos jaksatte vaivautua niin hienoa. Hyvää kesän jatkoa kaikille!
 

Raitsa

Ylläpitäjä
Ylläpitäjä
Sijainti
Turku
Laitteisto
3 * Nvidia Shield + Synology NAS DS218+ LG 77CX6LA + Genelec + RasPi/rAudio + Adam T5V + T7V + T10S - ArcoLinux
Sinun tulee rekisteröityä nähdäksesi muutakin kuin ensimmäisen viestin sisältö.
 

Raitsa

Ylläpitäjä
Ylläpitäjä
Sijainti
Turku
Laitteisto
3 * Nvidia Shield + Synology NAS DS218+ LG 77CX6LA + Genelec + RasPi/rAudio + Adam T5V + T7V + T10S - ArcoLinux
Sinun tulee rekisteröityä nähdäksesi muutakin kuin ensimmäisen viestin sisältö.
 
Takaisin
Ylös