KT huoneen koko?

Sivustoa
		sponsoroi SatShop.fi

Akiller

Huoltovalikon jäsen
#1
Tässä uutta taloa suunnitellaan ja tarkoitus olisi, että alakertaan tulisi oma kotiteatterihuone. Kuinkas paljon tarvitsisi tilaa, että saa hyvän kokoisen kuvan tykillä ja mahtuu istumaan mukavasti noin 6 henkeä? Entäs onko huoneen "muodolla" väliä äänentoiston kannalta? Nyt on papereissa 3,5m x 6m.
 

Raitsa

Ylläpitäjä
Ylläpitäjä
Kirjala
Laitteisto
Sony VPL-HW55ES + Stewart Firehawk 182cm, LibreElec + Intel NUC, 2 * nVidia Shield, LG 55B6V, Vu+ Uno4k & T90+8lnb, 28Tb Thecus N7510 NAS, Denon AVR-X1100W, AMX+ 3*Ipad, 3*KefQ1, 4*KefQ2DS, Elac S12EQ
#2
Hyvää kokoahan tuo tuntuu olevan. Entä laitteet, samaan tilaan vai laitteille oma varasto?

Tykin kuva tulee olemaan ilmeisesti max 2m leveydeltään, oletan.
Akustiikan toimivuuden kannalta huoneen muodolla on väliä, on tietysti hyvä, jos pystyt tekemään huoneesta hieman epäsymmetrisen esim. laskemalla loivasti kattoa huoneen mitalla, itse tein näin (30cm huoneen mitalla). Myös etuseinää tai takaseinää voi kallistaa, jos hallituksesi antaa luvan moiseen.

6 henkeä voi saada kohtalaisesti istutettua peräkkäin esim. kahdelle sohvalle, joista takimmainen voisi olla min. 20cm etummaista korkeammalla.
Yksi ja se paras paikka paikka keskellä on tietysti varattu sinulle, muut joutuvat tyytymään vähemmän optimaaliseen istumapaikkaan.

Katsoppa omaa projektiani osoitteesta www.hitechplace.com/house joka on aika paljon suunnittelemasi mukainen, voit saada tuolta joitakin ideoita. Lisäideoita löytyy myös osoitteesta www.hitechplace.com/crt
 

Akiller

Huoltovalikon jäsen
#3
Joo hyvällä mallillahan tuo näyttää sinulla olevan. Oletko sinä käyttänyt suunnittelussa jotain ammattilaista akustoinnin osalta. Paljonkas sinulla on tuossa huoneen kokoa? Entäs minkäläinen muu suunnitelma sinulle on KT huoneen osalta (Lattia materiaali, laitteisto jne.)?

Itselläni tällä hetkellä on ajatuksissa et hyvä CRT tykki ja Genelecin aktiivikaiuttimet. Muuten Yamahan laitteet. Laitteille ajattelin rakentaa oman "syvennyksen" huoneeseen.

Se vaan et onkohan tuo minun suunnitelmani 3,5m x 6m huone sit liian iso vai ? Hankalaa hahmottaa vielä tässä vaiheessa.
 

tapsa

Huoltovalikon jäsen
#4
Minulla on huoneen koko 6,5 x 4,2 metriä (sisämitat),
takaa vie kaapisto 50 senttiä pois ja toisella sivulla on
takka, joka kaventaa istuimille käytössä olevan tilan
lähelle tuota 3,5 metriä.

Kuvalla leveyttä oli n. 115 tuumaa 16:9 suhteessa, nyt
on remppa valmistumassa ja kuvalle tulee kokoa lähemmäsa
130 tuumaa (katsotaan mihin päädytään). ISO KUVA on paras.

Sinun huoneesi koosta sanoisin, että mitä isomman pystyt tekemään,
sen parempi, 3,5 metriä on melko kapea, jos tarvitseen käytävätilaa
kulkemisella ja mahdollisesti hyllystöjä reunoille. Tuo 4,2 metriä
riittäisi hyvin, mutta kun en raaskinnut hyvää takkaa piikata poies,
jälkeenpäin on kyllä harmittanut.
 

Raitsa

Ylläpitäjä
Ylläpitäjä
Kirjala
Laitteisto
Sony VPL-HW55ES + Stewart Firehawk 182cm, LibreElec + Intel NUC, 2 * nVidia Shield, LG 55B6V, Vu+ Uno4k & T90+8lnb, 28Tb Thecus N7510 NAS, Denon AVR-X1100W, AMX+ 3*Ipad, 3*KefQ1, 4*KefQ2DS, Elac S12EQ
#5
Akiller sanoi:
1. Oletko sinä käyttänyt suunnittelussa jotain ammattilaista akustoinnin osalta.
2. Paljonkas sinulla on tuossa huoneen kokoa?
3. Se vaan et onkohan tuo minun suunnitelmani 3,5m x 6m huone sit liian iso vai ?
1. En katsonut tarpeelliseksi. Voin olla väärässä, mutta tulos mitataan hyvin pian.

2. Valmiina 6*3.5m eli samat mitat kuin sinun suunnitelmassasi. + Laitehuone 6m2, hifihuoneeseen jäävät vain tykki+kangas & kaiuttimet + istumapaikat.

3. Ei ole. Mikä siis olisi liian suuri? :)

Jos ylimääräinen raha polttaa taskujasi, kasvata huoneen kokoa.
Samalla joudut todennäköisesti suurentamaan symmetrisyyden nimissä myös taloasi toisesta päästä, kuten ainakin omassa tapauksessani kävi; keittiö+ruokahuone talon toisessa päässä kasvoivat samalla, kun kotiteatteritilan mittoja muuteltiin. Ja joka neliö maksaa arviolta n.500e-2000e.
 

pohjanpoika

Huoltovalikon jäsen
#6
Mulla on ollut rakenteilla jo jonkun aikaa teatterihuone talon yhteydessä olevaan autotalliin. Teetin akustiikkasuunnitelman ammattilaisella ja en ole katunut hetkeäkään(vaikka akustiikkaa ei ole päästy vielä kokeilemaan).
Yllätyin siitä kuinka vähän erikoismateriaaleja lopulta tarvittiin, eli osa ammattilaisen kuluista tuli takaisin materiaalikustannuksissa.

Työtä tuli toki paljon lisää, kun alettiin rakentelemaan vinoja seiniä, diffuusoreja jne...

Valitsin muutenkin työlään tien, koska teatteriini tulee kaikki mahdollinen tekniikka rakenteisiin integroituna. Tarkoittaa siis mm. ämyreiden upotusta seinään jne...

Tässä myös linkki yhteen projektiin, eli kannattaa tutustua.

http://www.kotiteatteriyhdistys.fi/49.0.html