DM 820HD ja Si2166 twin silicon DVB-S/S2 tuner

Sivustoa
		sponsoroi SatShop.fi

maraarni

Huoltovalikon jäsen
Sijainti
Salo
Laitteisto
2.4m Aerial, Invacom syötto&quad lnb, Titanium ASC1
95cm Nokia, Inverto Unicable II , DiSEqC 1.2 motor
DM 7080HD, Vu+ Solo4k
Tvheadend backend srv(OctopusNET 4xDVB-T2, 2x E290 DVB-T2, enigma2 source)
DVBLink for Dreambox
Master of all is Kodi
Ehdin jo viime keväällä siirtyä melkein kokonaan Vu+ leiriin.
Harmitellessani Vu+:n huonon signaalin käsittelyä heikoilla signaaleilla tuossa toisessa ketjussa, niin tappari ja huve sohaisivat pahasti pesään tuomalla Dreamia kehiin .

Dreamboxin 820HD ja 7080HD eivät päällisin puolin herättäneet sen suurempaa intohimoa, mutta vähäisissä keskusteluissa viitattiin uuteen Si2166 DVB-S/S2 virittimeen ja sen tällä hetkellä parempaan herkkyyteen huonon signaalin kanssa. Tuo ominaisuus on tietenkin hyvä, jos haluaa katsella aivan rajoilla näkyviä kanavia.
Ajattelin ensin tilata tuon virittimen DM8000HD:n kaveriksi, kun sitä yhteensopivana mainostettiin melkein jokaisessa nettikaupassa. Pieni varoituksen sana - tuneri ei kuitenkaan toimi vanhemmissa laitteissa sillä niissä ei ole ajuritukea Twin malleille ja Dreamilla ei ole mitää aikeita moisia tehdä vanhemmille jo myynnistä poistuneille malleille.
Uudet Twin mallin tunerit toimivat ymmärtääkseni vain 800HDse, 7020HD, 7080HD ja 820HD malleissa.
Tässä hieman tietoa tuosta virittimestä.

Varsinaista uutta Dreamilta on twin DVB-C/T2 viritin, tuo julkistettiin juuri nyt syyskuussa. Piirinä tuossa on ilmeisesti Si2169.

Tilatessani 820HD mallin reilu viikko sitten, en ollut tietoinen tuosta uudesta T2 viritiimestä. Matkaan lähti siis 820HD ja twin silicon DVB-S2 viritin. Ruokahalu olisi voinnut hätäillen kasvaa 7080HD malliin. Tuo ei kuitenkaan olisi ollut itselle hyvä ratkaisu sillä ilmeisesti 7080HD:ssa sisäisten tunereiden max määrä on 5,
eli Twin T2 ja twin S2 eivät yhdessä toimisi.

Mutta itse 820HD laitteeseen, boksi on pieni, omat virittimet ovat olleet reilun kokoisia verrattuna tuohon ja lähes 4 kertaa suurempi DM8000 HD vaikuttaa jättiläiseltä tuon rinnalla.

Laitteen ominaisuuksia:
- Dreambox-OS
- Dreambox-API
- 7.000 MIPS Dual Core Processor
- 2 GB RAM, 4 GB Flash
- Plug&Play viritin paikka (Twin DVB-S2 tai DVB-C/T2)
- Paikka 2,5" SATA kovalevylle
- Luukun alla 2 x kortinlukija paikkaa(ei CI paikaa)
- DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2, USALS
- Ulkoinen virtalähde
- 225 x 145 x 52 mm (L x S x K)

Liitännät:
- 10/100/1000 MBit/s Ethernet
- 2 x HDMI (sisään ja ulos)
- 2 x USB 2.0
- eSATA
- Mini-USB Service Port
- Micro SD korttipaikka
- S/PDIF audio out

Ensimmäiseksi asensin 2,5" 500GB kovalevyn laiteeseen. Toimenpide vaati ruuvailua, Solo4k:ssa oli fiksumpi kelkkaratkaisu, mutta kertamurhehan tuo yleensä on.

Dreamin oma image toimi peruskäytössä hyvin, päivittyi netin yli viimeiseen version ja elvytys tehdasimageenkin toimi WEBin yli. Käytin Dreambox-OS hetken aikaa ja sitten asensin OpenATV 5.3.0 imagen tuohon boksiin, jotta saa lisää vipuja ja ominaisuuksia käyttöön.
Kannattaa huomioida, että näitä 'open' imageja on rajallisesti Dreamboxeihin. Esim ATV ja Pli löytyy, mutta suosittu VIX ei taas Dreamia tue. Todennäköisesti noillakin kyllä toimeen tulee.
Ram ja flash muistia laitteessa on tarpeeksi ja cpu on riittävä jouhevaan käyttöön, mitään rykimistä en ole huomannut. Boksi on nopea, Flash backup tapahtui nopeasti alta minuutin ja bootti kylmästä kuvaan noin 33sec.

Olen käyttänyt tuota lähinnä Astra 2E heikkoihin kanaviin ja siinä tuo uusi viritin on näyttänyt jo kyntensä.
Hieman vertailua tuosta löytyy Astra 28E ketjusta. Si2166 lukkiutuu huonompaan signaaliin kuin VU+ Solo4k/Duo2 ja DM 8000HD. 820HD/si2166:n palikoidessa voimakkaasti ovat VU+:t ja DM 8000HD heittäneet jo hanskat tiskiin. Ei tuo nyt 2.4m lättyä 3m vastaavaksi muuta, mutta merkittävä ero herkkyydessä kuitenkin. Plussaa Dreamboksille tule myös hyvästä toteutuksesta. Heikolla signaalilla VU+:n ääneen tulee usein digitaalista korkean taajuuden häirötä - Dreambox poistaa nuo särähdykset hetkellisillä muteilla, muta jostain syystä VU ei näin tee.

Yhteenvetona, nopea, näppärä pikku boksi vaikka kakkoskäyttöön. CI paikan puute rajoittaa T2 käyttöä ja tuohon kannattaakin harkita 7080HD mallia kahdella CI paikalla tai vanhempaa Vu+ Duo2 mallia.
Sat käytössä selkeä parannus on tuo herkkä twin silicon viritin DX käyttöön - parempaan en ole törmännyt.
 
Viimeksi muokattu:
Ylös