Sanyo PLV-Z1

Sivustoa
		sponsoroi SatShop.fi

Raitsa

Ylläpitäjä
Ylläpitäjä
Kirjala
Laitteisto
Sony VPL-HW55ES + Stewart Firehawk 182cm, LibreElec + Intel NUC, 2 * nVidia Shield, LG 55B6V, Vu+ Uno4k & T90+8lnb, 28Tb Thecus N7510 NAS, Denon AVR-X1100W, AMX+ 3*Ipad, 3*KefQ1, 4*KefQ2DS, Elac S12EQ
#1
Ensi viikolla tarjoutuu allekirjoittaneelle mahdollisuus osallistua Sanyo PLV-Z1 projektorin demosessioon, ensivaikutelmia tulee demon jälkeen raporttina tänne.
 

nygarjaa

Huoltovalikon jäsen
#2
Ennakko-odotukset tätä tykkiä kohden ovat ainakin kasvaneet melkoisiksi. Tosin olihan edeltävä malli, PLV30/Eiki LC-VM1, jo todella kova laite hinta/laatusuhteeltaan. Toivottavasti edistystä on tapahtunut muutenkin kuin vain paperilla.
 

Kumisukka

Huoltovalikon jäsen
#4
Nyt, 5-6 värimaailmaltaan täysin erilaista leffaa katsoneena, pitää sanoa, että Sanyo lunasti ennakko-odotukset varsin hyvin. Kokemusta LCD- tai muista tykeistä ei ole, joten en pysty vertaamaan laitetta oikein mihinkään. Joitakin romuja olen nähnyt todella huonoissa olosuhteissa(valoisaa, säädöt miten sattuu), mutta muunlaista referenssiä ei ole. Ruokin tykkiä lomitetulla komponenttisignaalilla, ja tulos oli ihan mukiinmenevä. Loistava se ei missään nimessä ollut, mutta ei huonokaan.

Screeni on klassinen DIY-MDF-screeni maalattuna Harmony X073:lla. Ilman filtteriä mustan taso on sanalla sanoen huono. Asiaan auttaa merkittävästi kuitenkin sopiva filtteri. Ostin paikallisesta kameraliikkeestä 52mm halkaisijaltaan olevan Hoya NDX2 kamerafiltterin(n. 30€), joka sopii tykin objektiiviin täydellisesti. Filtterin saa sopimaan tykin linssin eteen suoraan paketista, mutta tällöin tykin etuluukkua ei saa kiinni. Irroitin lasin filtterin kehyksestä(lasi on kiinni kehyksessä vain lukkorenkaalla), ja sovitin paikoilleen. Voilá, se sopi täydellisesti tykin focus-säätörenkaan sisään. Kiinnitykseen voi käytää vaikka teippiä tai pikaliimaa. Itse käytin jälkimmäistä. Tippa liimaa aivan filtterin reunaan, ja sovitus paikoilleen. Liimaa kannattaa käyttää vain vähän, jos haluaa saada filtterin vielä joskus irtikin. Musta ei ole edelleenkään mustaa, mutta ei kovin kaukanakaan. Järkikin sanoo, että filtterillä on haittapuolensakin, mutta mustan tason merkittävä parannus kompensoi haittapuolet. Kuva siis muuttuu tietenkin harmaammaksi, eikä pelkästään tummemmaksi. Korostus ei ole merkittävä, mutta kyllä sen huomaa. Väri, kontrasti, ja valoisuussäädöt pitää tehdä uudestaan filtterin asennuksen jälkeen. Mistään valtavasta operaatiosta ei ole kyse, mutta uudelleensäätö on välttämätön. Tummien kohtausten detaljit eivät kärsi kohtuuttomasti filtteri+harmaa screeni yhdistelmästä, mutta niiden heikkeneminen on kuitenkin tosiasia. Valovoimaa(?) tykissä kuitenkin riittää kyseiseen kombinaatioon, eikä kuvasta tule liian tumma. Testimateriaalina käytin mm. seuraavia R2 leffoja: Gladiator, Ice age, Matrix, Blade 2, Human traffic(lähinnä väriensä takia, kuvanlaatu kys. levyssä on huono) jne. Värintoisto on mielestäni erittäin hyvä. Ihonvärit ovat luonnollisia oikeilla säädöillä, eikä mikään väri hyppää silmille. Edelleen, en voi verrata värintoistoa muihin tykkeihin, kun kunnollista kokemusta ei ole.

Kaikenkaikkiaan olen tyytyväinen tykin toimintaan. Valikkoja ja asetuksia on miljoona, ja omille asetuksille on 4 muistipaikkaa. Tykki on hiljainen, vaikkakaan ei äänetön, mutta kertaakaan leffan aikana ei tykin ääni alkanut häiritsemään. Lens shift-säätö on todella käyttökelpoinen ominaisuus. Se mahdollistaa ei niin kovin tarkan asennuksen. Ainoa asia mitä vaaditaan on, että tykki on täysin kohtisuorassa screeniin nähden. Kouluarvosanoilla annan Sanyolle arvosanan 8 1/5. Ei varmasti 2000€:n arvoinen ostos, mutta eipä ole mikään muukaan tykki. Olen kyllä kayttänyt rahaa huonompiikin kohteisiin. High-endistin kannattaa kiertää tämä tykki kaukaa, mutta niinhän jokainen itseäänkunnioittava HE-luulosairas tekeekin digitykkien kohdalla. Tavalliselle kotikäyttäjälle uskallan kuitenkin tätä suositella. Jos rahaa on liikaa, niin kyllä Sanyo PLV-Z1 on ihan kelpo sijoituskohde. Toistaiseksi en ole katunut.

Edit: Screen doorista sen verran, että kyllä se näkyy satunnaisesti, mutta ei mitenkään hirvittävästi häiritse ainakaan minua. Kuvalla leveyttä 160cm, ja katseluetäisyys 3,5 metriä.
 

Raitsa

Ylläpitäjä
Ylläpitäjä
Kirjala
Laitteisto
Sony VPL-HW55ES + Stewart Firehawk 182cm, LibreElec + Intel NUC, 2 * nVidia Shield, LG 55B6V, Vu+ Uno4k & T90+8lnb, 28Tb Thecus N7510 NAS, Denon AVR-X1100W, AMX+ 3*Ipad, 3*KefQ1, 4*KefQ2DS, Elac S12EQ
#5
Lyhyenä talonrakentajan lisäyksenä Kumisukan hyvään raporttiin:
viime torstaina olin demoamassa Z1:stä n. kahden tunnin testisessiossa, jossa kuvaa syötettiin progressivisena VGA:lla Skyworth 1050P:llä.

Ensivaikutelma oli positiivinen, valovoimaa on mukavasti, laite on hiljainen (tehtaan ilmoittama 28db on kuitenkin varmasti liian alhainen arvo).
Värit olivat hyvät ja mustan taso oli yllättävän hyvä.
Lomitettuna kuva ei merkittävästi mielestäni eronnut muista vastaavista lcd-tykeistä.

Huomioitava on myös, että S-video input on melko heikkotasoinen.

Hintaa tykillä on esim. Tietoniksi Oy:ssa 2190€, joka on mielestäni halpa verrattuna laitteen suorituskykyyn, LCD-tykkien hinnat ovat viimeisen vuoden aikana laskeneet melko järkevälle tasolle, ko. hinnallahan saa vain hyvän 32" tv:n.
 

Nakor

Huoltovalikon jäsen
#6
Pääsin viime viikolla katsomaan Sanyo PLV-Z1 projektoria samassa tilaisuudessa jossa Raitsakin oli. Signaalilähteenä siis oli Skyworth 1050P VGA-liitännän kautta kytkettynä ja valkokangas 170 cm leveä 16:9 suhteella ja ilmeisesti Novalux-kankaalla. Soittimessa kävivät pyörähtämässä mm. Spiderman, Ice Age, Starship Troopers sekä AVIA-testilevy.

Projektoria vielä vasta asenneltiin kun saavuin paikalle. Ensimmäiseksi huomio kiinnittyi tyylikkään ulkonäön lisäksi siihen, että tarvittava etäisyys kankaasta on huomattavasti pienempi kuin esimerkiksi suuren suosion saavuttaneella Sanyo PLV-30 / Eiki LC-VM1:llä. Tämä on varmastikin seikka joka jakaa mielipiteitä. Käytännössä tämä vaatinee katto- tai pöytäasennuksen. Takaseinään asennettuna tulee kuvasta liian suuri projektorin ominaisuuksiin nähden IMO.

Valotehoa vaikuttaisi olevan riittävästi kunhan pyritään pitämään kuva kohtuullisissa mitoissa eli ei ainakaan paljoa yli kahdessa metrissä. Valotehon riittävyys toki on riippuvainen myös käytetystä kankaasta, huoneen valoisuudesta ja henkilökohtaisesta mieltymyksestä. Tuleehan sitä luettua kuinka 2000 lumenin projektorin kanssa käytetään 2,8 gainin kangasta... PLV-Z1 tarjoaa käyttäjälleen kaksi vaihtoehtoa lampun kirkkauden suhteen. Ero kuvan kirkkaudessa on toki selkeä mutta ei mielestäni kovin merkittävä. Merkittävää on se, että melutaso putoaa huomattavasti low-asennossa. Normaaliasennossa Z1 taitaa olla jonkin verran PLV-30:stä hiljaisempi, joka toki on melkoinen hiustenkuivaaja, mutta low-asennossa puhaltimet eivät minua häirinneet huolimatta siitä, että ääniä ei oltu kytketty päälle lainkaan tämän session ajaksi.

Kuva oli mielestäni värikylläinen ja LCD-projektoriksi kontrastikas. Käyttämiemme levyjen perusteella mustan taso on sen verran hyvä, että pimeämpien elokuvienkin katsominen onnistuu eikä kuvasta tule pelkkää harmaata mössöä. Ei tämä toki mikään CRT ole. Varmuuden saaminen mustan tasosta vaatisi toki suuremman valikoiman levyjä kuin mitä käytimme. Kuvassa esiintyi jonkin verran pientä elämistä mutta näin lyhyen kokeilun jäljiltä on paha mennä sanomaan kuinka pitkälti oli kyse projektorin ominaisuudesta ja kuinka paljon kuvamateriaalin. Ilmiö oli joka tapauksessa mielestäni lievää. Kuva oli kuitenkin todella paljon parempi kuin aikaisemmin näkemässäni Sony Cinezassa jonka kuva tuntui elävän omaa elämäänsä. Näin pikaisesti katsottuna Z1:n valikoissa on huomattava määrä mahdollisia säätöjä joilla luulisi saavan kuvan kohdalleen testilevyn ja ajan kanssa. Tarkoitus oli kuitenkin myös katsoa eri levyjä eikä käyttää koko aikaa projektorin säätämiseen. Mainittakoon tässä se seikka, että S-video signaalilla kuva on selvästi vihertävä. Tämä kuitenkin taitaa olla varsin yleinen ominaisuus LCD-projektorille ja kuten tuli sanottua, Z1 antaa hyvät edellytykset säätää kuva kohdalleen. Projektorissa on neljä muistipaikkaa omille säädöille joka riittänee useimmille kattamaan eri ohjelmalähteet ja/tai liitännät. Mainittakoon myös, että Z1:ssä on mahdollista kytkeä samanaikaisesti sekä komponentti- että komposiittisignaalin antava lähde. Tätähän ei PLV-30:ssä voinut tehdä.

Tämän parituntisen perusteella uskaltaisin hankkia itselleni PLV-Z1:sen mikäli projektorin hankinta olisi ajankohtainen juuri nyt. Mielestäni se tarjoaa hintaisekseen mainion paketin päihittäen PLV-30:sen selkeästi ollen kaikilla osa-alueilla mielestäni parempi tai ainakin yhtä hyvä. Kehitys on selvästi oikeaan suuntaan, parempaa ja halvemmalla.

Muut paikalla olleet korjatkoon mikäli olen omituisia kirjoitellut...
 

makemich

Huoltovalikon jäsen
#8
Kumisukka sanoi:
Ostin paikallisesta kameraliikkeestä 52mm halkaisijaltaan olevan Hoya NDX2 kamerafiltterin(n. 30€), joka sopii tykin objektiiviin täydellisesti...

Mistä tuota Hoyan filtteriä saa tuohon hintaan, eräässä pääkaupunkiseuden erikoisliikkeessä puhuivat 45 eurosta?!

Onko filttereitä ihan yleisesti käytetty lcd-tykeissä mustan parantamiseen vai onko tämä ihan "uusi keksintö"?
 

Kumisukka

Huoltovalikon jäsen
#9
Kyllä 30€ tuntuu olevan ihan normaali hinta tälle filtterille. 45€ on silkkaa kusetusta. En viitsi mainostaa, mutta sanotaan niin, ettei kyse ole mistään halpisliikkeestä, vaan ihan maanlaajuisesta ketjusta. Keksintö ei ole uusi, vaan jo Panasonicin ae100-mallin kanssa monet ovat käyttäneet Hoyan FL-D -filtteriä kontrastin parantamiseen(?). Varmasti tätäkin ennen on filttereitä käytetty.

DVD-Plazan foorumilta luin, ettei 52mm filtterin asunnuksen jälkeen etuluukkua saa kiinni, mutta kyllä se kummasti omassa Z1:ssä sulkeutuu filtterinkin kanssa. Kerrataan nyt vielä, että kun filtterin ottaa paketista, niin sen voi kyllä laittaa paikalleen sellaisenaan, jolloin filtterin kierteellä varustettu kehys tulee tykin objektiivin PÄÄLLE. Tällöin luukku ei mene kiinni. Järkevämpää on kuitenkin purkaa filtteri vaikka linkkuveistä apuna käyttäen niin, että käteen jää pelkkä filtterin lasi. Operaatio on erittäin helppo, koska lasi on kiinni kehyksessä vain yhdellä lukkorenkaalla. Tämän jälkeen asennetaan tykkiin pelkkä FILTTERIN LASI, ilman kehystä. Tällöin filtterilasi sopii tykin focus-säätörenkaan syvennykseen lähes koko paksuudeltaan. Ulkonemaa jää n. 1mm. Eli luukun saa kuin saakin kiinni myös filtterin kanssa.
 

Klemmari

Huoltovalikon jäsen
#10
Älkäämme kuitenkaan unohtako, että Z1 ei tarvitse filtteriä. Sen mustan taso on täysin riittävä - olettaen, että Lamp Mode on oikein ja brightness säädetty vastaamaan huoneen valaistusta ja heijastumia.

Projektorien mustaa mustaa ei yleensä kannata säätää täysin pikimustaksi, se tuhoaa tumman pään erottukyvyn.

MKL
 

Tikkanen

Huoltovalikon jäsen
#14
Olisi tosiaan hyvä nähdä muiden värisäätöjä.

Itselläni plv-z1 toiminut moitteetta. Kuvan koko on suunnilleen 1.6metriä ja katseluetäisyys vajaa 3m. Filteriä olen kyllä kokeillut, mutten ainakaan itse niin hirvittävää eroa huomannut normaalitilanteeseen.
 

Dkr

Huoltovalikon jäsen
#15
Itseäni on kiinnostaisi nähdä kuinka suuri Z1:n ja Z2:n kontrastin ero käytännössä on. Olisi talvella mahdollisuus käydä hongkongissa hakemassa moinen laite. Kukaan päässy vielä vertailemaan?