Blu-ray- ja tv-yhtiöt kiistelevät teräväpiirrosta

Sivustoa
		sponsoroi SatShop.fi

ankkanator

Huoltovalikon jäsen
Sijainti
saimaa
Blu-ray- ja tv-yhtiöt kiistelevät teräväpiirrosta

Jopa 15 prosenttia eurooppalaisista kuluttajista uskoo katsovansa teräväpiirtotasoisia lähetyksiä, vaikka itse asiassa osuus on vasta kaksi prosenttia, arvioi tutkimusyhtiö Strategy Analytics kyselytutkimuksensa perusteella. SA:n mukaan kuluttajia hämmentää erityisesti blu-ray- ja tv-palveluiden kirjava markkinointi, kun myös alemman resoluution tv-lähetyksiä kutsutaan teräväpiirroksi.

Uusien hd-elokuvalevyjä edustavien yritysten etujärjestö Blu-ray Disc Association (BDA) on närkästynyt tv-yhtiöiden tapaan markkinoida kanaviaan 1080p-erottelukyvyllä (1920 x 1080 kuvapistettä) ja blu-raytä vastaavalla kuvanlaadulla. Strategy Analyticsin analyytikko David Mercer on kommentoinut asiaa yhtiön blogissa:

Blu-ray:n etujärjestö haluaa korostaa, ettei nykyisten kaapeli- ja satelliittiverkkojen hd-kanavien kuvan- ja äänenlaatu vastaa blu-ray-levyjen tarjontaa.

1080p-tason tv-kanavia ovat markkinoineet SA:n mukaan esimerkiksi satelliitti-tv-yhtiöt Directv ja Dish Network sekä kaapeli-tv-operaattori Numericable Ranskassa. Directv on markkinoinut muun muassa tuovansa I Am Legend -elokuvan katsojilleen ensimmäisenä "natiivina teräväpiirtona" 1080p-erottelukyvyllä. Se on myös kutsunut kuvanlaatua "samantasoiseksi kuin blu-ray".

Echostar-satelliittiyhtiö puolestaan lanseerasi elokuun alussa mpeg-4-formaatin tilausvideopalvelun (vod), joka lupaa yhtä hyvää tasoa kuin blu-ray-elokuvat.

"Useat yritykset ovat äskettäin aloittaneet markkinointikampanjoita, joissa ne lupaavat tuotteidensa tarjoavan yhtä hyvän kuvan- ja äänenlaadun kuin blu-ray-levyt. Tällaiset vertailut ovat harhaanjohtavia ja vastuuttomia kuluttajalle. Ylöspäin skaalatut ja satelliittilähetykset eivät voi yltää blu-ray:n tasoon", lausunnossa todetaan.


Kilpailua blu-ray:n ja nettijakelun välillä

Suomessa Nelonen on aloittanut hd-kanavan Welhon kaapeli-tv-verkossa, vaikka ei hd-lähdemateriaalia käytäkään vielä. Kanava toimii teknisesti skaalaamalla standardiresoluution lähdemateriaali 1920 x 1080 kuvapisteeseen lomitettuna (1080i).

"Se on lähes hd-tasoa, tavallisesta resoluutiosta parannettua kuvaa", vakuutti Nelonen Median liiketoimintajohtaja Juha-Pekka Louhelainen kesällä. Parempaa kuvanlaatua perustellaan sillä, että skaalaus tehdään jo lähetyspäässä lähes pakkaamattomasta materiaalista. Nelonen ei myöskään ole väittänyt, että kyse olisi aidosta teräväpiirrosta.

Teknisten epäselvyyksien lisäksi kyse voi olla siitä, etteivät blu-ray-elokuvat ole vielä lyöneet läpi suurelle yleisölle. Riski on, että kuluttajat siirtyvätkin hakemaan teräväpiirtosisältönsä nettipalveluiden tai tv-kanavien kautta.

Esimerkiksi Microsoft on linjannut uskovansa voimakkaammin elokuvien jakamiseen netissä kuin blu-ray-asemaan tuomiseen Xbox 360 -konsolille.


lähde : SanomaMagazinesFinland
 
Ylös