Kaapeliverkon teräväpiirtolähetykset alkavat elokuussa

Sivustoa
		sponsoroi SatShop.fi

ankkanator

Huoltovalikon jäsen
Sijainti
saimaa
Kaapeliverkon teräväpiirtolähetykset alkavat elokuussa

Kaapeliverkon teräväpiirtolähetykset mahdollistavat järjestelmät tulevat käyttöön elo-syyskuussa. Lähetysten katseluun tarvittavia digibokseja on kuitenkin saatavissa vasta loppusyksyn-talven aikana, arvioi Ficomin HD-korttilinkitystyöryhmän projektipäällikkö Timo Santi.

Vaikka HD-sisältöä on tarjolla yhä enemmän, kaapeliverkon käyttäjillä ei ole Suomessa toistaiseksi ollut mahdollisuutta teräväpiirtolähetysten katseluun.

Ulkomaiset ohjelmayhtiöt vaativat omistamilleen HD-ohjelmasisällöille tiukkaa salausta laittoman jakelun estämiseksi. Suomalaisten kaapelitelevisioyhtiöiden tavoite on ottaa vaadittu korttilinkitys käyttöön elo-syyskuussa.

Korttilinkitys tarkoittaa käytännössä, että asiakkaan ohjelmakortille avatut, maksulliset teräväpiirtokanavat näkyvät vain siinä HD-laitteessa, johon kortti on määritelty.

Ohjelmakorttien ja HD-sovittimien linkitys on jo yleisesti käytössä muualla maailmassa.

- Suomen monia maita hitaampi tahti johtuu markkinoiden avoimuudesta. Kun muualla digibokseja jakelevat vain operaattorit, meillä boksin voi ostaa itse tai hankkia operaattorin kautta. Suomessa on myös paljon kaapelioperaattoreita, joten vie aikaa saada ne kaikki mukaan, Santi sanoo.

Santi arvioi, että kaapelioperaattori Welho on ensimmäisten joukossa teräväpiirto-ohjelmien levityksessä.


Boksit testiin
Ficom avittaa suomalaisia kaapelikuluttajien teräväpiirtohankintoja testaamalla markkinoille tuleva boksit.

Laitetestauksella sekä laitteiden toimivuus että ohjelmayhtiöiden edellyttämä HD-sisällön suojaus. FiCom-yhteistyössä kehitetyn Cable Ready HD -testin läpäisseen laitteen tunnistaa siinä olevasta Cable Ready HD -merkistä.

Myös nykyisillä HD-virittimillä varustetuilla televisioilla on mahdollisuus tulevaisuudessa katsoa maksullisia, korttilinkitystä vaativia ohjelmilla, mikäli televisio on Cable Ready HD -hyväksyttyä mallia. Kaapelioperaattorit vuokraavat katseluun tarvittavan Common Interface -moduulin television omistajalle.

Testattujen laitteiden lista löytyy osoitteesta www.kaapelitelevisio.fi, josta voi tarkistaa myös nykyiset Cable Ready -testatut laitteet ohjelmistoversioineen.


lähde : Talentum
 
Ylös