Haaveista totta 2.0

Sivustoa
		sponsoroi SatShop.fi

Mixu

Valvoja
Sijainti
Turku
Voisin päivittää tähän tulevan kotiteatterini suunnittelua ja sitten edistymää kun alkaa tapahtumaan. Ehkä jopa vielä tarkemmin ja useammin kuin mitä tuli tehtyä täällä. Hetken pohdiskelin, josko vain pärjäisin normaalilla olohuoneella jatkossa, vaan eipä se harrastelijan luonne moiseen taivu enää, tai ainakaan vielä.

Kokemus aikaisemmasta


Kun lähdin rakentamaan aikaisempaa teatteria, niin tavoitteeni olivat jotakuinkin nämä:

- Tinkimättömästi toteutettu laitteiden osalta (budjetti toki rajoittaa väkisin johonkin tämän)
- Akustisesti miellyttävä tila
- WAU fiiliksen haku siltä, joka ensimmäistä kertaa huoneeseen astuu sisään
- Tarpeeksi äänieristetty, että vaikka toisaalla nukutaan, voi leffoja luukuttaa mieleisellään voimakkuudella ilman tunnontuskia

Kaikkiin näihin edellä mainittuihin kohtiin olin tyytyväinen. Parhaat kommentit vuosien varrella tulivat näiltä:

"Jälkikaiunta-aika on studioluokkaa" Genelecin säätäjähemmo joka myös suunnitteli ja otti käyttöön huippuluokan studioita
"This looks nicer and sounds better than Cinemas on most super yachts" Super/Megajahtien omistajan AV-edustaja
"Et sä pysty enää tästä hienompaa rakentamaan" Oma äitini kuullessaan minun jo suunnittelevan seuraavaa versiota. Minä otan tuon haasteena.

Se joka itseni yllätti, oli miten miellyttävää olikaan pitkän työpäivän jälkeen paeta hetkeksi yksikseen vaikka vain istuskelemaan tähän tilaan, jossa ei ole mitään ylimääräisiä ääniä, vain akustoinnin ja tarkasti säädellyn valaistuksen tuoma harmoonisuus. Musiikkia tuli myös kuunneltua todella paljon. On hienoa toisinaan täysin keskittyä musiikin kuunteluun, eikä vain pitää sitä taustalla kuten monesti muissa tilanteissa tekee. Oli se sitten auto, työpaikka tai vaikka punttisali. Kotiteatterista tuli hyvinkin monikäyttöinen tila. Kotibileet siirtyivät sinne kun muut väsähtivät ja menivät nukkumaan. Mikäs sen parempi paikka etäpalaverille kuin äänieristetty ja akustoitu huone. Tulipa siellä jumppailtua ja vain lepäiltyäkin.


Mihin en ollut tyytyväinen

Missään nimessä täydellinen tämä aikaisempi versio ei ollut. Parannusta löytyy moneltakin osa-alueelta ja siksi onkin niin mukava päästä tekemään tämä taas, vaikka se työmäärä välillä hieman aiheuttaa pelonsekaisia tuntemuksia.

Subwooferin sijoitus sohvaan nähden oli kompromissi, kummankaan paikkaa ei voinut helposti muuttaa ja näin ollen pieni kuoppa oli niissä rintaa pompottavissa taajuuksissa juuri siinä missä oli paras paikka istuskella leffaa katsoen. Se ärsytti aina vaikka sitä ei kovin moni muu huomannut. Sitä en edes tiukalla säädöllä saanut kuntoon. Kun nojasi hiukan eteenpäin, oli soundi kohdillaan, mutta kukapa siinä jaksaisi kovinkaan pitkään nojailla. Alkuperäinen subbari oli huoneen nurkassa. Se Genelec 7071 oli aavistuksen alitehoinen ja kun rakensimme 4x15" mallin customina, ainoa paikka sille oli kankaan alla, josta se ei kuitenkaan sitten ihan toiminut. Sanottakoon vielä, että monen mielestä varmasti nyt hinkkaan jo kiillotustahnalla sitä pilkkua.

Ilmanvaihto oli toteutettu kahdella kanavapuhaltimella. Toinen imi viereisestä tilasta "raitista" ilmaa ja toinen puhalsi sen ulos. Ei missään nimessä yhtä hyvä kuin kunnollinen ilmanvaihto aidolla raittiilla korvausilmalla ja taidan moisen rakentaa seuraavaan kunnon äänenvaimentimilla. Lämmin siellä tuli myös, eikä viilennyskään olisi lainkaan huono idea. Kun katsot kahden tunnin leffan tilassa, jossa seinät on paikoin eristetty 700mm villalla, sinulla on mahdollisesti toinen lämpöpatteri sohvalla seurana, kera kaiken hukkalämpöä tuottavan elektroniikan, tykki etunenässä, alkaa hiki valua. Olisi hienoa jos jotenkin saisi pidettyä tilan lämpötilan vakiona.

Sohvat olivat saakelin kalliit ja hemmetin hienot, ihan mukavahkotkin istua, silti ei täysin ideaalit. Mekaniikka mahdollisti taakse nojailun, mutta hieman paikat puutui ja jotenkin jatkuvasti haki parempaa asentoa kun istui pidempään. Aluksi myös oli kahden istuttava sohva edessä, koska siinä oli D-BOX heilutin asennettuna. Keskellä oli huono istua, kun kuunteli musiikkia ja D-BOXin ohjaimen heitettyä lusikan nurkkaan, siirsin kolmen istuttavan eteen ja olikin huomattavasti parempi niin. D-BOXin heiluttimet löysivät muuten uuden kodin Saksasta. AVS Forumilla suorastaan tappelivat niistä, kuka saisi ne ostaa. Olihan se mieletön systeemi kun toimi, toi elokuvaan uutta kulmaa, luulen jatkossa pärjääväni silti ilman.

Screenin kuvasuhde oli 16/9 ja ostin siihen manuaalisesti kiinnitettävät palaset Cinemascope 2.35/1 kuvasuhdetta varten. No eipä nämä palaset pysyneet oikein paikallaan kunnolla ja aika säätöä muutenkin niiden asennus. Niinpä seuraavaksi tuon pitää tapahtua nappia painamalla. Lisäksi kuvan koko oli ihan OK 16/9 käytössä, mutta Cinemascopessa olisi kaivannut sen levitystä sivuille, eikä puristusta kasaan.

Hyväksi todetut ratkaisut joilla mennään myös jatkossa

- Ääntäläpäisevä punottu valkokangas. Iso OLED olisi mainio näyttönä, mutta kaiuttimien sijoitus menisi liiaksi kompromissiksi.
- Akustointi kokolattiamatolla, akustiikkapaneeleilla seinissä ja katossa. Luultavasti skyline diffuusori taas takaseinään.
- Paljon erityyppisiä valaisimia joilla luoda tunnelmaa, myös RGB
- Sama äänisetti tulee mukana, lisäksi Atmos kaiuttimet kattoon
- Palo-ovi äänieristykseen
- Kaikki tekniikka piiloon tai toiseen tilaan

Tästä se lähtee...
 
Ylös