Digita kiistää Ylen hinnoitteluepäilyt

Sivustoa
		sponsoroi SatShop.fi

ankkanator

Huoltovalikon jäsen
Sijainti
saimaa
Digita kiistää Ylen hinnoitteluepäilyt

Suomen kansallista digi-tv-verkkoa ylläpitävä Digita kiistää Yleisradion johdot huolet mahdollisesta ylihinnoittelusta kilpailun puutteen takia. "Myymme Yleisradiolle huomattavan markkinavoiman liiketoimintaa, joka on hyvin tarkkaan säänneltyä", vastaa epäilyihin ylihinnoittelusta Digitan toimitusjohtaja Sirpa Ojala.

Yleisradion tv-liiketoimintojen johtaja Olli-Pekka Heinonen sanoo tiistain Kauppalehdessä, että Digitan monopolin murtaminen on selvitettävä ennen seuraavien tv-toimilupien jakamista, joka tapahtuu vuonna 2010.

"Ei voi olla hyvä, että ohjelmia jakaa vain yksi yhtiö", totesi Heinonen lehdelle. Yleisradiossa huolehditaan kustannuksista siksi, että se on sopimustensa mukaan sitoutunut maksamaan kiinteää hintaa taajuuksien mukaan.

Nykyiset sopimukset umpeutuvat reilun parin vuoden päästä. Pääosa Yleisradion ostamasta palvelusta tulee radio- ja tv-lähetysten kaistasta.


Teleoperaattorit rakentamaan digi-tv-verkkoa?

Heinonen väläytti lehdelle, että maanpäällistä tv-jakeluverkkoa (dvb-t) voisivat tarjota esimerkiksi puhelinoperaattorit, ja myös kännykkä-tv saattaa tuoda uusia yrittäjiä alalle.

Yle ostaa kaistaa Digitan nykyisin omistamasta verkosta digi-tv- ja fm-radiolähetyksiin. Hinnoista on kiistelty myös dvb-h-tekniikan kännykkä-tv-lähetyksissä.Sirpa Ojala sanoo Tietokone-lehdelle, että Yleisradion hinnoittelu on kustannusperusteinen, ja siitä on sovittu viranomaisten kanssa. Hän ihmettelee Olli-Pekka Heinosen epäilyjä ja pelkoja. "Mistään tuollaisesta ei ole keskusteltu heidän kanssaan tai muutenkaan markkinoilla", sanoo Ojala.

Ojala epäilee, että puheiden syyt ovatkin aivan muualla kuin Digitan hinnoittelussa. "Uskoisin enemmän taustalla olevan Yleisradion omat johtamis- ja taloushuolet, jota kautta he ehkä sitten haluavat nostaa Digitaakin esille."


Digita lupaa investoida Suomeen

Digita Oy on ranskalaisen TDF:n tytäryhtiö ja tekee Suomessa hyvin kannattavaa liiketoimintaa. Se tuotti tulosta lähes 62 miljoonaa euroa noin 129 miljoonan euron liikevaihdollaan tilikautena 2006–07. TDF maksoi Digitasta useassa osassa yhteensä 305 miljoonaa euroa, jota on jälkikäteen arvioitu hyvin edulliseksi.

Yleisradiolle Digita-kauppa on arka asia, koska verkkoyhtiö tekee nyt hyvää tulosta samanaikaisesti, kun tv-kanavayhtiö kamppailee talousvaikeuksien kanssa. Digitan liikevaihdosta tällä hetkellä noin puolet tulee Yleisradiolta.

Yleisradio itse on menettänyt 10 miljoonan euron vuotuisen tulovirran noin 50 000 kotitalouden peruttua tv-lupansa.

Viestintävirasto on kehittämässä työkalua Digitan kustannusvastaavaan hinnoittelun arviointiin. Virastosta kerrottiin Kauppalehdelle, että hintojen tarkistaminen voi toteutua jo ensi vuonna.

Sirpa Ojala sanoo, että Digita myös investoi Suomeen. Yhtiö hakee nykyisin kasvua 450 megahertsin @450-verkostaan, josta toivotaan langatonta laajakaistaa erityisesti haja-asutusalueille, saaristoon ja yleensäkin pienille paikkakunnille. Verkko on vielä rankasti tappiollinen. Kannattava verkko vaatisi yli 100 000 käyttäjää. Tällä hetkellä käyttäjiä on muutamia tuhansia.

Sirpa Ojala muistuttaa, että Digitalla on sekä markkinaehtoista että monopoliasemaan perustuvaa reguloitua liiketoimintaa, ja Ylen ostama palvelu on juuri viranomaisten sääntelemää.


lähde: Digita
 
Ylös