Laite-esittely S/T mittari: DireX DTS-2010 Combo DVB-T/S

Sivustoa
		sponsoroi SatShop.fi

Pakana

Huoltovalikon jäsen
Sijainti
Sipoo
S/T mittari: DireX DTS-2010 Combo DVB-T/S

Päällisin puolin laite on ihan fiksu. Tukevassa alumiinikotelossa, selkeät kuminappulat, ja mukana kantolaukku jonka remmeillä tuon saa aseteltua rinnanpäälle niin että laitteen naamataulu on sopivasti yläviistoon. Merkkiledit ovat vähän turhan kirkkaat varsinkin vähän hämärässä, auringonpaisteessa näytöstä taas on vähän vaikea saada selvää, mutta ei mitään poikkeuksellista tai kohtuutonta ongelmaa. Mukana tulee myös verkko- ja autolaturit, rca johdot vidosignaalia varten (eli soveltuu esim valvontakameran asennuksiin), kaukosäädin (joka ei toimi oikein) ja RS232 datakaapeli.

Softaltaan laite perustuu selkeästi johonkin digiboksin rautaan. Kaikki painallukset menee laitteeseen samoin kuin kaukosäätimellä digiboksiin, nukassa vilkkuu jopa punainen ledi samalla tavalla kuin monessa kakessa. Samasta syystä näppäimiä ei voi kovin kiivaaseen tahtiin painella, vaan pitää antaa selkeä väli painalluksiin.

DVB-T puolen kanavapaikat on toteutettu tavallaan tallentamalla muistipaikkoihin 2-69 vastaava taajuus MHz:nä. Taajuuksia voi taajuusalueen sisällä (eli VHF tai UHF) muokoata vapaasti jolla saa varmasti itsensä hämmennyksiin. Painamalla OK painiketta taajuuden kohdalla tulee lista kuten digibokseissakin josta saa valittua haluamansa kanavapaikan, eikä niitä tarvitse onneksi yksitellen selata. Numeronäppäimillä ei ole mitään käytännön käyttöä T puolella.
Taajuutta ei pysty vaihtamaan samasta valikosta missä näkee signaalin tehon dB:nä, vaan se pitää hakea F1 napilla, muuta arvot kyllä näkee, mutta niiden takana oleva logiikka ei ole oikein auennut. Signaalin laatu näytetään myös palkkina. Myös äänen voi laittaa laatua indikoimaan. Laite ei ole mitenkään erityisen herkkä, eli jos tuo näkee signaalin ok, niin se lienee sitten ok. Laitteen ilmoittama teho desibeleinä ostui vertailussa 2dB:n sisään 1kk sitten kalibroidiun Promaxin ammattilaitteen kanssa, eli ihan ok.
Lisäksi 8 taajuutta voi lisätä "FAV" listaan josta niiden tehon näkee yhdellä vilkaisulla palkkeina. Ihan kiva, mutta koska tehoja ei ilmoiteta minään numeerisen arvona eikä palkeissa ole asteikkoa, ominaisuus on vähän piloilla.

DVB-S mittaus toimii pitkälti samoin kuin T puoli, sillä erolla että ekasta valikosta valitaan satelliitti (yht 59) ja jokaisessa satelliitissa on muutama taajuus, polarisaatio ja symbolrate valmiina tallennettuna, taajuuksia ja symbolrateja voi muuttaa numeronäppäimillä, mutta niitä ei mun nähdäkseni pysty lisäämään johonkin satelliittiin. Signaalista näytetään jokin mystinen laatu arvo, S/N, C/N voimakkuudet ja VBER ja CBER. lataamalla 8dtecin sivuilta käyttöohjeen voi tutkia miten laite noin yleisesti ottaen toimii, ohje vastaa tätä laitetta aika pitkälle muuten paitsi että tuloksia ei voi tallentaa. Mikropääksi käy universaalin lisäksi oikeastana mikä vaan, LNB asetuksia voi vapaasti muuttaa, myös C bandille.

Lisäksi paljon mainostettu Spektri on, mutta se on surkea, tosin ei mitenkään erityisen paljon surkeampi kuin muidenkaan digitaalisten laitteiden, alueen skannaustiheus on noin 0,5sec. Suurin ongelma on se ettei spektrinäyttö ole oikealla tavalla logaritminen. Eli jos mä mittaan sat sinkkua moottorin ja 25m koksun perästä spktri näyttää ihan kivalta ja lähettimet erottuu hyvin, mutta esim suoraan 115 lautasessa kaikki sinkut ovat niin voimakkaita ettei lähettimet juurikaan erotu peruskohinasta. Spektrissä ei myöskään ole mitään näkyvää tehoasteikkoa, eikä tehoalueen säätöä. tietylle aluelle pystyy kyllä zoomaamaan syöttämällä halutun taajuusalueen numeroina (S-puolella välitaajuutena) mutta lähettimet erottuvat kohinasta vielä heikommin.
Spektrissä on myös "digipuoli" ja S-puolella kun taajuuden on nuolilla asettnaut lähettimen kohdalle se näyttää sinkun voimakkuuden kohinasuhteen jne, ja hetken ihmeteltyään kaivaa NIT tiedosta satelliitin sijainnin. jos kaivaa. Lisäksi selkeänä bugina: jos lautasen kääntää uuteen lintuun se näyttää aina saman satelliitin sijainnin aina koneen buuttiin asti. Tämä on selkeästi laitteen huonoin osa-alue. Jos on löytänyt jonkun satelliitin, mutta ei ole varma minkä, sen tunnistaminen on pirun hankalaa.

Laitteessa on myös simppeli kulmalaskuri, johon asetetaan ensin oma sijainti (asteen kymmenyksen tarkkuudella, eli ei kovin nuukaa), ja kun valitaan satelliitti se kertoo kompassisuunnan ja nousukulman, tosin vain idän satelliiteille, lännen suuntaan siinä on bugi ja tulokset ovat tolkuttomia.

Softassa on bugeja, ja olen jo useamman kerran joutunut lataamaan factory defaultin että olen saanut T puolen toimimaan oikein. hukkaa mahdollisuuden selata taajuuksia, tai loikkaa S puolen taajuuksiin. Myöskään tuossa 8dtekin testissä mainittua tietokoneohjelmaa läehttimien muokkaamiseen ei ole.

Mulla ei ole kokemuksia tän hintaluokan satelliittimittareista, mutta mä toivon että parempiakin on, sen sijaan kun huomioidaan että tässä on myös T mittaus niin laite on kyllä ihan OK hintaisekseen, ja jos softapäivitys joka korjaa bugit tulee, niin voidaan puhua jo hyvästä kaupasta. Eli jos terrestiaali mittaukselle ei ole mitään tarvetta osta pelkkä SAT mittari.

Kirjoitin tämän aluksi tänne: http://huoltovalikko.keskustelupalstat.com/showthread.php?p=74291#post74291
 

Raitsa

Ylläpitäjä
Ylläpitäjä
Sijainti
Turku
Laitteisto
3 * Nvidia Shield + Synology NAS DS218+ LG 77CX6LA + Genelec + RasPi/rAudio + Adam T5V + T7V + T10S - ArcoLinux
Sinun tulee rekisteröityä nähdäksesi muutakin kuin ensimmäisen viestin sisältö.
 
Takaisin
Ylös