Finreactor-tuomio: 50 000 euroa ylläpitäjää kohti

Sivustoa
		sponsoroi SatShop.fi

Raitsa

Ylläpitäjä
Ylläpitäjä
Sijainti
Turku
Laitteisto
3 * Nvidia Shield + Synology NAS DS218+ LG 77CX6LA + Genelec + RasPi/Volumio + Adam T5V + T7V + T10S - ArcoLinux
Finreactor-tuomio: 50 000 euroa ylläpitäjää kohti

Turun käräjäoikeus antoi tänään päätöksen Suomen suurimmassa nettipiratismijutussa. Oikeus jakoi sekä vapauttavia että langettavia tuomioita. Korvattavaksi määrättiin huomattavia summia.

Turre Legalin -lakiasiaintoimiton kahdeksasta asiakkaasta neljä tuomittiin, ja toiset neljä vapautettiin.

- Tuomituille määrätyt korvaukset ovat aika huimat, kommentoi Turre Legalin asianajaja Mikko Välimäki yrityksen blogissa.

Finreactor-vertaisverkon palvelun ylläpidosta syytetään 32 nuorta miestä. Palveluun oli rekisteröitynyt noin 10 000 käyttäjää, jotka jakoivat keskenään elokuvia, musiikkia, pelejä ja ohjelmia.

Käräjäoikeuden odotetaan julkistavan päätökset puolen päivän aikoihin. Asianajat ovat saaneet tuomiopaperit käsiinsä jo aamulla.

Asianajotoimisto Legistumin asiakkaat ovat saaneet tuomion tekijänoikeusrikkomuksista ja heidät on tuomittu maksamaan 10 prosenttia syyttäjän esittämästä korvaussummasta, kertoo Digitodayn tekijänoikeusblogi.
http://www.itviikko.fi/page.php?page_id=15&news_id=200618874&rss=8

_______


Turun käräjäoikeus on tuominnut Finreactor-vertaisverkon 21 ylläpitäjälle sakkoja ja hyvitettävää kymmeniä tuhansia euroja tekijänoikeusrikkomuksista. Rikosoikeudellinen tuomio oli muutamia kymmeniä päiväsakkoja, mutta hyvitykset rikoshyödystä nousevat puolustuksen mukaan vastaajaa kohti noin 50 000 euroon.

Vertaisverkon ylläpitäjät olivat vuonna 2004 rikoksentekohetkellä noin 16–31-vuotiaita. Syytettynä oli 32 ihmistä, joista 21 tuomittiin noin 20–30 päiväsakkoon (ylläpitäjien osalta 180-300 euroon) ja maksamaan hyvityksiä elokuvien, musiikin, ohjelmistojen ja pelien levityksestä. 10 ylläpitäjää vapautettiin syytteistä, koska heidän osallistumisensa katsottiin olleen vähäistä. Yksi vapautettiin, koska hän oli vain käyttäjä.

Syyttäjän vaatimukset vakavammista rikoksista eli tekijänoikeusrikoksista hylättiin kaikkien osalta. Se olisi vuonna 2004 voimassa olleen tekijänoikeuslain mukaan vaatinut ansiotarkoitusta.

Lisäksi tuomitut ylläpitäjät menettävät tietokoneensa rikoksentekovälineenä valtiolle.

Teknisestä ylläpidosta kovimmat tuomiot

Oikeuksienhaltijat vaativat hyvityksiä saadusta hyödystä satoja tuhansia euroja. Käräjäoikeus katsoi, että noin kymmenesosa on riittävä hyvitys. Turre Legalin mukaan hyvitykset nousevat vastaajaa kohti silti noin 50 000 euroon.

Hietasen mukaan kovimmat tuomiot tulivat palvelimen teknisille ylläpitäjille. Käräjäoikeuden mukaan he osallistuivat teoskappaleiden valmistamiseen.

Turre Legalin asianajaja Herkko Hietanen kertoo yllättyneensä siitä, että vastuu tekijänoikeusrikkomuksista ulotettiin ylläpitotoimiin, ei vain tiedostojen jakamiseen. Lisäksi hän yllättyi rikosnimikkeen "avunavunto tekijänoikeusrikkomukseen" käytöstä lievemmissä tapauksissa.

"Onko palvelimen siirtäminen ulkomaille välttämätön osa kappaleen valmistamista", Herkko Hietanen ihmettelee. Puolustus aikoo esittää tyytymättömyytensä tuomioon kaikkien 21 tuomitun osalta, ja ensi viikkoon mennessä päätetään, miltä osin tuomiosta valitetaan hovioikeuteen.

Herkko Hietanen pitää kymmenesosaa kohtuullisena hyvityksenä, mutta ihmettelee, onko hyvitysperusteet laskettu hatusta vetämällä.

"Oikeudessa on hyväksytty laskuperusteeksi se luku, kuinka monta kertaa tiedostoja on ladattu verkosta", Hietanen purkaa tuomiota.
http://www.tietokone.fi/uutta/uutinen.asp?news_id=28541&tyyppi=1
 
Ylös