Iso kuva tosi halvalla

Sivustoa
		sponsoroi SatShop.fi

jenkki700

Huoltovalikon jäsen
Sijainti
Suomi
Iso kuva tosi halvalla

Löysin huuto.netistä LCD-projektorin. Philips videotykki (Lamppu rikki).
Voitin huudon kahdellakympillä. Maksoi hivenen enemmän saada sitä
postitse kotiin.
Kokeilumielessä halusin saada selville voiko alkuperäinen lamppu korvata
halogeenilampulla.

Alkuperäinen lamppu on Philips UHP 132W. Se on rakenteelta elohopealamppu joka koostuu kahdesta wolframelektrodista yhden millen etäisyydellä toisistaan kvartsilasiputkessa. Kvartsilasiputken sisällä on paine kylmänä n 50bar ja kuumana n200bar. Reflektori ja etulasi/uv-suodatin muodostavat tukevan räjähdyssuojan lampulle. Lamppu lopettaa yleensä toimintaansa poksahduksella.
Alkuperäisen lampun käyttöjännite on 65Volt AC. Ac siksi että elektrodit kuluisi tasaisesti. Käynnistykseen tarvitaan 5000Volt, joten laitteen sisälle ei ole asiaa silloin kun töpseli on kiinni.

Ensimmäinen askel: Saada projektori käyntiin ilman lamppua.

Heti kun sain projektoria kotiin otin siitä kuoret pois ja rupesin katsomaan sen sisuksia. Virtalähteitä on kaksi kappaletta - logiikalle oma ja lampulle oma. Lampun virtlähteeltä lähtee kahdelta optolta SFH-xxx ohut johto ohjauskortille. Veikkasin että ohjauskortti lähettää virtalähteelle signaali "Lamppu päälle" ja virtalähte lähettää ohjauskortille signaali "Lamppu ottaa virtaa 2A, kaikki ok". Ohjauskortin puolella taas löytyi 74HC04 Hex inverter. Koska tiedän että 74HC04:n Vss (miinusjännite) löytyy pinniltä 7 sain mittaamalla selville että johdon punainen piuha on gnd. Seuraavaksi katsoin mitenpäin optot oli käännetty (1-2 on ledi, 3-4 on lähtö). Johtopäätös oli että musta ja punainen piuha piti yhdistää. Tämä siis huijaa ohjauskorttia uskomaan että lamppu on syttynyt ja ottaa virtaa.
Kasasin kuoret ja laitoin töpseli seinään. Puhallin lähti pyörimään. Kokeilin valaista projektorin lamppupesää taskuvalolla. Linssiltä näkyi logoruutu "Philips Home Cinema Projectors". Eli nyt oli projektori käynnissä ilman lamppua.

Toinen askel: Sopivan lampun löytäminen.

Sattui löytymään komerosta kännykkäkaupan esittelykaapista poistettu spot-lamppujen elektroninen muuntaja ja pari 50W halogeeni spot-lamppua. Sain pujotettua toinen halogeenilampuista alkuperäisen lampun muovikehykseen sekä lampun liitintäjohto vietyä ulos projektorin pohjan kautta muuntajalle. Tadaa. Kuva seinällä. Muttta valoa ei ollut läheskään riittävästi. Kankaaksi laitoin valkoiseksi maalattua rakennuspaperia. Katsoin pilkkopimeässä leffaa puoli tuntia, sen enempää silmät eivät jaksaneet. Eli piti saada lisää valoa.
Alkuperäinen valo on semmoinen että se suuntaa kaikki valot suoraan eteenpäin. Käyttämäni spottivalo levittää valot 38 asteen keilaan. Kävin ostamassa 50W 12V 12asteen halogeeni spottilamppua hintaan 1,40euroa. Valon määrä tuplaantui. Nyt kuva on ihan katsottava. Kuva on noin 1,5metriä iso 2,5 metrin etäisyydellä projektorista. Kuva kestää vähän taustavaloakin, joten ei tarvitse enää istua pilkkopimeässä.
Kokeilin myös 150W 15V lamppua 12Voltin jännitteellä (~96W). Sillä lampulla projektorista ei lähtenyt enemmän valoa, koska lampun valokeila oli liian leveä.
Parasta olisi pienikokoinen 100W 12V halogeenilamppu joka heijastaa kaikki valot suoraan eteenpäin.

Tämmöinen projektori ei tietenkään voida verrata projektoriin jossa on alkuperäinen lamppu paikallaan, mutta sain ainakin iso kuva tosi halvalla ;)
Ja eikun leffoja katsomaan...
-j
 

pmantynen

Huoltovalikon jäsen
Sijainti
Forssa
Laitteisto
Vu+ Duo (sat), Vu+ Solo2 (sat) + 2x Sundtek USB, lautaset: T90, Gibertini 150 (polarmount), Gibertini 100 (diseqc-moottori)
Sinun tulee rekisteröityä nähdäksesi sivuston sisältöä.
 

Raitsa

Ylläpitäjä
Ylläpitäjä
Sijainti
Turku
Laitteisto
Nvidia Shield + Synology NAS DS218+ LG B6 OLED 55" + Genelec
Sinun tulee rekisteröityä nähdäksesi sivuston sisältöä.
 

mphumax

Vahvasti satelliittien vaikutuksen alaisena
Sijainti
Tampere
Laitteisto
Technomate nano 3T+Jaeger Vbox-II +1.8 m primefocus
Octagon sf4008 s2x
Triax TD-110 +moteck sg-2100A
AZBOX PREMIUM HD E2
DrHD F15
Mystique SaTiX-S2 Sky V2 USB
Epson EMP-TW600 Onkyo TX-SR309+ JBL scs178
Sinun tulee rekisteröityä nähdäksesi sivuston sisältöä.
 
Ylös