Analoginen satelliittitelevisio -muistelot

Sivustoa
		sponsoroi SatShop.fi

Koekone

Huoltovalikon jäsen
Sijainti
Turku
Harrastelin hiukan satelliittitelevisiota 1980-90 luvuilla. Minulla oli silloin mm. 3 metrinen Aerial AS30 satelliittiantenni polarmountilla ja ajattelin tuoda tänne vähän historian havinaa analogivuosilta.

Disclaimer, tästä saanevat vaimeita kicksejä vain näitä analogisia satelliittihommia joskus vuonna käpy ja kivi harrastaneet, jos edes hekään. Muut älkää vaivautuko. Mutta tulivatpahan nämäkin nyt arkistoista kaivettua. Tässä alle sieltä täältä vähän sekavasti koostettuna, alkuperäinen juttu löytyy täältä: Analoginen satelliittitelevisio bandscan vuodelta 1993 ja vähän muutakin ja koko TV-FM-SAT-aiheinen blogi täältä.

1980-luvun puolessavälissä aloin innostua satelliittitelevisiovastaanotosta, vauhtiin pääsin kunnolla 1987 ja ensimmäisiä vastaanottimia oli Saloran Mark ja siihen aikaan juuri ja juuri välttävä 1,8 metrin antenni.

Kesällä 1988 katolla komeili jo 2,4 metrin antenni ja vastaanottimena Salora XLE 8901, jossa oli jo Dolby NR Stereo-äänikin.

1988-satellite-antenna.jpgPian kuitenkin pääantenniksi tuli Aerialin 3 metrin alumiinilautanen Polarmount-jalustalla (ja vielä erillisellä pystykulman säätömoottorillakin), koska tuo alumiinista tehty erinomainen Aerialin 3 metrin peili oli todella kapeakeilainen ja suuntauksen oli oltava mahdollisimman tarkka).

3-0-Aerial.jpgTässä kaappaus kaukaa varsinaisen footprintin ulkopuolelta, Israelin televisio KU-bandilla (1degW).

Israel-TV-KU-band.jpg


C-bandilta aloin myös metsästää tropiikin TV asemia, Ghanaa jne.

Jutun alussa esitelty 2,4 metrin kattolautanen muuttui lentäväksi lautaseksi ainakin kolmensadan kilon jalustarakenteineen syysmyrskyssä aamuyöstä ihan 80-luvun lopulla. ''Nyt se lähti.'' olin kuulemma todennut sängyssä istumaan noustuani. Kaapelinpätkiä perässään vetänyt kasa rautaa, murskaantunutta lasikuitua ja betonia päätyi lopulta n. puolen metrin päähän pihalla parkissa olleesta 1 tuuman Panasonic TR-1000 P kuvaputkitelkkarilla varustetusta silmäterästäni, punaisesta kahdenlitran amis Opel Asconasta.

Yllämainitusta vahingosta viisastuneena uusi isompi lautanen saikin sitten paikan alanurmikolta tontin matalimmasta ulkokulmasta, parin tonnin maahan upotetun, kahden ison kaivonrenkaan vuoraaman läpeensä keskiputkenkin läpi raudoitetun kivi ja betonikakun päältä. Pystyssä keskellä sojottanut, olisiko ollut n. 120 mm erittäin paksuseinäinen teräsputki, suorastaan soi sitä vaikka lekalla löi, se ei kertakaikkiaan heilunut yhtään. Kuvakaan ei enää pahemmin kovillakaan tuulilla suhistellut, vaikka 3 tämän metrin alumiinipeilin keila oli todella kapea. Kääntömoottorikin oli joku ulkomailta tilattu super-heavy-duty-malli, koska tuo peili olisi kertakaikkiaan suolistanut pienemmät mallit. Peili kannatti kuitenkin parkkeerata aina niin että kääntömoottori oli mahdollisimman lyhyellä varrella.

1993-04-08-3m-Aerial-Satellite-Antenna-with-Polarmount-03.png


Tässä yllä vielä uudestaan tuo seuraavassa v. 1993 Satelliitti-bandscan-vastaanotossa (2.3.1993) käytetty 3 metrin alumiiniantenni polarmount-jalustalla ja tilttikulman säädöllä:


"This is a VCR-recording of an analogue Satellite TV bandscan made back in 1993 using a Manhattan 9000 satellite receiver and a 3 m aluminium, motorized and polarmounted satellite dish (Aerial), location Europe, Scandinavia, SW-Finland. Also some C-band received up here, even those signals were very weak when received long outside of the targeted footprint. End part has some Astra satellite received by a 90 cm dish for comparsion."

Aikamoinen fyysisen suoritus tuli tehtyä tämän isomman antennin jalustan maahan upotettujen järeämpikokoisten kaivonrenkaiden (2 kpl) kanssa. Pyörittelin isokokoiset kaivonrenkaat tontille metsäpellolta runsaan kilometrin päästä naapurin isännältä ne parilla kilisevällä ja kolisevalla hankittuani. Tai no, olihan niiden vaatiman - ne päällekkäin pistettyäni - pari metriä syvän kuopan kaivaminen lapiolla klini-savimaahan räntäsateessa aikamoinen ruumiillinen koitos sekin. Henkistä kestävyyttä puolestaan söi sen sisälle lataamani tuhdin betonikakun kovettumisen odottelu pitkälle seuraavaan kevääseen asti.

TV- ja satelliittivastaanottoharrastuksen ollessa ns. "pahimmillaan" 1990-luvun alussa, oli muita kiinteästi suunnattuja lautasia, suunnattavan pääpeilin lisäksi, siinä sivussa toistakymmentä, sekalaista ohjauspiuhaa sekä maa- ja ilmakaapelia risteili tontilla siihen mennessä varovaisesti arvioiden ainakin kilometrin verran.

Häkkyröitä kertyi tontille lopulta jo jonninmoinen määrä, piti piirtää kaaviot että pysyi kärryillä mikä piuha meni minnekin; tältä näytti vuoden 1999 viimeisin versio satelliittiantennipuolella:

Satant-sys-1999-last-print-scanned.jpg


Silloin kun systeemi lähti rakentumaan laajemmaksi Manhattan 9000-aikaan, ei vielä ollut mitään Diseq:ejä, joten systeemin antennikytkimiä ohjattin mustipaikkojen takana olleilla 4-portaiseilla LNB-jänniteasetuksilla, 22kHz piipillä sekä 3 x 0/12V kytkimillä, jotka kaikki vuosien mittaan kovasti modaamastani Manhattan 9000:n aluksi kaksitunerisesta satelliittivirittimestä lopulta löytyivät. Kolmannen ns. Extended Low Treshold -tunerin se sai sisuksiinsa, kun kahden alkuperäisen tunerin valittava kaistanleveys alimmillaankin jäi liian leveäksi päälautasen sivusyötön C-bandin DX-vastaanotossa. Oli selvää, että ajan mittaan lopulta toistakymmentä mikroaaltopäätä ja lukuisia IF-linjavahvistimia ohjannut Manhattan 9000:en virransyöttöpuoli piti rakentaa kokonaan uusiksi muuntajakelojen käämimistä myöten.

1993-04-08-Satellite-receiver-Manhattan-9000-playing-006.png


Youtube-kanavaltani löytyy myös muutamia clippejä satelliittikanavien jingleistä ja tässä vielä asiaan liittyvä kotivideoclippi vuodelta 1993, jossa näkyy myös ym. satelliittivastaanottoa ja mm. tämä Manhattan 9000 satelliittiviritinkin.


Videolla esiintyvät ainakin:
- JVC R-X350V - Digital Synthesizer Stereo FM Receiver
- JVC KD-WR90 - Twin Reverse Stereo Casette Deck
- JVC HR-D370E - Hi-Fi Stereo Video Casette Recorder
- Manhattan 9000 Satellite Receiver
- JVC HR-D370E - Hi-Fi Stereo VCR
- Videocrypt Decoder
- Motorola Micro-Tac II - NMT
- Galaxy Saturn - CB Radio
- Philips ART 60 - 5''TV Stereo Radio Casette Recorder
- Astra Satellite Reception, Sky Movies, 90's

- Salora K70 Stereo TV

Triplafeed.jpg


Aerialin 3m satelliittilautasen syöttöpisteen vieressä 30 litran käymissangon alla kumminkin puolin sijaitsivat myös 4GHz ja 12,5GHz bandien LNB:t. Keskifokuksessa sijainneella, kulloinkin aina mahdollisimman matalakohinaisella Ku-bandin mikroaaltopäällä, ei ollut mekaanista eikä edes magneettistakaan polarisaationkääntäjää, vaan lämpövastuksilla pakkasen varalta varustettu Aerialin messinkisen syöttötorven ympärille sorvattu kuulalaakeri, jonka avulla satelliittivirittimen mekaanisen polarisaationkääntäjälle tarkoitetun H/V-valinnan ohjauspulsseilla kääntyikin koko mikroaaltopää syöttötorvineen. Mikroaaltopää, eli LNB, oli vanhan Raid-purkin sisällä, Raid-purkin yläpäässä oli peilin syötön tukivarsiin rungostaan kiinnitetty tujumpi servomoottori. Näin koko polarisaationkääntö sujui täysin häviöttä ison muovisen suojasangon alla talvipakkasillakin ja pelkillä virittimen muistipaikan asetuksilla, kuten kaikkien muidenkin em. mikroaaltopäiden ohjaus muualla systeemissä. Ainoastaan ison pääpeilin pystykulman hienosäätömoottoria piti tarvittaessa tarkentaa erillisellä säädöllä.

Tulikohan tämä nyt yhtä sekavasti esitettyä kuin aiemmin toteutettuakin?


Satelliittitelkkua onkin sitten tullut ahkerammin nauhoteltuna helmikuusta 1987. Pitäisi digitoida kaikki, mutta mistä aikaa tähän kaikkeen... Muutaman klipin jo latasinkin Youtube-kanavalleni, mm. Sky Movies Late Night Movie intro:Tuosta Sky Movies -Late Night Movie -clipistä tuli mieleen kun jaoin satelliittivirittimen signaalia tontin kaikkiin TV-vastaanottimiin ja rakennuksiin ilmeisesti aika voimakkaalla tv-modulaattorilla, niin maaseudun naapurit vähän pidemmän matkankin päästä iltaisin soittelivat ja pyysivät laittamaan elokuvakanavaa päälle. Tilasipa eräs aktiivi englannista asti lehdenkin mistä näki mm. Sky Moviesin elokuvatarjonnan aina pariksi kolmeksi viikoksi eteenpäin, josta sitten pisti valokopiot postilootaan minullekkin. Jos nyt oikein muistan tai sitten en. Nettiä ei tietenkään silloin ollut.

Tässä otoksena VHS-kasetti no: 9 satelliittiharrastukseni alkuajoilta Helmikuulta 1987; musiikkivideoita Music Boxilta, Sky Channelilta ja Superilta, ja ajatelkaapa... STEREONA. näitä on kolmisenkymmentä á 3h...

Video-009-1987.jpg


Niin, täytyy muistaa että vain hiljattain ennen tuota elettiin aikaa jollon täällä Suomessa oli käytännössä vain kolme valtakunnallista FM-asemaa eikä kukaan ollut vielä kuullutkaan netistä. YLE:n tunnin mittainen Rockradio taisi tulla kaksi tai kolme kertaa viikossa (asian vierestä tässä sen nauhoitetut loppu-jinglet n. vuodelta 1981: 1, 2 ja 3). Musiikkiuutuudet olivat kiven alla 80-luvulla. Satelliitti-tv oli järisyttävä uutuus.

Niin, ja Mike Tysonin lyhyeksi jäänyt ottelu tuli Sky-paketilla suorana, kuten myös Baghdadin spektaakkelimaiset pommitukset Intelsatin CNN:ltä Kuwaitin sodan aikaan. News-feed transpondereilta vielä reaaliaikaisina tai sitten täysin editoimattomina raaka-feedeinä hurjimmat näyt.

Vuosia myöhemmin, syksyllä vuonna 2001 työpaikalla Littoisissa satelliittihedaria säädellessäni 9. marraskuuta keskeytettiin CNN:än lähetys Breaking Newsilla että joku pienkone olisi törmännyt Manhattanilla ikkunaan ja siitä seuraavien minuuttien sisällä eskaloitunut kaaos piirtyi suorana lähetyksenä seuraavien tuntien aikana omien verkkokalvojeni lisäksi koko maailman televisioruuduille.

Eutelsatista 13E tullutta Filmnettiä purin vuodesta 1987 alkaen analogisella video-in video-out piirikortilla, tämä oli siis ennen D2-MAC aikaa ja Voyagereita, tms. PIC-programmereita. Alkuperäistä Eutelsatin Sky Channelia varten oli jossain vaiheessa myös samanlainen vastaava sen mentyä koodattuksi. Ulkomailta tilatut ja käsintehdyt piirikortit olivat liki käytetyn Datsun 100 A:n hintaisia kuten myös parhaimmat n.f. 2,5 dB:n mikroaaltopäätkin silloin joskus v.1987. Ovat vielä tallella, kuten mm. Manhattan 9000 viritinkin.

Sky Movies ym Astrasta vuonna 1989 ja siitä eteenpäin käyttivät analogista Videocrypt-koodausta, johon minulla oli erillinen dekooderi ja aito kortti.Ranskan MCM D2-MAC musiikkikanavaa sen aikaisella digitaalisella äänellä katselin myös myöhemmin tilatulla kortilla. Soundit hakkasvat Wegener Pandat mennen tullen.

Sitten 90-luvulla ajoin aluksi 286 PC:llä reaaliaikaisesti D2-MAC:ia dekoodaavaa ohjelmaa nimeltään Voyager. Piti tehdä piirilevystä sovitin kortinlukijaan ja siitä sitten tietokonneen sarjaporttiin. Voyager näytti kyllä kovin hienolta ja siihen aikaan hi-techilta koodinpurkua reaaliaikaisesti tehdessään. Sain nopeasti kylähullun maineen kavereiden sitä ihmeteltyä. QTH antenneineen sai lisänimen tuomiopäivän tukikohta. Myös tuo jo aiemmin mainittu Filmnet, nyt uusine sisarkanavineen, käytti jo tässä vaiheessa samaa D2-MAC:ia ja salausta joka mm. em. HW:llä ja ohjelmilla aukesi.Tämän jälkeen tein muutamia ohjelmointilaitteita ja aloin ohjelmoimaan niitä PIC-piirejä esim. Ludipipolla, kun oli vaivattomampaa. Silloin 90-luvun puolenvälin jälkeen tulivatkin jo Viasatit ja TV 1000:netkin sun muut. Mutta mitäs näistä vanhoista menneistä, kunhan tässä vaan tarinoin.

Satelliitti-TV-aiheisia muisteloita tässä siis.

:)

Satelliittitelevisiomuisteluin,
holmch66 a.k.a. Koekone
QTH nykyään Turku

EDIT: liitteeksi vanhoja footprint-karttoja ja antenni/CN taulukoita ym. sekalaista vanhoista mapeista skannattua.

Aivan välttävä minimi-lautasantenniantennikoko niiden silloisten muutaman (lähinnä Eutelsat 1 F-1, 13 E ja Intelsat V F-10, 27,5 W) Ku-bandin tv-satelliitin vastaanottamiseksi oli täällä Lounais-Suomessakin vähintään hyvänlaatuinen 1,8 m, mielummin 2,4 m (hyvän mikroaaltopään kohinat olivat silloin n. 2,5dB).

Alla noiden satelliittien sen aikaisia footprinttejä (klikkaamalla isommaksi):Astra 1A, 19,2E - 1989

Mikroaaltopäiden (LNB) kohinalukujen pikkuhiljaa laskiessa alle 2dB:n ja Astra 1A-satelliitin aloittaessa joulukuussa 1988, paranivat footprinttien signaalinvoimakkuudet täällä niin että jo 1.2 m offsetilläkin sai kohtalaisen kuvan, ainakin toisella täällä vahvemmalla Astran H-pol-keilalla.Astra 1A:n heikommalla V-polarisaatiolla samana keväänä 1989 aloittanut silloin aivan erinomainen Sky Movies tarvitsi kuitenkin, jopa parhaalla mahdollisella mikroaaltopäälläkin täällä Lounais-Suomessakin vielä yli 2,4 metrin antennin.

Kun Astra 1B keväällä 1991 liittyi samaan 19,2 E ratapositioon, näyttivät footprintit tältä:


Kuten näistä uudemmista vuoden 1992 footprint-kartoista näkyy, oli Astra 1B:nkin vertikaalipolarisaatiolla muutamia täällä todella heikoksi jääviä kanavia, kuten esimerkiksi TCC ja CNN (band-scan videon kohdassa 0:43 - 0:51), ne näkyivät täällä 3 metrin antennillakin kipinöiden. Niillä oli kuitenkin hauskaa testailla antennin suorituskykyä, koska pienemmillä peileillä ei kanavista näkynyt juuri mitään.

Mikroaaltopäänä tuohon aikaan oli aivan 90-luvun alussa hankittu, silloin paras mahdollinen saatavilla ollut ja erästä valikoitu, muistaakseni n. 900 markan hintainen (mikä oli jo "halpaa" verrattuna alkuaikojen hintoihin.) japanilaisen DX Antennan valmistama DSA-528F. Sen kohinaluku (kauttaaltaan n. 0,9 dB) oli siihen aikaan varsin hyvä ja oli kerralla huikea hyppäys eteenpäin. Intelsatin (27,5 W) heikosta Discovery Channel:istakin lähtivät drop-out kipinät kerralla pois. Mikroaaltopään mukana tulivat sen yksilölliset allekirjoitetut todistus- ja mittauspöytäkirjat.

Footprintteihin liittyen, alla hieman suuntaa-antavaa signaalinvoimakkuus/peilikoko vs. saavutettavaa margin above treshold (ei siis C/N) taulukkoa, jota koostettu ja muokattu joskus 90-luvun puolivälissä, silloin jo noita alkuaikoja vähän parempien LNB-kohinalukujen (NF 0,8), virittimien tyypillisten kohinakynnysten ja usein käyttämäni hieman kapeamman kaistanleveyden 27 MHz mukaan (pieni säävaraus ja täkäläinen 20 asteen elevaatio huomioiden).

Available signal strenght/dish aperture vs. resulting margin above treshold
Tässä puolestaan ylläolevaan taulukkoon liittyvää, alunperin lehtileikkeestä kopioitua; saavutetun C/N:n vaikutuksesta analogisen satelliittilähetteen kuvanlaatuun (tässäkin virittimien kohinaluku oli jo 80-luvun puolivälin artikkelin ajoista parantunut).

Achieved C/N and resulting analogue picture quality


Sitten tulevat näköjään väkisin peräkkäin luo liitteetkin kaikki...

1986 - Cable and Satellite Yearbook 1986 - Footprints - Eutelsat 1 F-1, 13 E -holmch66.jpg

1986 - Cable and Satellite Yearbook 1986 - Footprints - Intelsat V F-10, 27,5 W -holmch66.jpg

1986 - Cable and Satellite Yearbook 1986 - Footprints - Eutelsat 1 F-4, 10 E -holmch66.jpg

1986 - Cable and Satellite Yearbook 1986 - Footprints - Ghorizont 5, 20,7 W -holmch66.jpg

1989 - Astra 19,2 E East Footprints -holmch66.jpg

1992 - Astra 19,2 E East Footprints (1992 Feb) -holmch66.jpgFootprintteihin liittyen, alla hieman suuntaa-antavaa signaalinvoimakkuus/peilikoko vs. saavutettavaa margin above treshold (ei siis C/N) taulukkoa, jota koostettu ja muokattu joskus 90-luvun puolivälissä, silloin jo noita alkuaikoja vähän parempien LNB-kohinalukujen (NF 0,8), virittimien tyypillisten kohinakynnysten ja usein käyttämäni hieman kapeamman kaistanleveyden 27 MHz mukaan (pieni säävaraus ja täkäläinen 20 asteen elevaatio huomioiden).

Earth Station Margin Above Treshold, Ku-band - LNB nf 0,8dB (60 deg K) -holmch66.jpg

Satellite Antenna Diameter vs. Gain -taulukko -holmch66.jpg

Gain dB vs. power multiply factor -holmch66.jpg

Tarvittava peilikoko - KU-band BW27 MHz -holmch66.jpg

Tarvittava peilikoko - KU-band BW36 MHz -holmch66.jpg

Tarvittava peilikoko - C-band BW27 MHz -hgyl.jpg

Tarvittava peilikoko - C-band BW36 MHz -holmch66.jpg

omia muistisääntöjä - satelliittivastaanotto -holmch66.jpg

omia laskelmia - 5m Cassegrain & Kopernikus 23,5 E -holmch66.jpg


Tässä puolestaan tuolla ylempänä olevaan taulukkoon liittyvää, alunperin lehtileikkeestä kopioitua; saavutetun C/N:n vaikutuksesta analogisen satelliittilähetteen kuvanlaatuun (tässäkin virittimien kohinaluku oli jo 80-luvun puolivälin artikkelin ajoista parantunut).

CN havainnollistaminen testikuvalla -holmch66.jpg
 

timoj

Huoltovalikon jäsen
Laitteisto
VU+ Ultimo 4K, Kodi-HTPC, Aerial 2.4m & 3.0m, Sharp Aquos LC-70LE836
Sinun tulee rekisteröityä nähdäksesi sivuston sisältöä.
 

timoj

Huoltovalikon jäsen
Laitteisto
VU+ Ultimo 4K, Kodi-HTPC, Aerial 2.4m & 3.0m, Sharp Aquos LC-70LE836
Sinun tulee rekisteröityä nähdäksesi sivuston sisältöä.
 

teletabbi

Huoltovalikon jäsen
Sijainti
Vaasa
Laitteisto
LG 43 UHD4300 DVB-T2/ DVB-S2
Golden Media Vizard Vote DVB-T2/DVB-S2
Octagon SF8008 4K UHD Wifi DVB-T2/DVB-S2
Canal Digital 110cm Offset, 4 LNB
Yamaha RX-V800RDS + OR280Hi+JBL EC25 keskiämyri
Sinun tulee rekisteröityä nähdäksesi sivuston sisältöä.
 

timoj

Huoltovalikon jäsen
Laitteisto
VU+ Ultimo 4K, Kodi-HTPC, Aerial 2.4m & 3.0m, Sharp Aquos LC-70LE836
Sinun tulee rekisteröityä nähdäksesi sivuston sisältöä.
 
Ylös