Canalin Sagem HD PVR-101 ST

Sivustoa
		sponsoroi SatShop.fi

kellog

Huoltovalikon jäsen
Sijainti
Helsinki
Canalin Sagem HD PVR-101 ST

Kyseinen purkki tuli hommattua Canalin HD kanavien katseluun, kun vuosien pähkäilyn jälkeen alkoi vaikuttaa siltä, ettei takeita yleismallisten HD vastaanottimien toimivuuteen C+ kanavien kanssa ollut mitään takeita kovinkaan pitkälle tulevaisuudessa.

Laite ei sinänsä ole pahan hintainen (349,- + 50,- toimitus), kun ottaa huomioon että se sisältää jo valmiiksi kiintolevyn, 2 HD viritintä ja DVB-T virittimen.

Toimivuus on mitä on, mutta DB-7000 jälkeen on tottunut antamaan ajoittaiset kaatuilut anteeksi, kun "oikein" käyttämällä laite kuitenkin toimii suhkoht ok ja tekee ne tärkeimmät toiminnot mitä siltä on odotettu.

Kuvan laatu HD kanavilla on ihan ok (ei ehkä aivan parhaiden Blu-Ray elokuvie tasoa, mutta parhaimmillaan melko lähellä), mutta suurimman harmituksen aiheuttaa kiintolevyn rajallisuus ja kortin paritus.

Nyt kun kortti on pariutunut Sagemiin, ei liene mitään mahdollisuuksia saada edes SD kanavia näkymään Dreamboxilla ?

Vaikka periaatteessa tottuminen siihen, että leffoja ei säästellä ja ~10-15 katsomattoman leffan jonon pitäisi riittää (jos HDD täynnä ja uutta "hyvää" nauhoitettavaa tulee, ansaitsee vähiten kiinnostavat ohjelmat tulla muutenkin poistetuiksi levyltä, kun ei niitä kuitenkaan tulisi koskaan katsotuksi), tekisi silti joskus mieli säästää joku ohjelma ainakin vähän pidemmäksi aikaa itselle.
Huomasin, että elokuvat näkyvät laitteella myös ilman korttia, joten ainakaan kortin salausta ei käytetä nauhoitettuja ohjelmia toistettaessa.

Olen miettinyt, olisiko laitteeseen tallennettuja ohjelmia mahdollista tallentaa itselle säästöön millään keinoin HD tasoisina.

Vaihtoehdoista mieleen tulee lähinnä:

1. Siirto USB:n tai verrkoliitännän kautta: EI TN. Mahdollista / ainakaan helppoa
- Laitteesta disabloitu ko. liittimet firmwaresta -> vaatisi customoidun firmwaren -> ei tn. tulossa, kun markkina alue kai kuitenkin melko pieni
- USB osittain juotettu toimimattomaksi -> Ei olisi varmaan vaikea korjata, jos firmware tukisi USB:n toimintaa

2. Kiintolevyn vaihtaminen: Ei todennäköisesti mahdollista
- Kiintolevyn sarjanumero tn. liitetty ko. boxiin ja levyn vaihto itse ei tn. mahdollista.
- Jollain ohjelmalla saattaisi tilalle saada ainakin samankokoisen levyn johon sarjan voisi saada muutetua, mutta levyn formaatti lienee jokin omansa, joten alustus vaatisi oman ohjelmansa, ei mahdotonta, mutta ei myöskään helppoa

3. Kiintolevyn tietojen purku: Ehkä mahdollista, tuskin ihan triviaalia
- Ei varmaankaan tallenna ohjelmia aivan standardi formaatissa. Sopivalla softalla luultavasti olisi mahdollista purkaa koko levyimagesta tiedostoja, mutta niiden toimiminen riippuisi siitä, ovatko ne jotenkin salattuja. Salattuinakin voisivat ehkä toimia laitteeseen takaisin palautettuina (Jos olisi mahdollista palauttaa siten, että tiedostorakenne säilyisi järkevänä) ?

4. Koko levyn kopioiminen: Mahdollista
- Kloonaamalla koko levy imageksi ja tyhjentämällä tiedot tämän jälkeen laitteessa, luulisi olevan mahdollista palauttaa alkuperäiselle levylle aikaisempi tila ko. imagesta. Näin olisi mahdollista pitää tallessa vaikkapa useampi x- 250GB image, josta voisi iskeä sisään halutut materiaalit levylle. Pitäisi toimia, ellei systeemiä ole varta vasten yritetty estää vaihtuvilla avaimilla tms.
- Ko. systeemi olisi niin työläs, että mielekkyys alkaisi helposti kärsiä. Periaatteessa, jos levyn sijottaisi helposti irroitettavaan kehikkoon tms. ja imaget heittäisi vaikkapa erilliselle 1-1,5 TB levylle, ko. järjestelmällä voisi saada vanhoja tallennuksia näkyviin muutaman minuutin valmistelulla, mutta kovinkaan optimaalinen ratkaisu tämä ei varmasti olisi.


YO. mahdollisuudet kiinnostavat lähinnä teoriassa, käytännössä tullee mielummin vaikkapa ostettua suurimat keräilyharvinaisuudet vaikkapa Blu-Ray levyinä (tosin niiden valikoima on vielä todella surkea).

On sinällään todella surkeaa, että myös omaan käyttöön tallentaminen on täysin estetty, sillä esim. salatussa muodossa talteen siirretty ohjelmat eivät mielestäni olisi ongelma laitteen ulkopuolelle tallennettuinakaan. (Esim. USB levy/verkkolevy tms.). Ko ohjelmia voisi sitten katsoa esim. vain Conax kortin kanssa, joka avaisi ohjelmat, jos ko. kanavat olisivat olleet katsottavissa niiden lähetysaikana.

Helpoiten lähes kaiken HD materiaalin saa joka tapauksessa valmiiksi purettuna netistä ja eipä Blu-Ray levyjen kopiointikaan ole nykyään enää mitään insinööritiedettä, joten olisi erittäin asiakasystävällistä, jos myös lailliseen arkistointiin tarjottaisiin mahdollisuuksia.

Kaipa tässä menee muutama vuosi, ennenkuin myös HD ohjelmasisällön kanssa päästään samaan tilanteeseen, kuin missä äänitallenteiden kanssa nyt ollaan (aletaan siis tarjota myös laillisia mahdollisuuksia tallentaa materiaalia omaan käyttöön, ilman kohtuuttomia rajoitteita).


Jos jollakulla on linkkejä, vinkkejä tai ajatuksia ko. asiaa kohtaan, kuulisin mielelläni muitakin ajatuksia aiheesta. Itse en onnistunut ainakaan pikaisella haulla löytämään oikein mitään ajatuksia aiheesta, tosin en kovin monia foorumeita ole seurannut. Ruotsalaisilla forumeilla voisi todennäköisimmin olla kirjoituksia aiheista, mutta kohtuullisen surkea ruotsinkielentaito tekee selailusta niin hidasta, ettei oikein jaksa alkaa asiaa ihan hakuammunnalla selvittämään.

Laittelen tuloksia Sagemin HD tutkimuksista, jos päädyn jossain vaiheessa testailemaan asiaa ihan käytännön tasolla. Periaatteessa omistamani laite taitaa olla vielä c:n omaisuutta, joten ainakaan ihan takuun alkuaikana ei viitsisi levyä alkaa sisuksista kaivamaan. Toisaalta koko sopimuksen maksamalla siirtyy myös omistusoikeus laitteeseen, joten enköhän sen saa sitten tuhota, kun siltä alkaa tuntumaan.

Canalin aspasta kokemuksia kysellyt henkilö antoi ymmärtää, että heillä myös mietittäisiin, miten asiakkaile voitaisiin mahdollistaa ohjelmien arkistoiminen ulkoiselle levylle tms., mutta itse uskoisin ko. jutustelun johtuneen lähinnä ko. henkilön halusta ymmärtää asiakkaan tarpeita/kommentteja ja jakaa asiakkaiden tarpeista huolehtivan yrityksen imagoa. Ihan helposti en usko C:n puolelta mitää ratkaisua asiaan. Suurin osa aspan henkilökunnasta tuntui pitävän 250GB:n tallennuskapasiteettia todella suurena ja riittävänä, vaikka todellisuudessa esim. Scarfacen nauhoittaminen nappaa jo lähes 1/5 levyn vapaasta kapasiteetista.
Eipä siinä sitten kovinkaan suurta katselupuskuria rakenneta.
 
Ylös