Voimakas radiokeli aiheuttaa ongelmia

Sivustoa
		sponsoroi SatShop.fi

Nautilus

Tuki-jäsen
Tuki-jäsen
Espoo
Laitteisto
Vu+ Duo2 (1 x DVB-S2 Dual. 1x DVB-T2).
Qnap TS-459 Pro II, Panasonic TX-L50DT60Y
#1
Turun Sanomat uutisoi:
Voimakas radiokeli aiheuttaa ongelmia tv-vastaanotossa

Digita on saanut runsaasti yhteydenottoja tv-katsojilta eri puolelta Suomea tv-häiriöistä, jotka viittaavat vallitsevan korkeapaineen seurauksena muodostuvaan ns. radiokeliin. Erityisen paljon palautetta on tullut Etelä- ja Lounais-Suomesta. Joillakin paikkakunnilla ongelmia on myös lisännyt sankka sumu yhdistettynä korkeapaineeseen.

Poikkeuksellinen radiokeli saattaa häiritä vastaanottoa kahdella tavalla. Halutun aseman signaalin voimakkuus voi pudota voimakkaasti tai kauempana olevan, samalla kanavalla lähettävän aseman signaalin taso voi nousta ylipitkän etenemisen johdosta. Tv-katsojalle tämä saattaa merkitä sitä, että voimakkaiden radiokelien aikana tv-lähetykset eivät näy lainkaan tai radio-ohjelmat eivät kuulu.

Lähetysteknisesti ilmiön aiheuttamia häiriöitä ei ole mahdollista estää. Radiokelit voivat kestää tunneista vuorokausiin. Häiriöt häviävät säätilan muuttuessa.
 

Digijorma

Huoltovalikon jäsen
Laitteisto
Onkyo TX-SR507, NHT kaiutinsetti,,Gigablue UHD UE 4K, VU+ Uno 4K DVB-C, SDR radioita.
#5
Voimakas radiokeli aiheuttaa säpinää alan harrastajissa, tuleeko maaginen hyppy minne.
Joku onnekas Suomessa kuullut FM-bandilla aseman Intiasta, vaatii jo useamman hypyn.
Yhdellä heijastuksella kuuluu yleensä asemia Italiasta, viime kesänä pamahti Balkanille kunnon keli,
ainoastaan Makedonia jäi kuulematta. Bosniassa aseman inssi oli aivan täpinöissään halusi ostaa
samanlaiset laitteet kuin minulla ja Kroatiassa pääsin uutisten etusivulle (löytyy vieläkin hakemalla).
 

Digijorma

Huoltovalikon jäsen
Laitteisto
Onkyo TX-SR507, NHT kaiutinsetti,,Gigablue UHD UE 4K, VU+ Uno 4K DVB-C, SDR radioita.
#6
Aika korkeille taajuuksille tällä kertaa kelit ylettyneet, Turussa on kuultu tänään ruotsalaisia DAB+ (234 Mhz) asemia mm Uppsalasta.
 

topinyg12

Huoltovalikon jäsen
#9
http://blogit.jao.fi/sahkonet/wp-content/uploads/sites/78/2015/01/digita-pientalon_antennopas.pdf

Signaalin eteneminen ei ole joka päivä samanlaista vaan siihen vaikuttavat myös ns. radiokelit. Signaalin eteneminen on erilaista vuorokauden eri aikoihin ja tästä johtuu, että johonkin tiettyyn kellonaikaan lähetyksissä voi esiintyä häiriöitä. Radiokelillä
tarkoitetaan ilmakehän taitekerrointa ja erityisesti sen muuttumista korkeuden mukaan. Taitekertoimeen vaikuttavat lämpötila, ilmanpaine ja kosteus. Radiokelien vaikutus lähellä asemaa on pieni. Näkyvyysalueen reunalla, noin 50 - 60 kilometrin
päässä asemasta, se on suurempi.

Poikkeuksellinen radiokeli saattaa häiritä vastaanottoa kahdella tavalla. Halutun aseman signaalin voimakkuus voi pudota voimakkaasti tai kauempana olevan, samalla kanavalla lähettävän aseman signaalin taso voi nousta ns. ylipitkän etenemisen johdosta.

Radiosignaalien ylipitkä eteneminen tarkoittaa, että signaali etenee heijastumalla jopa satojen kilometrien päähän ja aiheuttaa häiriöitä. Häiriöt näkyvät kuluttajilla esimerkiksi digitaalisten lähetysten ajoittaisena puuttumisena tai kuvan palikoitumisena.

Radiokelejä esiintyy yleensä korkeapaineen reuna-alueilla. Lähetysteknisesti ilmiön aiheuttamia häiriöitä ei ole mahdollista estää. Radiokelit voivat kestää tunneista vuorokausiin. Häiriöt häviävät säätilan muuttuessa. Radiokelihäiriöiden vaikutusta voidaan vähentää tehokkaammalla, suuntaavammalla ja paremmalla etu-takasuhteella
varustetulla antennilla.
 
Viimeksi muokattu:

Digijorma

Huoltovalikon jäsen
Laitteisto
Onkyo TX-SR507, NHT kaiutinsetti,,Gigablue UHD UE 4K, VU+ Uno 4K DVB-C, SDR radioita.
#10

Esimerkki hyvästä radiokelistä, näitä esiintyy kesäisin enemmän.
Hauskoja kommentteja mm Iltalehdessä, ei ennen ollut tälläistä, digitan touhuja yms. Ei tarvitse foliohattua, tämä on aivan normaali luonnon ilmiö.
 

huve

Huoltovalikon jäsen
#11
Ajankohtaista, tiedotteet

25.9.2017 16.00
Voimakas radiokeli aiheuttaa häiriöitä antenni-tv- ja radiovastaanotossa eri puolella Suomea – jatkuu ainakin alkuviikon


Korkeapaineen seurauksena ilmennyt poikkeuksellinen säätila, niin kutsuttu radiokeli, on aiheuttanut häiriötä antenni-tv- ja radiolähetysten vastaanottoon eri puolella Suomea. Digitan kuluttajainfosta vahvistetaan, että viime viikonloppuna alkanut radiokeli jatkuu vielä ainakin alkuviikon.
Tällä hetkellä radiokeli vaikuttaa voimakkaasti koko Suomessa, lukuun ottamatta aivan eteläisintä Suomea. Digitan kuluttajapalveluun on tullut runsaasti yhteydenottoja muun muassa Tammelasta, Lahdesta, Lapualta, Kuopiosta, Kolilta, Vuokatista, Kiihtelysvaaralta, Kerimäeltä, Oulusta ja Puolangalta. Tilanne voi muuttua viikon mittaan.
Tyypillisesti radiokeli-ilmiö kestää tunneista vuorokausiin riippuen korkeapaineen selänteen liikkeistä. Häiriöitä esiintyy tyypillisesti tietyillä kanavilla, joilla voi esiintyä ajoittaisia katkoksia tai ne eivät näy lainkaan. Radiokelien vaikutus antenni-tv-vastaanottoon riippuu myös vuorokaudenajasta. Esimerkiksi aamulla televisio voi näkyä hyvin ja illalla vastaanotossa voi ilmetä ongelmia tai päinvastoin. Häiriöt häviävät säätilan muututtua. Lähetysteknisesti ilmiön aiheuttamia häiriöitä ei pystytä korjaamaan.
Radiokelihäiriössä on kysymys lähetyssignaalien niin sanotusta ylipitkästä etenemisestä, jolloin yhden lähetysaseman signaali häiritsee toisen lähetysaseman näkyvyysalueen vastaanottoa. Ilmiö esiintyy yleensä korkeapaineen vallitessa. Radiokelihäiriössä sääolosuhteet saattavat aiheuttaa radiotaajuuksille kanavan, jossa signaali etenee heijastumalla jopa satojen kilometrien päähän ja aiheuttaa häiriöitä.
Lue lisää ja katso video: www.digita.fi/radiokeli
 
Kiitokset: Digijorma

Digijorma

Huoltovalikon jäsen
Laitteisto
Onkyo TX-SR507, NHT kaiutinsetti,,Gigablue UHD UE 4K, VU+ Uno 4K DVB-C, SDR radioita.
#12
"jopa satojen kilometrien päähän"
Aika lievästi ilmaistu, tänä kesänä olen kuullut useita FM-asemia mm Turkista, matkaa n.2300 km.
 

timoj

Huoltovalikon jäsen
#13
Joo, olenkin ihmetellyt miksi DNA VHF-kanavien signaalit ovat täysin kuraa. Eilen katselin VHF-spektriä ja siellä näytti olevan aika "täyttä" eikä vain nuo tavalliset 3 muxia. Myös UHF:llä on jänniä ongelmia yhdellä muxilla, MER-arvon mukaan ei pitäisi näkyä ja näkyy silti, välillä taas ei näy mitään.
 

Digijorma

Huoltovalikon jäsen
Laitteisto
Onkyo TX-SR507, NHT kaiutinsetti,,Gigablue UHD UE 4K, VU+ Uno 4K DVB-C, SDR radioita.
#14
Tänään ollut 600-800km heijastuksia, ei oikein 10Mhz spektri riitä täytynee hankkia lisäksi 30Mhz lelu saa koko FM-bandin haltuun.
 

hellqvist

Huoltovalikon jäsen
Vaasa
Laitteisto
119*110cm
28E 19E 13E 26E (MBC)
#15
Vaasassa minulla on ollut ongelmia Lapuan ja Svea Tv kanssa pari-kolme päivää. Samaan aikaan Ruotsin kanavat Vännäsilta tulevat 100% signaalilla. Ihmeellista että Svea tv ei tule läpi kunnolla vaikka etäisyys vain noin 8 km. Noin 100 km Vännäsilta signaali tulee 100% tasolla.
 

Digijorma

Huoltovalikon jäsen
Laitteisto
Onkyo TX-SR507, NHT kaiutinsetti,,Gigablue UHD UE 4K, VU+ Uno 4K DVB-C, SDR radioita.
#16
Kestänee vielä muutaman päivän lämpöaalto. Lähiasemat jää jalkoihin kun kauempaa heijastuu signaalia.
Laitetaan esimerkkivideo kesältä, bandi täynnä 'vierasta' signaalia.
 

timoj

Huoltovalikon jäsen
#17
Kyllä on usko mennyt antenniverkkoon tämän "kelin" ansiosta. DNA:n VHF-kanavat on voinut kokonaan unohtaa. Eikä lähettimelle taida olla kuin n.12km matkaa. Voisi jopa harmittaa jos katsoisin TV:tä useammin kuin parin viikon välein.. Saas nähdä näkyykö jo viikonloppuna, olisi taas F1-kisat.
 

Digijorma

Huoltovalikon jäsen
Laitteisto
Onkyo TX-SR507, NHT kaiutinsetti,,Gigablue UHD UE 4K, VU+ Uno 4K DVB-C, SDR radioita.
#18
Parhaillaan kelit päällä, autoradiolla itä-suomessa kuuluu mm Virolaisia, 88.3 Mhz joka normisti tyhjä tulee YLE Puhe Tampereelta lujaa.
87.6Mhz taitaa olla YLE Yksi Posio, 97.2Mhz YLE Joensuu, 97.4Mhz MyHits Koeru Viro.
FM-bandi täynnä signaalia harmi vaan YLEä suurin osa.
YLEn HD 1 ja 2 kanavat täysin pimeät.
 
Viimeksi muokattu:

Vkeys

Huoltovalikon jäsen
#20
Mites @Digijorma , näkeekö noita FM/AM/SW lokeja jostain netin syövereistä helposti? Vai onko kirjautumista vaativien yksityisempien paikkojen juttuja?

Olen vuosikymmenten takaa entinen dixari itse(kin) ja tykkään lueskella kuultujen/nähtyjen kanavien listauksia. Vuosia jo lueskellut päivittäin tekstiteeveestä "edellisen päivän lokaukset", niin ulalta kuin keskipitkiltäkin. Hauska havaita, että jenkkikelitkin näköjään alkaneet tänään itärannikon töhäyksellä. Sikälikin hauskaa, koska kanavat osittain ovat itselläni tänä päivänä 24/7 ruudulla olevia helppoja tv-kanavia, kuten WBZ, WABC, WCBS tämän aamun keskipitkillä kuulluista.

Ja toki noita ulalokejakin on kiva lueskella myös 591 sivulta. Kaikenlaiset ulkomaiset kanavat kuitenkin kiinnostaa ja vaikken enää radion avustamana niitä kuuntele, nettiradiota lukuunottamatta, niin viihdyttävää olisi lukea teikäläisten lokauksia :)
 

Parta45

Huoltovalikon jäsen
Akaa, Viiala
Laitteisto
Vu+ Duo2 HD, image: OpenVIX 4.2.18 DVB T/T2, Panasonic TX-40DX600E 40" 4K Ultra HD LED-TV, Procaster PVR-6200, Panasonic DVD Recorder, DMR-EX95VEGS Saksan malli, ASUS 4G-AC55U DUAL-BAND Wireless-AC1200 4G LTE Modem Router+USB - AC56 Dual-band... Adapter
#21
Aika outoa nämä radiokelit !!!!!!!
Ei näitä ole ainakaan meillä Akaan Viialassa ole esiintynyt aikaisemmin 40 vuoteen nykyisessä osoitteessa. On niitä aikaisemminkin ollut vastaavia säitä Syyskuussa.
Eli olen sitä mieltä, että Digitan vuonna 2017 tekemät taajuusmuutokset ovat osasyynä näihin ns. RADIOKELEIHIN!
Eilen sekoili Digitan UHF niput B, C, D, E ja F sekä DNA:n VHF kanavanippu A (Ylen HD kanavat ja MTV3 HD).
Maksukorttina on vanha PlusTV:n omavalintainen 9 kanavan maksukortti, jossa on 4 alkuperäistä kanavaa jäljellä (mm. C More MAX), johon DNA ympäsi 9 lisäkanavaa, jossa olisi myös C More MAX HD.
En ole vain linkanut sitä, koska DNA ei antanut siihen rinnakkaiskorttia, eli en pääsyt kokeilemaan VHF B kanavanippua toimisiko se.
 

Digijorma

Huoltovalikon jäsen
Laitteisto
Onkyo TX-SR507, NHT kaiutinsetti,,Gigablue UHD UE 4K, VU+ Uno 4K DVB-C, SDR radioita.
#22
"Digitan syytä radiokelit"
Vuoden paras lohkaisu, etusivulle pitäis tyrkätä.
Jonkinlainen keräys että saadaan kaverille foliohattu.
Vasemmalla olevassa kuvassa on radiokeliä 80-luvulta, Tsekkoslovakian ajoilta Bratislava jyräsi Eesti TV:n kanavalla R2, näkyy heikosti taustalla.

Vkeysille, rekkaamisen vaatii lokisivut mm. www.fmlist.org
 
Kiitokset: Vkeys

mphumax

Vahvasti satelliittien vaikutuksen alaisena
Tampere
Laitteisto
Technomate nano 3T+Jaeger Vbox-II +1.8 m primefocus
Octagon sf4008 s2x
Triax TD-110 +moteck sg-2100A
AZBOX PREMIUM HD E2
DrHD F15
Mystique SaTiX-S2 Sky V2 USB
Epson EMP-TW600 Onkyo TX-SR309+ JBL scs178
#23
Digitan taajuusmuutos ... voi olla että jokin nyt käyttöön tullut taajuus on täydempänä kun 800 mhz kännyverkon vuoksi on putsattu taajuuksia ja siksi hyvällä kelillä sotkevat nuo lähetteet toisiaan.
 

topinyg12

Huoltovalikon jäsen
#25
Itse kuuntelen omalla parkkipaikalla autossa kanavalla Viker-kanavaa (Viro) 105.1MHz ja 104.8MHz (kohisee). 103.4MHz Raadio 2 (kohisee mukavasti) ja 102.6MHz (kuuluu).

Viroon on sentään jotain 100km täältä