DVDO IScan HD+ ja Seleco 500

Sivustoa
		sponsoroi SatShop.fi

Klemmari

Huoltovalikon jäsen
Sijainti
Turku
DVDO IScan HD+ ja Seleco 500

Joo!

Joulupukki toi minulle DVDO IScan HD Plussan. Yleistä arviota laitteesta kirjoitin tänne: http://huoltovalikko.keskustelupalstat.com/showthread.php?t=2581

Tässä kertoilen hieman enemmän vehkeen ja CRT-tykkini myrskyisästä yhteiselämästä.

Erinäisten kokeilujen jälkeen päädyin aluksi SVGA-tarkkuuteen (800x600), anamorfisena. Sillä ei ainakaan yhdenkään pikselin tai viivan pitäisi näkyä. Hieman se on liikaa Selecolle, periaatteessa tarkkuus oli nyt 768 viivaa koko putkelle ja overlappia oli jonkin verran. Overlapista ja ennen kaikkea ehkä projektorille hieman liian suuresta taajuudesta johtuen kuvasta kuitenkin kuvasta taisi puuttua se viimeisin terävyys. Käytännössä tämän näki kuitenkin vain tietyillä testikuvilla, esim. IScanin itsensä generoimalla kuvalla, mikä koostuu pelkästään yhden pikselin korkuisista vaakaviivoista, ihan alareunassa ei viivoja enää erota toisistaan. Testi-DVD:n resoluutiokuvat sen sijaan toistuivat ihan kohtuullisesti.

Aluksi olin kovin tyytyväinen mutta tyytyväisyyttä ei kauaa kestänyt. En tiedä, johtuuko elektroniikasta vai putkista mutta joka tapauksessa 60 hertsien SVGA anamorfisena on Selecon kykyjen rajoissa ja kuva ON hieman pehmeä. Tein A-B -testejä alempiin resoluutioihin (esim. 576p, perus-PAL) ja kuva näytti alemmilla resoluutioilla terävämmiltä, melko selkeästi. Kyllä 800x600 resoluutiokuvista periaatteessa selvisi mutta elävällä materiaalilla ero näytti testikuvia suuremmalta.

Taajuuden nostosta johtuva pehmeneminen on tykeissä ihan tunnettu ominaisuus ja muistaakseni jotkut välkkymistä sietävät barcoilijat jenkeissä käyttävät peräti 48 Hz:n kuvataajuuttaa, sujuvan filmiliikkeen (NTSC) lisäksi se helpottaa tykin oloa jolloin lämpöohjautuvat tuulettimet käyvät pienemmällä ja ennen kaikkea kuva on kuulemma paljon terävämpi. Kuvataajuuden laskeminen antaa mahdollisuuden nostaa resoluutiota ilman, että kuva pehmenisi kokonaistaajuuden kasvamisen vuoksi.

Aluksi ajattelin käyttää moodia 1024x576p mutta sitten kokeilin piruuttani lomitettua moodia 1920x1080i ja kuva näytti hyvältä, tosi skarpilta. IScanin generoimat pisteentarkat testikuvat väpättivät lomituksen johdosta mutta jostain syystä Selecon sisäiset testikuvat väpättivät vain hieman ja videokuva ei käytännössä enää lainkaan. Välillä piti oikein tarkistaa, IScanin infosta ja Selecon testikuvista, että kyseessä tosiaankin oli lomitettu kuva. Lomituksen bongaaminen oli vaikeaa jopa valkoisista tekstityksistä. Testiristikoiden mukaan tuossa moodissa kuva pysyy hyvin kasassa; blooming on vähäistä, joten kuvan säätäminen tarkaksi on helppoa.

Kysyin lomituksesta myös toista mielipidettä, vaimolta. Vaimo ihmetteli kovasti kysymystä, koska hän ei nähnyt mitään lomitusta. Hänen mukaansa makuuhuoneen 50 hertsin pikkutelkku väpäjää, mutta Selecon 1080i ei.

Taajuutena oli 60 hertsiä. Kokeilin 1080i:tä myös 50 hertsillä mutta sitä Seleco suostunut näyttämään! Sen taajuus taisi laskea Selecon progressiivisen minimin, n. 29 kHz:n, alle. Sinänsä ikävää, koska ensimmäiset HDTV-lähetykset satelliitista täällä Euroopassa ovat nimenomaan muodossa 1080i 50Hz.

Kokeilin myös resoluutiota 1440x1152i. Sen taajuus nousi - Selecolle sovituksen jälkeen - niin suureksi, että kuva oli taas vähän pehmeä. Se siitä.

Hiljalleen alkoi 1080i:n lomitus häiritsemään. Vaikka sitä ei kyennytkään elävästä kuvasta havaitsemaan niin esim. digiboxin menuja silmä kovana tiiraamalla sen näki. Jos vika on olemassa, se häiritsee. Havainnoista viis. On tämä pilkunviilaajan elämä vaikeaa.

Pistin resoluutioksi 1024x576p ja se olikin ihan kohtuullinen. Samaa pehmeyttä kuin SVGA:ssa - enimmäkseen toki vain AB-testejä tekemällä - havaitsin kuitenkin vielä siinäkin. Yleiseksi ongelmaksi kokeiluissa muodostui, että jonkun resoluution taajuus oli lähtöönsä ihan sopiva mutta kun räätälöin signaalin Selecolle sopivaksi eli lähinnä sellaiseksi, että se mahtuu 16/9 -kankaalleni, taajuus nousi huomattavasti ja lopulta se oli lähellä projektorin vaatimatonta maksimia, 38 kilohertsiä, ja kuvasta tuli pehmeä.

Tähän asti olin kokeillut ainoastaan 60 hertsin kuvaa mutta eilen laskin kuvataajuuden 50 hertsiin ja kas, kuva oli terävä! Tai ainakin sellainen, millaisen muistin sen parhaimmillaan olleen. Ja tämä siitä huolimatta, että tykin hihasta vetämä 50 hertsin kuvan konvergenssi oli mitä sattui ja 60 hertsin kuvan konvergenssin olin säätänyt ihan tappiin.

Ehkä joudun ottamaan lusikan kauniiseen käteen ja käyttämään sittenkin 50 hertsin taajuutta. 60 hertsin kuvan jälkeen se kyllä väpätti melkoisesti kun tarkasteli esim. pysäytyskuvaa mutta kun elokuva pyöri normaalisti, mitään ongelmia katselussa ei ollut, ainakaan minulla. Kokeilin NTSC:lle 48 hertsin moodia ja kyllä, kuva oli melkoisen skarppi. Väpätystä ei käytännössä ollut juurikaan enempää kuin 50 hertsin PAL-kuvassakaan joten voi olla, että otan tuon moodin käyttöön. Nyt minäkin olen alkanut hieman ymmärtämään niitä, jotka kohtuullisen hyvilläkin CRT-datatykeillä ajavat kuvaa kylmästi suurella tarkkuudella mutta 48 hertsisenä ja väittävät, että kuva on tällä tavalla parempi.

Tällä hetkellä suunnitelmani on määritellä yksi tarkkuus, 1024x576, mutta kolme virkistystaajuutta: 48, 50 ja 60 hertsiä. Selecon päässä tämä tietää kolminkertaisia konvergenssisäätöjä mutta pitää ehkä lohdutta itseään sillä, että aikaisemmin niitä oli kymmenkunta. Ja alemmilla taajuuksilla säädöt tuntuvat pysyvän paremmin, olen huomannut.

Tuo 1024 tulee siitä, että 4/3 kuvaa 16/9 -ikkunassa katseltaessa kuvan todelliseksi resoluutioksi tulee tällöin 720x576, kuten pitääkin. Mikäli erehtyy määrittelemään projektorin tarkkuudeksi 720x576, niin silloin 4/3 kuvalle jää enää tuollaiset 500 pistettä eli vaakatarkkuudesta katoaa 30%. Näinhän tapahtuu DVD-soittimien, digiboxien ja jopa IScanin vanhojen mallien squeeze-toiminnolla. Kun koko anamorfisen kuvan vaakatarkkuudeksi laittaa vähintään 1024, pienennetty 4/3 -kuva näyttää hämmästyttävän terävältä, eikä eron näkemiseen tällä kertaa todellakaan tarvita mitään huolellista tiirailua.

Vaakasuunnassa Seleco kykenee suhteessa parempaan kuin pystysuunnassa. 1920 ei sentään näy mutta kun pisteitä on 1024, IScaninkin vaakatarkkuustestin pystyviivat näkyvät, ainakin riittävästi.

MKL
 

Raitsa

Ylläpitäjä
Ylläpitäjä
Sijainti
Turku
Laitteisto
3 * Nvidia Shield + Synology NAS DS218+ LG 77CX6LA + Genelec + RasPi/rAudio + Adam T5V + T7V + T10S - ArcoLinux
Sinun tulee rekisteröityä nähdäksesi muutakin kuin ensimmäisen viestin sisältö.
 

Klemmari

Huoltovalikon jäsen
Sijainti
Turku
Sinun tulee rekisteröityä nähdäksesi muutakin kuin ensimmäisen viestin sisältö.
 

Liitetiedostot

  • IMG_0549.jpg
    IMG_0549.jpg
    93.5 KB · Lukukerrat: 312

Raitsa

Ylläpitäjä
Ylläpitäjä
Sijainti
Turku
Laitteisto
3 * Nvidia Shield + Synology NAS DS218+ LG 77CX6LA + Genelec + RasPi/rAudio + Adam T5V + T7V + T10S - ArcoLinux
Sinun tulee rekisteröityä nähdäksesi muutakin kuin ensimmäisen viestin sisältö.
 
Takaisin
Ylös