Elokuvasäätiö haluaa levittäjät maksajiksi

Sivustoa
		sponsoroi SatShop.fi

ankkanator

Huoltovalikon jäsen
Sijainti
saimaa
Elokuvasäätiö haluaa levittäjät maksajiksi

Teattereiden digitalisoinnista eniten hyötyvä taho eli elokuvien levittäjät olisi hyvä saada leffateattereiden digitalkoisiin, sanoo Suomen elokuvasäätiön levityspäällikkö Harri Ahokas.

- Jos puhutaan kotimaisesta ensi-iltaelokuvasta, filmikopion hinta on noin 1500 euroa. Digitaalisena kopion hinta putoaa muutamaan sataan euroon.

Hinta laskee vielä lisää siinä vaiheessa, kun elokuvakopiota ei tarvitse toimittaa siirrettävällä kovalevyllä, vaan siirto onnistuu satelliitin tai kaapelin kautta.

Ahokkaan mielestä digilaitteistojen hankinnassa voisivat avustaa esimerkiksi kunnat ja kaupungit, koska digiteattereita voidaan käyttää paljon muuhunkin kuin elokuvien esittämiseen.

- Maailmalla on kokeiltu esimerkiksi ooppera-, teatteri- ja urheilulähetyksiä livenä.

Digitaalisen salin kustannukset ovat nykyisin vähintään 90 000 euroa, mikä on enemmän kuin monen pienen elokuvateatterin koko vuoden liikevaihto. Ahokas ei kuitenkaan lähde povaamaan viimeisten pienten teattereiden kuolemaa digijyrän alle.

- Riippuu siitä, millaisia tukisysteemejä kehitetään. Voi syntyä myös uudentyyppisiä yrityksiä, jotka painottavat muuta kuin elokuvaa. Uusi tekniikka luo usein uutta yrittäjyyttä.

Kaupallisessa käytössä digilaitteita on koko maailmassa vain muutama tuhat. Norjassa ja Irlannissa ollaan siirtymässä digiaikaan isolla hypyllä vuoteen 2009 mennessä. Suomi seuraa muun Euroopan tapaan varovaisempaa linjaa.

- Tekniikka alkaa olla valmista, mutta läheskään kaikista elokuvista ei ole digitaalisia kopioita tarjolla.
 
Ylös