Commodore Amiga -ohje

Sivustoa
		sponsoroi SatShop.fi

olliraa

Huoltovalikon jäsen
Sijainti
Laihia
Commodore Amiga -ohje

Kuusnepaohjeen jatkoksi olis nyt sitten tarjolla tällainen Amiga-ohje. Tätäkin päivitetään aina, kun relevanttia asiaa ilmenee.

Helpoin tapa nauttia Amigan peleistä (ja miksei muistakin ohjelmista) on ehdottomasti "suomalainen laatutuote", eli Winuae-emulaattori, jonka saat täältä http://www.winuae.net. Muista kuitenkin, että emuloinnin toimimista varten tarvitset Amigan "biosin", eli ns. Kickstartin ja vieläpä sopivan version riippuen emuloistavasta Amigan mallista. Kickstartteja en ala tähän linkittämään, kun ne taitavat vieläkin olla maksullista tavaraa, mutta osaava kyllä löytää tarvittavat tiedostot helposti ;) Pelit ovat useimmiten ns. adf-tiedostoja (korpuista tehtyjä levykuvia), joita osaava myös löytää netin syövereistä yllin kyllin.

Joystickien osalta pätevät emuloinnin osalta samat jutut kuin kuusnelosen ohjeistuksessakin täällä http://huoltovalikko.keskustelupalstat.com/showthread.php?t=7618

HUOM. Amiga oli aikoinaan todella monimutkainen laite, joten en edes yrittäisi emulointia alle 2 Ghz:n koneella. Hitaammallakin saattaa pärjätä, jos suostuu jättämään äänet kokonaan pois.

Sitten taas aitoon rautaan (Amiga 600/1200) liityviin vinkkeihin :) Se monille ainoa oikea Amiga, eli Amiga 500 on jätetty tästä ohjeesta pois, koska henkilökohtaisesti en jaksa enää korppujen kanssa veivata :) Omasta mielestäni aitoa Amigaa ei missään nimessä kannata enää ostaa ilman kovalevyä (tai sen korviketta).

Jos/kun emulaattorit eivät riitä, niin retrojäärien iloksi Amigaa (1200) saa edelleen myös uutena osoitteesta http://www.amigakit.com :) Hinnat ovat varsin edulliset, jos verrataan esim. Huuto.netin vastaaviin. Lisäksi koneille saa jopa täyden 1 vuoden takuun :) Koneet saa myös valmiiksi asennetuilla käyttiksillä (ja luonnollisesti CF-kovalevyillä) jne jne jne, joten varsin mukavasta putiikista on kyse. Jos tarvitset AmigaOS:n (3.0/3.1) kovalevylle asentamista varten (eli et tilaa Amigaasi Amigakit.com:n kautta), niin alkuperäiset levykkeet saa n. kympillä em. putiikista.


Sitten kun kone on jostain hankittu, niin alkaa armoton (pelien) asennus ;) Tässä vaiheessa ohjetta oletetaan, että Amigassa on kovalevy (eli todennäköiseti cf-kortti ja cf-ide -adapteri) ja kovalevyllä WorkBench. Ensimmäinen ongelma on se, että miten tiedostot saa esim. pc:n kovolta Amigaan? Sopivaa Amigan (600/1200) pcmcia-paikkaan tökättävää cf-adapteria saa Amigakit.com:n kautta http://amigakit.leamancomputing.com/catalog/product_info.php?products_id=440. Sen avulla tiedostot on helppo siirtää yhtä cf-korttia käyttäen koneelta toiselle. HUOM. Kovalevynä toimiva cf-kortti on koneen sisällä, tämä ei siis tarkoita sitä cf-korttia.

Jos Amigan hankinnan perusteluna on ollut retropelin pelaaminen, niin retroilijoiden iloksi on olemassa varsin pätevä ja edullinen softa nimeltään WHDLoad, jonka saa täältä http://www.whdload.de. Idea on kaikessa yksinkertaisuudessaan tämä: Whdloadin avulla aikoinaan korpuilla julkaistuista peleistä saadaan sellaisia, että ne toimivat myös kovalevyltä ajettuina. Lisäksi pelit, jotka koostuivat vaikkapa 5-6 korpusta saadaan nätisti niputettua eikä korppuja tarvitse vaihdella pelin tiimellyksessä. Esimerkkinä Test Drive 2, jonka WHDLoad-versio sisältää kaikki autolevyt ja maisemalevyt \o/ Pelien latausajat ovat myös mukavan ripeitä :) WHDLoadin asennus on todella helppoa, ohjeet löytyvät ohjelman sivuilta. Pelien WHDLoad-versiota voi etsiä esim. täältä (oletan, että lataajilla on oikeus kyseiseen peliin) http://kg.whdownload.com/kgwhd/ Myös torrenttisaiteilla on WHDLoad-paketteja, joissa on about kaikki merkittävät Amigan pelit ikinä. Etsivä löytää jälkeen... :)

WHDLoad-pelit on "rakennettu" niin, että jokainen peli on omassa kansiossaan, jossa on myös pikakuvake pelin käynnistämiseksi :D Eli ei muuta kun Amiga käyntiin, käyttiksestä hiirellä sopiva kansio auki ja klik-klik. Todella helppoa.

HUOM. Osa WHDLoad-peleistä vaattii huomattavasti enemmän muistia, kuin mitä Amigoissa vakiona on. Käytännössä 4 Mt riittää jo varsin hyvin, mutta ongelmia voi silti tulla. Amiga 600 vakiomuisti on vain 1 Mt, joten sillä ei pitkälle pötkitä. Lisäksi koneen sisälle ei saa muistia kuin 1 Mt:n lisää. Lisäksi hintaero 600:n ja 1200:n välillä on todella pieni. (1200:n "mukana" saa mös AGA-grafiikat ja tuplasti nopeamman prossun jne jne) Tämän vuoksi suosittelen ehdottomasti hankkimaan 1200:n. Muistin määrä on vakiona "jo" 2 Mt ja lisämuistia saa asennettua helposti esim. 8Mt. Tämä vaatii kuitenkin ns. turbokortin (asennetaan Amigan alla olevan luukun alle) tai sitten ns. sram-kortin (pcmcia-väylään tökättävä muistikortti). Näitä sram-kortteja ei saa edes Amigakit.com:n kautta, mutta http://www.ebay.com ja http://www.amibay.com ovat hyvä paikkoja korttien etsimiseen. Sram-kortit ova käyneet todella harvinaisiksi, eikä varsinkaan 4 Mt:n kortteja tahdo löytää helposti.

*edit*
Erittäin hyvä (mutta toki aika hintava) turbokortti http://amigakit.leamancomputing.com/catalog/product_info.php?cPath=43&products_id=913 on nyt saatavailla uutena Amigakit.com:n kautta. Kortilla on peräti 32 MB muistia, joten sillä saa A1200:n "lentoon" ;)
*edit*

Summa summarum:

1. Osta Amiga 1200 4 Gt:n kovalevyllä (n. 160 €)
2. Osta lisämuisti 2-8 Mt (turbokortti, tai sram-korttin. 20-50 €)
3. Osta WHDLoad (20 €)
4. Nauti :D

Meneehän tuohon toki pari sataa rahaa, mutta väittäisin, että sitten ei "korppukyynärpää" pääse yllättämään ;)

*edit*
Lisätään mukaan vielä yksi vaihtoehto, eli CD32. http://en.wikipedia.org/wiki/Amiga_CD32

Tämä valitettavasti flopannut konsolihan on lähes täysiverinen A1200, joten tästäin saa retroiluun sopivan pelivehkeen. Konsoleita saa em. Amigakit.com:n kautta n. 60 € hintaan, eli todella edullisesti. Torrentteina löytyy useita valmiita cd-pelikokoelmia, joissa on myös todella helppokäyttöinen valikko pelien käynnistämistä varten. Nämä kokoelmien whdload-versiot on optimoitu 2 Mt:n muistille, koska CD32: n muistia ei voi laajentaa kovinkaan helposti. Konsoliin saa liitettyä esim. A2000:n näppäimistön (Ebayssä n. 15-20 €) ja Amigan vakiot hiiret ja joystickit toimivat suoraan :) Ainoa miiinus on se, että pelitilannetta ei voi tallentaa :( Mutta toisaalta tällä ei ole merkitystä kuin seikkailupelien jne kanssa.
*edit*
 
Ylös