Digita kokeili maaverkon HDTV-lähetyksiä

Sivustoa
		sponsoroi SatShop.fi

wafer

Huoltovalikon jäsen
Sijainti
Porvoo
Laitteisto
*Octagon sf8008m
*Edision OS Mega
*TBS-5925
*Laminas OFC-1200 P + Inverto Black Ultra Quad
*Moteck SG-2100A / 30w - 46E
*** PORVOO***
Digita kokeili maaverkon HDTV-lähetyksiä

Digita kokeili maaverkon HDTV-lähetyksiä

Teräväpiirtotelevisiota voi katsoa jo satelliitin ja kaapelin kautta, mutta maaverkon kautta lähetykset alkanevat vasta vuonna 2010, arvioi Yleisradion toimitusjohtaja Mikael Jungner eilen Nokia Research Centerissä järjestetyssä seminaarissa.

Suomalaisen radio- ja televisiotekniikan tutkimusyhteisön seminaarissa oli esillä myös Digita Oy:n toteuttama maaverkon HDTV-demostraatio. 1080i-tasoista HDTV-kuvaa välitettiin Pasilan lähetystornista NRC:n toimitiloihin 500 ERP-watin koelähettimellä.Vastaanottimena käytettiin Humaxin HDCI-200T-teräväpiirtomallia ja näyttöinä 37 tuuman Philipsin FullHD eli 1920x1080-näyttöjä.

HDTV-kanavan lähetysvirta oli 18 megabittiä sekunnissa. HD-koodaus tehtiin MPEG-4 AVC -koodauksella 1080i-formaattiin Vertailusignaaliksi lähetettiin myös kolmen megabitin sekuntinopeuksinen SD-digilähete.

Koelähetyksistä huolimatta maaverkon HDTV-lähetysstandardi on vasta kehitteillä, kertoivat tilaisuudessa puhuneet Digitan Seppo Nieminen ja Nokian Pekka Talmola.

Eräin paikoin Euroopassakin jo demotaan erikoisratkaisuin maaverkon HDTV-lähetyksiä. Yhdysvalloissa on ollut HDTV-lähetyksiä jo pitkään omalla järjestelmällään, jota käytetään myös Etelä-Koreassa.

Japanilaisilla on oma järjestelmänsä, myös Kiinassa kehitetään omaa HDTV-lähetysjärjestelmää lähinnä lisenssimaksujen pitämiseksi alhaalla.

Euroopassa teräväpiirtoon pystyvä DVB-T2-standardi aiotaan saada valmiiksi vuosiksi 2008-2009, jolloin myös ensimmäinen viralliset kenttätestit tehtäisiin.

MIMO käyttöön HDTV-lähetyksiin

Tarjolla olevista tekniikoista Nokian Talmola piti kiinnostavimpana MIMO-moniantennitekniikan käyttöä HDTV-lähetysten siirtokyvyn nostamiseksi. Nykyisen digikanavan tilalla voitaisiin siten lähettää myös HDTV-tasoista kuvaa.

Tähän mennessä MIMO-ratkaisuja on käytetty vasta WLAN- ja mobiiliratkaisuissa.

Eikä HDTV tule jäämään vain kiinteään vastaanottoon vaan siitä aiotaan toteuttaa myös mobiiliversio. Sen standardoinnin aika on kuitenkin vasta kun kiinteän HDTV-lähetysten DVB-standardin valmistuttua.

Toivottavasti siihen mennessä ovat valmiina autojen HDTV-tasoiset pikkuruudut ja kännyköissä heijastustekniikkaan perustuvat minivideotykit, joilla HDTV-tasoisen kuvan voisi heijastaa seinälle.

Radio- ja televisiotekniikan Tutkimus Oy:n järjestämä tilaisuus keräsi Nokia Research Centeriin Helsinkiin satakunta alan ammattilaista ja vaikuttajaa.
----------------
Lähde: Prosessori.fi
 
Ylös