KT rakennus OK taloon

Sivustoa
		sponsoroi SatShop.fi
#1
Eli nyt pitäisi pykätä uusi ja ehompi OK talo ja samalla tuli mieleen että KT-tila pitääpi siinä olla. Talo on vielä paperivaiheessa eli pohjapiirrosta tehdään ja tässä vaiheessa on helppo oikeastaan tehdä muutokset. Aikataulullisesti hanke etenee joko tämän kevään/kesän aikana tai sitten jos työkiireet kasvava niin voi lykästyäkin, toivon mukaan ei.

Itse ajattelin pykätä tuon KT-tilan yläkertaan eli se tuli ns. ullakolle ja silloin se tulisi ainoastaan tuohon käyttöön eikä tarvitsisi tehdä materiaalien kanssa kompromissejä.

OK on suunniteltu tällä hetkellä että se on yksi kerroksinen mutta yleensä näissäkin on suhteellisen hyvät/väljät ullakkotilat. Kaikki KT-romppeet tulevat olemaan uudet eli hankitaan sitten kun tilat ovat valmiit.

Eli nyt sitten kysymyksiä:
Mitä tässä vaiheessa pitäisi ottaa huomioon kun suunnittelen tuon tilan, Itsellä askarruttanut hieman huonekorkeus, ehkä jää 2m.

Kokemuksia sekä vinkkejä mielellään otetaan vastaan mielellään
 

Raitsa

Ylläpitäjä
Ylläpitäjä
Kirjala
Laitteisto
Sony VPL-HW55ES + Stewart Firehawk 182cm, LibreElec + Intel NUC, 2 * nVidia Shield, LG 55B6V, Vu+ Uno4k & T90+8lnb, 28Tb Thecus N7510 NAS, Denon AVR-X1100W, AMX+ 3*Ipad, 3*KefQ1, 4*KefQ2DS, Elac S12EQ
#2
pekko, oma 1.5krs taloprojektini on hyvässä vauhdissa, tuo sinun 2m huonekorkeus kyllä hirvittää, ei taida oikein onnistua kunnon kotiteatteritilan rakentaminen noin matalaan tilaan, ei ainakaan videotykillä.

Oma huonekorkeuteni alakerrassa on 2.78m, joten aion laskea kotiteatteritilan kattoa kankaalta taaksepäin loivasti siten, että katto on huoneen takaosassa n. 2.3 - 2.4m akustiikkaominaisuuksien parantamiseksi.

Onko talopakettitoimittaja jo valittu?

Jatkuu...
 
#3
Juuri kävin mittoilemassa muutaman tutun ullakolla ja harkittavaksi kyllä nyt tuli että talon harjaa tulisi hieman nostaa jolloin saisi hieman lisäkorkeutta mm. ylähuoneeseen sekä omasta mielestä tulisi parempi jyrkkyys kattoon.

Talopaketin toimittajaksi muutama vaihtoehto enään Kastelli, Jukka, tai Kivitalo. Tarkoitus olisi talosta tehdä erittäin energiasäästävä ja se kyllä ratkaisee jonkin verran tuota paketin toimittajaa. Lämmityssysteemiä olen miettynyt että se voisi olla maalämpö.
 

tapsa

Huoltovalikon jäsen
#4
Meidän kotiteatterihuoneessamme korkeutta on 210 cm:ä, tykki on/oli kiinni katossa, eikä mitään ongelmia. Huonekorkeuden lähestyessä 200 cm:ä alkaa ainakin pidemmillä ihmisillä suuremmissa tiloissa ahdistamaan. Tosin tämäkin on tottumiskysymys. Itse siihen jollain aikavälillä todennäköisesti totut, mutta satunnaiset vieraat huomioivat asian. Kellarin käytävän korkeus on meillä tuo 200 cm, ja se vielä menee, koska pinta-alaa ei ole kuin muutamia neliöitä, eikä tilassa oleskella.

Nyt koko huone on revittynä auki, seinät ja katto akustoidaan, katto tulee n. 50 + 12,5 mm (koolaus + Gyptone) vielä alaspäin. Tykki tosin tulee "aukkoon" eli edelleen suoraan kattoon, niin mahtuu nätisti kävelemään alta (jos on alle 190 cm pitkä). Täytyy tuota koolauksen paksuutta vielä miettiä, gyprokkiin tarvittavien ruuvien mitta tuon pitkälti sanelee.

Mikäli tilan korkeus on tuon kaksi metriä, tai tykkinä CRT, niin lienee syytä miettiä lattia asennusta tykille.
 
#5
Päivitystä tilanteeseen, työkiireet yllättivät melkoisesti joten rakennus hommat ovat siirtyneet. Nyt on kuitenkin lyöty lukkoon aikataulu, ensi toukokuussa pohjan tekoon ja siitä sitten eteenpäin.

Talon pohjakuvia on jo tullut piirrettyä kymmenkunta ja se on nyt selvä että kerrosluku jää yhteen, joten kt-huone siirtyy ns. alakertaan.

Ainoa tontilla näkyvä teko oli se että kävin kaatamassa tulevan grillikatoksen kohdalta puut pois. No toivottavasti saa talven rauhassa suunnitella taloa ja oikeastaan hyvä että rakennusaika siirtyi koska pohjaratkaisuun tuli tradikaaleja muutoksia.
 
#6
Kevät on edessä ja kolmannet tarkistuskuvat ovat tulossa. KT-huoneen paikkakin muuttui sitten lopullisesti alakertaan, kuka sitä jaksaa portaissa rampata. Kokoa KT-huoneella on n. 4,5 * 3,2m, ehkä pienenlainen mutta tarvittaessa siirretään laitteet sitten olohuoneeseen. Nyt sitten pitäisi suunnitella sähköt/johdotukset tuohon tilaan ja se onneksi on helppo homma.

ps. KT-huoneen "virallinen nimi papereissa on Kirjastohuone"
 

pipox

Rekisteröimätön kävijä
#7
pekko sanoi:
ps. KT-huoneen "virallinen nimi papereissa on Kirjastohuone"
Voihan sinne "kirjastoida" vaikka dvd-elokuvia hyllyllisen :)

Tuo KT- huoneiden kapeus tahtoo olla vakio ongelma Suomalaisessa rakennus kulttuurissa. Alle 3m huoneeseen ei tahdo mahtua kunnon screenia ja kaiuttimet vielä sivulle. 3,2 on ok, jos se jää todelliseksi leveydeksi. Mahdolliset akustoinnit yms yleensä kaventaa normaali huonetta vielä.
 

hts

Huoltovalikon jäsen
#8
Itse aion tilata suunnittelun Akukonilta (www.akukon.fi) kun remontoinnin aika tulee.
Vesikiertoinen lattia/patterilämmitys on hyvä valinta lämmönjakeluun
niin et sido yhteen lämmitysjärjestelmään itseäsi ja voi vaihtaa.
Kannattaa pyytää tarjous eri lämmitysjärjestelmävaihtoehdoista.
Suosittu on myös öljy/aurinkokennolämmitys joka on tutkimuksen mukaan myös pitkällä aikavälillä edullisin. Itse olen ko. vaihtoehdon kannalla lisäten siihen vielä vesikierrolla olevan puuhellan joka toimisi
ensisijaisena lämmönlähteenä talvisin. Öljy olisi vain "varalla".
Samalla saa ruuankin laitettua kun taloa lämmittää :).
Valinta on sinun mutta muista verrata pidemmällä aikavälillä
hankinta- ja käyttökustannuksia.
 
#9
Huoneen leveys on paperilla 3,2m, mutta riippuu ihan siitä kun teen väliseinän että kuinka paljon sitä levennän, ehkä 30cm.

Lämmitys tulee vesikiertoinen lattialämmitys, melko varmaan PILP ja se haetaan naapurimaasta (yli puolet halvempi). "Päälämmönlähde/koriste" tulee mittatilauksena takka/leivinuuni sekä puuhella, massaltaa ~6000kg painava vuolukivikasa.
 

Mixu

Valvoja
Ylläpitäjä
#11
pekko sanoi:
Onko olemassa valmiita seinärasialiittimiä kaiuttimille. Eli normaalin seinärasiaan saisi valmiit kaiutin kytkennät banaaneilla. Ajattelin vetäistä kaikki ylimäräiset johdotukset seinän sisälle.

Itselleni ei ole koskaan tullut banaaniliittimillä varustettua rasiaa vastaan. Sellaisen saa toki itse tehtyä hyvinkin helposti kun ostaa vaan ns. sokeankannen eli tyhjän peitelevyn. Sitten hankkii elektroniikkaliikkeestä ne banaaniliittimet ja poraa ne paikalleen.

Jos esteettisyys on tärkeää niin en välttämättä laittaisi banaaniliittimiä vaan tekisin liitoksen rasian sisällä ja toisin vain vaikka valkoisen kaiutinkaapelin suoraan sieltä rasiasta kaiuttimeen. Joko tekemällä läpiviennin itse sokeaan kanteen tai hankkimalla tuohon tarkoitukseen sopivan siirtokannen jossa läpivienti ja vedonpoisto on jo valmiina.

Jos sitten taas helppo irroitettavuus on tärkeää tai kaiuttimien paikka (johdon pituus) vaihtelee usein tulevaisuudessa, käyttäisin
Speakon liitintä joka on neljänapainen propuolella hyvin tunnettu kaiutinliitin. Se lukittuu paikalleen ja näitä kansia saa suoraan ostaa kyseisellä liittimellä varustettuna. Olisikohan ollut Strömfors tai Elko joka niitä kaupittelee.

Näihin perinteisiin kaiutinrasioihin en sotkeutuisi ollenkaan huonon ja epäluotettavan liitoksen takia.

Mixu
 

pipox

Rekisteröimätön kävijä
#12
Juuri ajatteli ehdotella samaa, mutta mixu kerkesi ensin eli Speakon (joku kutsuu Neutrik:iksi) liittimellä varustettuja rasioita näkyi kaupan hyllyllä...
 

pjotor

Huoltovalikon jäsen
#13
pipox sanoi:
Speakon (joku kutsuu Neutrik:iksi)
Neutrik on tuotevalmistaja, joka taitaa olla keksinyt ko. Speakon-liitinmalliston. Neutrik valmistaa myös XLR-/plugi-/RCA- /ym.liittimiä, kytkentärimoja (patchbay) ynnä muuta pro-audiopuolen kamaa. Mutta lienee tunnetuin erittäin laadukkaista ja kestävistä liittimistään. Suosittelen.

www.neutrik.com ja sieltä products.