Digitan monopoli halutaan purkaa

Sivustoa
		sponsoroi SatShop.fi

ankkanator

Huoltovalikon jäsen
Sijainti
saimaa
Digitan monopoli halutaan purkaa

Suomessa on paineita saada lisää kilpailua maanpäälliseen digi-tv-jakeluun. Tv-kanavat ovat olleet tyytymättömiä ranskalaisen Télédiffusion de France (TDF:n) suomalaisen tytäryhtiön Digitan monopoliasemaan Suomessa. Norjalainen Telenor saattaa olla kiinnostunut haastajaksi, kertoo Helsingin Sanomat keskiviikkona.

"Meillä on halua laajentua maailmalla", sanoo Telenorin lähetystoiminnasta vastaava Torbjørn Teigen lehdelle. Teigen kertoi Telenorin olevan kiinnostunut toiminnasta Suomessa, jos ehdot ovat sellaiset, että yhtiö voi kilpailla olemassa olevan toimijan kanssa, eli nykyisin Digitan kanssa.

Maanpäällisen digi-tv-verkon toimilupa on katkolla vuonna 2010. Uudet verkkotoimiluvat tulevat haettavaksi syksyllä. Etenkin kaupalliset tv-kanavat ovat arvostelleet Digitan hinnoittelua ja liian korkeina pitämiään liikevoittoprosentteja.


Teräväpiirtolähetykset tulisivat liian kalliiksi

"Digitan hinnoittelu hidastaa teräväpiirtolähetysten tuloa Suomeen", totesi myös Yleisradion toimitusjohtaja Mikael Jungner Helsingin Sanomille.

Kaupalliset kanavat ovat perustelleet ylihinnoittelua sillä, että Digita teki tilikaudella 2006–2007 voittoa noin 62 miljoonaa euroa 129 miljoonan euron liikevaihdolla.. Tilikausi oli tosin 15 kuukauden pituinen, eli 12 kuukauden osalta liikevaihto oli reilut 100 miljoonaa. Liikevoittoprosentti oli peräti 46 prosenttia.

Tv-alan toimijat ovatkin kaavailleet alustavasti, että alkuvaiheessa teräväpiirtolähetyksiä voitaisiin aloittaa yhteisellä kanavalla, kun omiin kanaviin ei ainakaan aluksi olisi varaa. Varsinainen siirtymä hdtv-lähetyksiin menee maanpäällisessä digi-tv-verkossa joka tapauksessa pitkälle 2010-luvulle. HS:n tietojen mukaan liikenne- ja viestintäministeriön tavoite on saada siirtymä vuoden 2017 alkuun.

Digitan toimitusjohtaja Sirpa Ojala vakuutti viime viikolla Tietokone-lehdelle, että yhtiön hinnoittelu on kustannusvastaavaa huomattavan markkina-aseman digi-tv-jakelussa.

Viestintävirasto on pyytänyt Digitalta tarkennuksia hinnoitteluunsa. Sirpa Ojala sanoi, että selvityspyyntö koski vain kolmen prosentin osuutta yhtiön liiketoiminnasta. Ojala uskoo, että asetelmat vuoden 2010 verkkotoimiluvan neuvotteluissa ovat yhä hyvät.


lähde : SanomaMagazines
 
Ylös