Antipiraattien painajainen: uusi P2P-ohjelma yhdistää BitTorrentin ja darknetin edut

Sivustoa
		sponsoroi SatShop.fi

Raitsa

Ylläpitäjä
Ylläpitäjä
Sijainti
Turku
Laitteisto
Nvidia Shield + Synology NAS DS218+ LG B6 OLED 55" + Genelec
Antipiraattien painajainen: uusi P2P-ohjelma yhdistää BitTorrentin ja darknetin edut

Taistellessaan netissä kukoistavaa uutta jakamisen kulttuuria vastaan tekijänoikeusteollisuus on ollut jatkuvasti teknisesti jäljessä innovatiivisista p2p-kehittäjistä, jotka ovat nopeasti ja joustavasti vastanneet kulttuuria jakavien verkkoyhteisöjen tarpeisiin. Kun RIAA sai Napsterin tapetuksi oikeustoimin, olivat ei-kaupalliset kehittäjät jo luoneet Napsterista riippumattoman OpenNap-palvelinteknologian, ja sen rinnalla kehittyi vauhdilla Gnutellan, FastTrackin ja Direct Connectin kaltaisia vaihtoehtoisia protokollia ja niihin liittyviä ohjelmistoja. Viime vuodet ovat olleet BitTorrent-teknologian valtakautta, ja tämä Bram Cohenin kehittämä protokolla toimiikin erinomaisesti suurten tiedostojen nopeassa jakelussa, skaalautuen tarpeen mukaan palvelemaan hyvinkin suuria asiakasmääriä.

Siinä missä BitTorrent loistaa itse jakeluominaisuuksiensa puolesta, sen heikkoutena on avoimmuus ulkopuolisten, mahdollisesti vihamielisten tahojen vakoilulle. Toinen tekniikan haavoittuva kohta ovat keskitetyt torrent-indeksit ja -sivustot sekä seurantapalvelimet eli trakkerit, joita vastaan esimerkiksi antipiraatit pääsevät hyökkäämään. Parhaillaan meneillään oleva Pirate Bay -oikeudenkäynti todistaa, kuinka torrent-infrastruktuuria vastaan on mahdollista hyökätä vaikka itse palvelujen käyttäjät jätettäisiinkin rauhaan. Ulkopuoliselta vakoilulta ja hyökkäyksiltä suojattua p2p-teknologiaa edustavat puolestaan erilaiset darknet-protokollat, joista esimerkiksi Justin Frankelin kehittämä WASTE on nauttinut suurta suosiota myös meillä Suomessa. WASTE:n kaltaisten darknettien heikkous on kuitenkin siinä, että niiden kautta on tarjolla vain pienen, luotetun ystäväpiirin jakama sisältö. Tällöin ei myöskään päästä kunnolla hyödyntämään mm. BitTorrentin käyttämää monilähdetekniikkaa, jossa p2p-ohjelma lataa saman tiedoston eri osia samanaikaisesti monelta eri käyttäjältä, millä saavutetaan usein erinomainen kokonaisnopeus.

Vaikka antipiraatit vastoin odotuksia saisivatkin esimerkiksi Pirate Bayn suljetuksi, heidän ilonsa on tuomittu lyhytaikaiseksi, sillä p2p-ohjelmien seuraava sukupolvi on jo tulossa, ja siinä yhdistyvät BitTorrent-tekniikan tehokkuus ja darknettien tarjoama suoja vihamielisiä ulkopuolisia tahoja vastaan. Washingtonin yliopiston tutkijat ovat juuri julkistaneet oman ratkaisunsa kulttuurin nettijakajien yksityisyyden suojaksi. OneSwarm on Java-pohjainen, Windowsissa, Macissa ja Linuxissa toimiva p2p-ohjelma, joka käyttää hyväkseen BitTorrentin jakoteknologiaa, mutta ei kaikille avoimessa ympäristössä vaan kontrolloidussa Friend-to-Friend (F2F) -verkostossa, joka pelkistetyimmillään vastaa WASTE-tyyppistä pientä darknettiä mutta laajenee tarpeen mukaan aina globaaliksi verkostoksi asti. OneSwarmin avulla kukin käyttäjä voi jakaa eri tiedostojaan täsmälleen haluamalleen sosiaaliselle piirille: suppeimmillaan pelkille luotetuille ystäville, epäsuorasti myös näiden ystäville, ja laajimmillaan kaikille kiinnostuneille. Käyttöliittymänä toimivat lähes kaikki selaimet Internet Exploreria lukuunottamatta.

Lisää: http://piraattiliitto.org/uutiset/2...jelma-yhdistaa-bittorrentin-ja-darknetin-edut
 
Ylös