Digi-tv-taajuuksista kova pula

Sivustoa
		sponsoroi SatShop.fi

ankkanator

Huoltovalikon jäsen
Sijainti
saimaa
Digi-tv-taajuuksista kova pula

Esimerkiksi kansalaisjärjestöjen on turha haikailla itselleen vaikutuskanavaa digi-tv:stä: vapaata taajuuskapasiteettia ei ole.

Televisiolähetysten digitalisointia markkinoitiin muun muassa mielipiteen ja tiedonvälittämisen vapaudella. Digiavaruuden piti mahdollistaa uudenlaisten pienten kanavien ja lähetysten synty.

Tosiasiassa digikapasiteetista on niin kova pula, ettei sitä riitä kaikille kysyjille. Tällä hetkellä kaikki kapasiteetti on varattu isoille kaupallisille toimijoille.
- Tällä hetkellä vapaata taajuutta ei ole, Digitassa myynnistä ja markkinoinnista vastaava johtaja Jaakko Harno sanoo.

Digita vastaa taajuuksien kaupasta Suomessa. Jotta voisi ostaa taajuutta, pitää ensin olla lupa. Luvat maanpäälliseen joukkoviestinverkkoon myöntää valtioneuvosto, lyhytaikaiseen tv- ja radiotoimintaan Viestintävirasto eli Ficora.

Vuoden 2007 aikana Ficora myönsi kymmenen lyhytaikaista lupaa digitaaliseen maanpäälliseen joukkoviestinverkkoon yhdeksälle toimijalle. Hakijoiden joukossa ei ollut esimerkiksi yhtään kansalaisjärjestöä, vaan luvat kiinnostavat lähinnä viihde- ja tarkemmin sanottuna aikuisviihdetuottajia.
Luvan saaneiden joukossa on muuan muassa Hustler-kanavan tuotannosta vastaava Pressmasters Oy.

Lyhytaikaiset luvat sallivat lähetykset enintään kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan. Luvan myöntävä Ficora vain tarkistaa, että luvan ehdot täyttyvät eikä ota kantaa esimerkiksi siihen, onko luvan saaneelle toimijalle myös olemassa vapaata taajuutta.
Luvan saamisen jälkeen on vielä saatava verkkoluvan haltijalta kapasiteettia lähetyksiin.

- Kun kapasiteettia vapautuu, se myydään sille, joka sen on ensimmäisenä halukas ostamaan, Harno sanoo.

Tällaisessa tilanteessa rahaa on oltava odottamassa. Järjestöillä tuskin on mahdollisuutta odotella rahanippu kourassaan, vapautuisiko jostain kenties hieman taajuutta.

Jos jotakuta lobbaaminen digi-tv:n kautta kiinnostaisikin, se on tällä hetkellä mahdotonta, sillä kaikki kapasiteetti on käytössä.

- Kapasiteetti jaetaan kanavanipun sisällä niin, että kaikki kapasiteetti on aina käytössä, Harno selvittää.

Kaupallisia toimijoita epäillään aika ajoin siitä, että ne ostavat kapasiteetin itselleen vain estääkseen kilpailijoita saamasta sitä. Niiden on arveltu jättävän kapasiteettia käyttämättä.
- Ei pidä paikkaansa, Swelcomin toimitusjohtaja Tapio Kallioja sanoo.
Swelcomilla on tällä hetkellä viisi televisiokanavaa, Nelonen, JIM, Urheilukanava, Urheilu+ ja KinoTV.

- Meillä on kaikki saamamme kapasiteetti käytössä ja uskon, että näin on muillakin.

Dynaaminen kapasiteetin jako kanavanipun sisällä pitää huolen siitä, että näin on. Silti lisäkapasiteetti olisi tervetullutta.

- Kapasiteetin puute näkyy kuvanlaadussa. Esimerkiksi urheilulähetyksiin ottaisimme mielellämme lisäkapasiteettia, Kallioja sanoo.

Niin sanottuja minilupia eli enintään kolmen kuukauden lupia myönnetään vain maanpäälliseen verkkoon. Kaapeliverkossa on omat sääntönsä. Siellä operaattorin ei ole pakko jakaa signaalia kotitalouksiin.

- Osa kaapelioperaattoreista jakaa meidän ohjelmaamme, osa ei .Operaattorit eivät halua halvempaa, kilpailevaa tarjontaa verkkoonsa, aikuisviihdekanava Digiviihteen tuottaja Jukka Siitonen kertoo.

Siitonen vaatiikin uusia kanavanippuja, jotta kapasiteettia riittäisi kaikille halukkaille.


lähde: SanomaWSOY
 
Ylös